RockStation

Detronizál: Five Finger Death Punch – The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1 (2013)

2013. augusztus 12. - sunthatneversets

Five-Finger-Death-Punch-TheWrong1.jpgA Five Finger Death Punch az utóbbi pár év egyik sikertörténete. A többek között Báthory Zoltán által 2005-ben életre hívott banda pályája hihetetlen ívben emelkedik felfelé, Amerikában pedig egyenesen világsztárnak számítanak. Pedig 5FDP olyan zenében utazik, amiben odaát azért van konkurencia (Disturbed, Godsmack stb.) bőven, de úgy látszik, hogy a tengerentúlon - és szép csendben jegyzem meg, lassan itt Európában is - van azért potenciál ebben a kicsit mélyre hangolt, hol tufa témákkal, hol szép harmóniákkal operáló groove-os metálban.

A szép módszeresen 2 évente lemezzel jelentkező ötös, most stabil felállással futott neki negyedik lemezének. A harmadik American Capitalist című lemeztől én nem dobtam egy hátast, valahogy a War Is The Answer után kicsit gyengébbnek hatott.

Ezek után a The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1 - merthogy egy két részes album első etapjával van dolgunk - akár a mélyrepülés kezdete is lehetne, de baromira nem lesz az. Azt most hagyjuk, hogy az albumból az első héten Amerikában 112.000 példány ment el, ami mondjuk majdnem a Black Sabbath magasságában van. Merthogy ez a lemez talán a legjobb 5FDP kiadvány a négy közül. Hogy mennyire volt most egy zúzósabb, reszelősebb sound megtalálása előre megtervezett, azt nem tudom, de Kevin Churko megaproducer baromira ügyesen lavíroz, a stadionrock hangzás és az igazi kőkemény betonozás között. A lemez dalai sok esetben abszolút kompromisszum-mentesen szólnak, mégis Ivan Moody énektémái viszonylag könnyen a fülbe ültetik őket.

five-finger-death-punch-2013.jpg
Erre a lemezre leakasztottak jópár igencsak ismert nevet is, így Rob Halford (Judas Priest), Max Cavalera (Soulfly), Jamey Jasta (Hatebreed), Maria Brink (In This Moment) és a rapper Tech N9ne is tiszteletét teszi az albumon egy-egy dalban. Az egész lemezt hallgatva is baromi egységes az összkép, a két gitáros Báthory Zoltán és Jason Hook pedig elképesztő mennyiségű témát túrnak össze, emiatt is lett jobb az album, mint elődje.

Dalokat talán nem is érdemes kiemelni, de a Rob Halforddal lenyomott Lift Me Up, a címadó, a Watch You Bleed, a Burn MF, vagy a Max Cavaleraval elbrutalizált I.M.Sin kétségtelenül még ebben a rendkívül erős mezőnyben is viszik a pálmát.

Egy kétségtelen: a Five Finger Death Punch 2013-ban is detronizál becsülettel. Lehet azon vitatkozni, hogy csak jó a marketingjük, de jó marketinggel a szart nem lehet eladni ennyi embernek. Abban ugyanis amiben utaznak ez biztosan a Premier League, annak is az eleje.

A csapat november 22-én az Avenged Sevenfold és a Device társaságában Bécsben a Stadthalléban lép fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr675456076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum