RockStation

A koránérő gyermek - egy fesztivál margójára

2013. augusztus 08. - sebiszabi

dp3.jpg

Idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg a fesztivált és a műsorfüzet első oldalán olvasva a Kovács Tóni köszöntőjét és a négy nap élményei néhány gondolat megosztására késztetett.  A köszöntő első része arról szól, hogy a korábbi évek „útkeresései” után rá kell jönniük a szervezőknek, hogy a FEZEN igenis egy ízig-vérig rock/metal fesztivál. Talán a 17 év kicsit soknak tűnik, de figyelembe véve, hogy honnan indultak, ez az evolúciós folyamat teljesen érthető és szépen nyomon is követhető. Nem volt elvárható, hogy a kezdeti komolyzenei koncertek után pár évvel már a Fear Factory dübörögjön.

Ami a legjobb, hogy a lényeget nem hagyták elveszni az évek alatt: mégpedig azt, hogy a fesztivált az ember köré szervezzék! Nincs megalománia és nincs e-pénisz méregetés abban, hogy kiket hívunk el headliner-nek. Azt hívjuk, aki beleillik a koncepcióba, nem azt, aki szinte elérhetetlen (lásd. Sziget és Volt).  Így nem lesznek csillagászati jegyárak. Ha akár egy napra is, de egy család is meg tudja engedni magának, hogy ide látogasson, máshol ennek az esélye sincsen meg. Mondjuk a kaják ára itt-ott szerintem elszállósra sikerült (chilis bab 2k-ért…pff), de a sör és az üdítő az tényleg baráti áron ment.

Idén végre nyíltan is kiálltak a helyi turizmus mellett, hogy a fesztiválozó közönséget a dög meleg sátrakból bekergessék Fehérvár belvárosába. Egyrészt maga a város is szép, hogy egy-egy napot el tudjon ütni az ember, másrészt a jópofa pecsétgyűjtős játékkal –aminek persze egy ingyen sör a nyereménye – is sétára bíztatták az embereket. Plusz végtelenül szimpatikus és jó húzás volt a Deep Purple szombati fellépésének témájára felfűzni Regényi Tibi bácsi gazdag Deep Purple kiállítását a fesztivál ideje alatt. Természetesen a gyűjtemény megtekintése ingyenes volt, remélem, hogy sokan látták, és azt is remélem, hogy Tibi bá’ is jól érezte magát a koncerten.

Érdekes felvetés, hogy az egy héttel korábban lezajlott RockBeach fesztivál milyen hatással lesz majd a jövőben a FEZEN-re. Az ötlet nagyon jó, hogy Balaton partjára tegyünk egy rock- és metál fesztivált, jó helyen is van és olcsó – minden adott egy sikertörténethez. Ugyan idén első alkalommal rendezték meg Balatonszemesen az eseményt, de mindjárt egy igen ütős headliner-sorral kezdtek: Paradise Lost, Gojira (Mo-n először itt!), Overkill, Sabaton. Ha a lendület kitart, és ugyanilyen felhozatalt tudnak jövőre is prezentálni, kíváncsi leszek, hogy a két fesztivál egymásnak konkurensei vagy komplementerei lesznek-e. Ebből mindenképp a fesztiválozó profitálhatja a legtöbbet.

Rengeteg apróság változott tavaly óta a FEZEN-en, hol pozitív, hol negatív irányban, hál’ istennek utóbbiból volt sokkal kevesebb. 2012-ben elkezdték használni a FEZEN kártya nevű elektronikus fizetőeszközt, ezt idén bannolták. Állítólag rengeteg gond volt vele, a visszaváltás sem ment zökkenőmentesen és panasz volt arra is, hogy sokszor lefagyott a "rendszer". Pedig jó kezdeményezésnek tűnt, egyszerű volt vele fizetni, most minden helyen kézzel írták a nyugtát. Viszont jó ötlet volt a betétdíjas hordozható műanyag korsó a sörnek, végre rendes helyen volt VIP sátor, ahol a kényelmesen el lehetett lenni a sajtó dolgozóinak is – a két elhelyezett PC pont elég volt. Az időjárás a fesztiválozókkal volt egész végig és a technikai ördöge sem kísértett. A Nagyszínpadon nem történt semmi égbekiáltó baki, jól és hangosan szólt minden - de ez csak pár kiragadott részlet a teljesség igénye nélkül.

Külön kiemelném a szervezők munkáját, akik rengeteget segítettek az interjúk elkészítésében és előkészítésében is, odafigyeltek a részletekre, folyamatosan kommunikáltunk. Köszönet érte!

Az korábbi években is jöttek világsztár bandák a FEZEN-re. Elég csak a Sepultura-ra  vagy  a Machine Head-re gondolni, ha csak a keményzenei palettáról válogatunk. Mégis úgy gondolom, hogy az idei fesztivál legnagyobb fegyverténye az, hogy egy ilyen szintű korszakos és legendás zenekart, mint a Deep Purple-t sikerült Fehérvárra csábítani. Továbbá az, hogy egy ekkora érdeklődésre számot tartó eseményre érkező tömeget milyen könnyedén és gond nélkül szolgáltak ki a fesztiválon dolgozók, azt mutatja, hogy az elmúlt 17 esztendő alatt megszerzett rutin nem volt hiába való – görcsösségnek nyoma nem volt. Ugyan még nem tekinthető az évek alapján, a FEZEN nagykorúnak, de kijelenthetjük, hogy idén azzá váltak!

Fezen 2013 1.jpg

Ha a külföldi zenészeknek eddig nem is, most már biztosan úgy fog beugrani a FEZEN neve, hogy igen az a patinás nagy fesztivál Magyarországon. Fernando Ribeiro, a Moonspell frontembere nyilatkozta, hogy ő nem számított rá, hogy ez egy ekkora fesztivál, és hogy már ennyi ideje működik. Igen is vigyék hírül a világban ezek a zenészek, hogy mi működik itt jól tizenhét éve, és ebből még többet tud profitálni a FEZEN és persze mi is!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr535450427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum