RockStation

"Ich bin ein Hamburger" - Helloween, Gamma Ray @ Pecsa Music Hall, 2013. 03. 19.

2013. március 21. - Norbert K

hell09.jpg

No, félreértés ne essék, nem egy ételnek képzelem magam, csak Kennedy elnök híres mondatát („Ich bin ein Berliner”) kölcsönöztem, némi átalakítással. Kedden este ugyanis Budapest egy része Hamburg elővárosává változott, hiszen a német város két büszkesége lépett fel a Pecsában. Egy igazi tökös kis metál-szeánsz volt, a folytatásban a Gamma Ray és a Helloween koncertjéről lesz szó.

Hogy egy (újabb) borzasztó szóviccel éljek, már csak azért is tökös est volt, mert a nemek aránya feltűnően nem egyezett. Egyébként egész sokan összeverődtek, főleg a kedd estéhez képest, a lelkes tombolás meg egyenesen kifogásolhatatlan volt.

gam02.jpg

A két zenekar ezer szállal kapcsolódik, Kai Hansen mindkettő alakulása felett ott bábáskodott. Ettől függetlenül azt hittem, hogy jelenlegi zenekarára, a Gamma Ray-re majd kevesebben lesznek kíváncsiak, illetve mérsékeltebb hangulat kíséri az ő koncertjüket, de erről szó sem volt. Egyedül a rövidebb játékidő utalt a helloween „főzenekar” státuszára, semmi más. Bevallom, kevésbé ismerem a Gamma Ray életművet, de nagyon bejött az a majdnem egy óra, amit nyomtak. Igazi metálzenekar, külsőségeiben is. Bőrcuccok, hosszú haj, v-alakú gitártest, fejrázás. Illetve a számcímekben folyton előforduló „metal” üvöltetése a közönséggel. Volt persze a két nagy sláger is, a Rise és a Send Me A Sign (ez volt a visszataps), amit egész sokan énekeltek a közönség soraiban is. Összességében tehát jó hangulatban telt a koncert, elégedetten vonulhattak le Hansen-ék. Persze, én felkészültem előre és tudtam, hogy visszajönnek majd.

hell10.jpg

Elég hosszú átszerelés után, pár perces csúszással kezdték Andi Derisék a műsorukat. De megérte várni, a nyitás volt a koncert legjobb néhány perce. Helloween emblémás lepel mögött állt a zenekar, csak a sziluettek látszódtak, és az új album egyik legjobb dala, a csak dobból és énekből álló I Wanna Be God csendült fel. Aztán lepel lehull, és jött a másik nagyon jó friss szerzemény, a Nabataea.

Ezek után pedig beindult a metál-dara és ment egészen másfél órán keresztül. Ugyanúgy, ahogy a Gamma Ray, ők is teljesen bejárták a színpadot, a dob mellett lépcső és emelvény volt, itt is sorra felbukkantak a gitárosok, egyszóval mindig mozgásban volt a banda. Andi klasszikus frontember, minimális konferálások, „hello Budapest, I can’t hear you” és társai, főleg a zenén volt a hangsúly. Nagyjából egy új, aztán egy régi váltakozása volt a koncert felépítése, amivel nincs is gond, mert a Straight Out Of Hell lemez tényleg jóra sikeredett, a közönség is nagyon lelkesen fogadta az új nótákat.

hell15.jpg

Egyetlen negatívumként a már az albumon sem jó Hold Me In Your Armsot említeném. Nyilván kellett egy ballada is (amiről Andi is megmondta a véleményét az interjúban), de ez koncerten sem kapott plusz töltetett. Hosszú, erőltetett, és kicsit megtörte a hangulatot. Nyilván hamar visszahozták, de kár volt ezért a pár percért. A másik ilyen erőltetett dolognak a dobszólót éreztem. Jópofa volt, ahogy üti a tamokat, úgy száll fel a színes füst oldalt, de a végén már azt is untam, kicsit lehetett volna rövidíteni ezen is.

Azonban semmiképpen sem szeretném fanyalgás irányba elvinni a dolgokat, ezt a két dolgot leszámítva egy teljesen jó, korrekt metálkoncert volt. A visszataps után jöttek a slágerek, Dr. Stein és társai, a végén pedig egy közös nagy örömzenélés és koncertzárás a Gamma Ray-el közösen, együtt nyomták el az I Want Out-ot.

hell11.jpg

Ez volt tehát Budapesten a Hellish Rock - Part II, a Gamma Ray és a Helloween közös koncertje, és ahogy elnéztem azt az őszinte, gyermeki örömöt mind a zenekarok, mind a közönség arcán, nem tartom kizártnak pár éve múlva a Hellish Rock III-at, ismét egy budapesti állomással.

FOTÓK: RÉTI ZSOLT, TOVÁBBI KÉPEK ITT.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr275157251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2013.03.23. 01:52:02

Nagyon jó koncert volt :)
Végre a Deris korszakból is sok számot játszottak (a Keeper...Legacy lemez óta folyamatosan a régi Keeper dalokat erőltették - szeretem azokat a számokat, hiszen azokon nőttem fel, de azóta készítettem rengeteg nagyon jó lemezt, és azoknak a dalait is szereném élőben hallani, nem pedig állandóan ugyanazokat) :)
Megtalálták a helyes arányt és elosztást a klasszikus korszak és a Deris korszak dalai között és ez nagyon jót tett a koncertnek.
A ráadásoknál pedig igazi különlegességet kaptunk, amikor először Hansennel nyomattak el egy Keeper1/Jericho egyveleget (Heavy Metal is the Law koncerten Kai Hansen énekével - soha nem gondoltam volna, hogy egyszer megélek egy ilyen Helloween koncertet, már ezért megérte), majd után a Gamma Ray-jel közösen az I Want Out-ot :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum