RockStation

"A thrash metál lemez": Slayer - Reign In Blood (1986) - Jeff Hanneman emlékére

2013. május 05. - sunthatneversets

Jeff Hanneman.jpg

Emblematikus zenészek elvesztése egy generáció számára óriási veszteség. Azért mert az ezekhez a személyekhez köthető zenekarhoz mindenkinek - aki imádja a metálzenét - személyes kötödése is kialakul. Jeff Hanneman és zenekara a Slayer is a heavy metál történetének kultikus alakjai közé tartoznak, ezért is volt sokkoló a május 2-án érkező hír: 49 éves korában elhunyt Jeff Hanneman. A zenész halálának oka májelégtelenség. Jó, tudtuk, a zenészt 2011 eleje óta kezelték egy pókharapás okozta súlyos fertőzéssel. Több műtéten és bőrátültetésen is átesett, és azóta mindösszesen egyetlen dal erejéig tért vissza a Slayerbe, akik az Exodus gitárosával Gary Holttal dolgoztak Jeff betegsége óta. Halálának körülményeiről persze azonnal szárnyra kaptak a pletykák, de sajnos végül teljesen mindegy, hogy az a fránya pók vagy más tehet a dologról. Olyan dalokat köszönhetünk neki, és csak neki, mint az Angel Of Death, a South Of Heaven, a War Ensemble, vagy a Seasons In The Abyss. Semmi sem lesz már a régi, már csak azért sem, mert a zeneipar ma már nem egy családi vállalkozásként működik, hanem egyfajta vadkapitalista cégként, ahol minden zenekari tag egy alkalmazott és különböző fizetésért játszik. És mint tudjuk van jó metál koncert és van a kiba*ott Slayer. Hogy Jeff Hanneman nélkül ez a mondat igaz marad-e, azt majd az idő eldönti. Mi a Slayer egyik kultikus lemezével emlékezünk rá. 

Slayer Reign In Blood.JPGA thrash metal veteránjai pályájuk elején sem tartoztak a kompromisszumot kötő zenekarok közé. 1985-ben megjelent második lemezük a Hell Awaits még 5-6 perces bonyolultabb dalokat tartalmazott, de egy évvel később a lemez turnéjának végeztével, már nekiláttak harmadik albumuk felvételeinek, az akkor már sztárproducernek számító Rick Rubin felügyelete mellett. Ez lett a Reign In Blood, minden idők legnagyobb thrash metál lemeze, A Thrash Metál Lemez, a maga alig 29 percével. Mondjuk egyes – hozzá nem értő – szakértők a Metallica által ugyanebben az évben kiadott Master Of Puppets című albumot is annak tartják :-)

A lemez hangmérnöke egy bizonyos Andy Wallace volt, akinek ez volt az első munkája. Később ez ez ember egy rakás valamire való metál és nem metál lemezen működött közre és még Grammy díjat is nyert. Annak ellenére, hogy az album teljes mértékben kompromisszummentes, rádiókban nem játszották, aranylemez lett belőle, ami az USA-ban 500 000 eladott példányt jelent.

A megjelenés azonban korántsem volt probléma mentes. A kiadó Columbia Records a borító és a dalszövegek miatt nem volt hajlandó kiadni a lemezt, náluk már a nyitó Angel Of Death, holokausztról és az embereken folytatott kísérleteiről elhíresült náci orvos, Josef Mengele-ről szóló témája kiverte a biztosítékot. Így az album a Geffen Recordsnál jelent meg 1986. október 7-én.

slayer1986.jpg
A lemezt 100 %-ban a Slayer két alapítótagja Kerry King és Jeff Hanneman gitárosok írták és a Hell Awaits hosszabb dalai és komplexebb témái után sokaknak túl direktnek tűnhetett a lecsupaszított hangzás, a punk attitűdjével átitatott hihetetlen agresszivitás miatt, ami ezekben a 2-3 perces dühbombákban megjelenik. A 29 perces album olyan gyorsan pereg le, hogy az ember szinte fel sem tud kelni a rá mért csapástól. Reszelős, gyors, technikás gitárjáték, Dave Lombardo cséphadaró dobolása és Tom Araya fröcskölős ordibálása maga a tökéletes robbanó elegy.

Az album egytől egyig gyilkos thrash metál dalokat termelt ki, melyekben egy-két kiálláson kívül a brutálisan gyors riffelés a meghatározó. Az Angel Of Death, Piece By Piece, Jesus Saves, Postmortem, Raining Blood, mind-mind meghatározó thrash metál alapvetések. Sőt még az 1998-ban újra kiadott lemez bónusz dala az Agressive Perfector a mai napig befér a Slayer koncertprogramjába.

A Reign In Blood-dal a Slayer gyakorlatilag vérszerződést kötött a thrash metállal. Kerry King egy pár éve adott interjúban azt mondta, ha eltávolodtak volna a stílustól, mint ahogy azt a Metallica tette, a rajongók már átharapták volna a torkukat. Az albumot a Kerrang Magazin később, minden idők legkeményebb lemezének választotta.

Slayer diszkográfia:

Show No Mercy (1983)
Hell Awaits (1985)
Reign in Blood (1986)
South of Heaven (1988)
Seasons in the Abyss (1990)
Divine Intervention (1994)
Undisputed Attitude (1996)
Diabolus in Musica (1998)
God Hates Us All (2001)
Christ Illusion (2006)
World Painted Blood (2009)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr125281654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum