RockStation

Nem boszorkányság! Vagy mégis?: Jex Thoth, Karst @ Budapest, Trafik, 2013.05.20.

2013. május 26. - magnetic star

jex-thoth-singing.jpg

Tipikusan olyan esemény volt ez, amelytől alapjáraton nem várta senki, hogy irdatlan nagy tömegeket fog megmozgatni, a szervező azonban szívügyének érezte tető alá hozni és ezzel magának, na meg a maroknyi tábornak is szerzett egy szép estét. Az eleve nem túl tágas pincehelyiségben amúgy még ez a nézőszám sem mutatott rosszul!..

A „tipikus” jelzőt pedig ezzel félre is tehetjük, mert amit ezen az estén láthattunk-hallhattunk, az a legkevésbé sem nevezhető szokványosnak. Ideértendő rögtön a hazai Karst produkciója. Az egyen-viseletben (ing, zakó, nyakkendő) színre lépő négyesnek nem csupán a kiállása, de a muzsikája is felettébb meghökkentő. Annak legalábbis mindenképpen az, aki nincs képben a 80-as évekbeli magyar punk zenéket illetően és el sem tudja képzelni, miként lehet ilyesmit a zsigeri old school északi black metallal keverni. Nos, a miskolciak – az anyanyelvünk használatával és az elvont, meggondolkodtató szövegvilággal, illetve a sikálós, helyenként „ütöm-vágom” jellegű gyors témákkal és a károgó-rikácsoló énekhanggal – összehozták a dolgot. Így élőben különösen punkos volt az összhatás. A felettébb érdekes szöveggel eljátszott Black Sabbath feldolgozást ugyan nem igazán tudtam értelmezni, ám ezt leszámítva, ahogy mondani szokás, lejött a deszkákról a hozzáállás és a mondanivaló. Mindent egybevetve az itthoni underground egyik sajátságos színfoltja a Karst.

A Jex Thoth előadásához foghatót meg végképp ritkán láthat az ember, még ha régi, sokat megélt koncertjáró is. Minek nevezzük hát, hogy kellően érzékeltessük a különlegességét? Teátrális elemekben is bővelkedő retro rock bulinak? Súlyos zenei aláfestéssel kísért rituálénak? Kezdődött a színjáték azzal, hogy ötágú gyertyatartó került a deszkákra, aztán a csapat névadójának számító Jex Thoth énekesnő füstölőt is bevetett, amellett, hogy széles mozdulatokkal és átszellemült tekintettel tette még hangsúlyosabbá a dalok okkult témájú szövegeit és a közönség soraiba is leereszkedett olykor, hogy megigézze az útjába kerülő rajongók egyikét-másikát. Ez olyannyira jól sült el, hogy rendkívüli kisugárzásával még egyes női rajongókat is sikerült magába bolondítania... Szóval teljességgel beleélte magát a „szeánszba”. Ja, és csak úgy mellékesen (legyünk stílszerűek): boszorkányosan énekelt!

Jex Thoth - Live at Kunstverein, Nuernberg, Germany, 15 November 2010 bootleg.jpg
Ugyanakkor bármennyire is Jexre épül a show, a hangszeres szekcióról sem szabad megfeledkeznünk. Egyszerű, hétköznapi (Van Halen, Slayer stb. pólós) srácokról van szó, akik a színpadi látványt tekintve nyilván meg se próbáltak a frontasszonyhoz zárkózni, jelenlétükkel azonban éreztették, hogy mégiscsak egy rockbuliban vagyunk. Méghozzá egy, a 70-es évek zeneiségét és hangulatát megidéző, a doom letargiájával és pszichedelikus jegyekkel egyaránt áthatott rockbuliban. A markáns billentyűjáték mellett a két gitár jelenlétét és erejét őszintén szólva alig érzékeltem, hacsak nem az ikerszólókról beszélünk. Meg mondjuk a ráadásban előszedett ízig-vérig doom tételekről. De hát a banda stúdiófelvételeit hallgatva is ugyanez a benyomásom, vagyis nem a koncert hangzásába próbálok belekötni. Főleg mivel nem is igen volna mibe! Amennyire nem vártam sokat ezen a téren, annyira korrekt módon, tisztán és arányosan szólalt meg a cucc.

A retro / okkult rock térhódítása jelenleg is tart. Az idén új lemezzel (Blood Moon Rise – ezen a turnén már beszerezhető volt, játszottak is róla bőven) jelentkező Jex Thoth, ha minden szerencsésen alakul, belátható időn belül a vonulat egyik élcsapatává válhat. Az unikális és kiforrott stílus, meg persze Jex tehetsége és személyisége fel is jogosítja őket erre.

A Fotók nem a helyszínen készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr285318354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum