RockStation

Bulizunk, ha már van rock!: The Griffins - Fel a Fejjel EP (2013)

2013. május 06. - KoaX

THe Griffins Fel a Fejjel.jpgAz a bajom az alternatív dolgokkal, hogy manapság annyira trendi alternatívnak lenni, hogy az alternatívság már egyáltalán nem alternatív. Sőt sokkal inkább mainstream dolog. Pontosan úgy, mint egy két- három éve mikor mindenhonnan Kispál, Quimby, és 30Y szólt. Nincs semmi bajom ezekkel a zenekarokkal, sőt egy-két számra még azt is mondom, hogy eléggé királyok, csak egyszerűen nekem sok ez az alter vonulat már.

Na, de mitől leszel akkor most alter? Keverjük a műfajokat az mindig tuti, csak az a kérdés, hogy ez miképpen fog vissza köszöni a későbbiekben. A The Griffins is számomra ilyen keverős témákat toll, na de hogy….

Szóval most jelenik meg lassan, de biztosan a srácok első nagylemeze a Fel A Fejjel. Novemberben kiadták már egy öt számos EP-t, ami igen jó fogadtatást kapott, és most mi is megvizslatjuk kicsit.

Hogyan is lehet meghatározni a srácokat? Buli rock zenekar. Nekem teljesen ez jött le. Nem tudod be skatulyázni a metal-rock-rap-alter-southern műfajba, de még is ezekből mindből található a srácok számaiban. Van benne kicsi Limp Bizkit-Linkin Park húzzam ezzel a rappelős, southern gitáros témákat felvonultató dalban, ami a Megjöttem címet viseli. Számomra ez a dal volt az EP egyik legjellegzetesebb, legeredetibb dala. Benne van az a feeling, amire elkezded rázni a fejedet, és a refrént két-három hallgatás után már ordítod a srácokkal.

The Griffins band.jpg

Külön tetszik, hogy magyarul tolják a srácok. Nem könnyű dolog ezeket, a műfajokat egy számba vegyíteni, de még magyarul tolni rá a dumát…. És fura, de még tetszik is. Na jó, nem fura, de azért meglepett. Van ilyen is, hogy kellemesen csalódik az ember, eléggé király dolog tud lenni. Nagy László ebben a dalban teszi a legjobban oda magát rappelős szempontból. Illetve amennyit én konyítok ehhez a műfajhoz, az alapján szerintem ez a legerősebb dal.

A pattogósabb dal után, a Mivan’ már sokkal líraibb, slágeresebb. Ez az abszolút alter vonulat, már ami a zenét érinti. A tiszta éneke keverése a rappel itt nekem már kicsit furcsább, elütnek egymástól. Lehet ezt itt külön kellett, volna választani, de hát ízlések és pofonok. Kiemelném, hogy a gitáros Kiss Péter hatalmasakat bír szólózni. A Fel A Fejjel című dalban pedig, előkerül a jó öreg szájharmonika is, ami oda teszi még jobban ezt a bulizós, nyár van, lazulós hangulatot. Ha Laci a Meg Jöttemben a legjobb, akkor itt meg Gácsi István énekes-gitárost kell kiemelnem, mert egyszerűen király, amit ebben a  számban művel.

És a végén itt az igazi akusztikus gitáros szám a Tiszta Lappal.  Sok újat nem tudnék leírni erről a dalról. Hozza azt, ami az eddigi három számban megvolt.  Persze a dobos Baranyai Gergő, és a basszusgitáros Bertalan Bálint játéka mellett sem szabad elmenni, akik végig szikla szilárd alapot biztosítanak a bandának.

Nem hiába figyeltek fel a rádiók a srácokra, mert tényleg van bennük kurázsi. Zöld Pardon, Park ilyen helyeken, a nyáron tuti befutók lehetnek. Tipikusan, ahogy mondtam a bulizós zene, amire egy forró nyári eset el táncolgatsz, bulizol. Nem annyira az én műfajom, de el kell ismerni, hogy a fiatalabb generációnak, akik nem a PanterA bűvöletében élnek, hanem jobban szeretik a Lovasi-Lecsó-Kiss Tibi által képviselt vonalat, azoknak tuti nagyot fog szakítani a The Griffins.

A srácokat nyomon tudjátok követni a facebook-on és a youtube-on is. Aztán, tessék támogatni a magyar fiatal zenészeket! Béke, Szeretet, és madártej.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr365262761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum