RockStation

Fejlődés van, de messze még a cél: SoulDiver - Demo II.

2013. december 07. - viliricsi

SouldiverEP.jpgHárom éve boldogítom (?) a ’station olvasóit, így már lehetnek, sőt vannak visszatérő vendégeim, ilyen a SoulDiver zenekar is. Szeretek jót írni a feltörekvő, fiatal bandákról, mert ha valaki, hát én tudom, milyen munkavégzés (plusz esetleg gyereknevelés) fáradságával a fejben nekiállni alkotni, mikor az olvasó/hallgató – teljes joggal! – lesz@rja, mennyivel nehezebb neked, mint a „nagyoknak”, miközben mégis legalább illúzió-szinten ugyanazt kell hozni. Sajnos azonban a SoulDiverről múltkor mégsem voltam képes csupa lelkesítő dolgot írni. Elsősorban Jaksa Adrienn énekesnő hangjába „kötöttem bele”. Emberi nagyságra vall, hogy éppen ez a szimpatikus hölgy küldte el nekünk zenekara új demó(jának linkjé)t. Időközben sok víz lefolyt a Styx folyón; Adrienn a legjobb 50 közé menetelt a legnézettebb zenei tehetségkutatónk rengeteg indulójának seregéből. Bár személy szerint az effajta műsorokat nem sokra tartom – máskor és máshol kifejtem: miért -  ezt a történést jelzés értékűként el kell fogadjam. Így hát – ha lehet ilyet – duplán figyeltem a demó két dalára.

Nos, talán csak az a gond, hogy Adrienn énekhangja, és a zenei alapok nem igazán akarnak találkozni, és ez lehetett a hasfájásom már a múltkor is. Döngölő, kemény – egyébként kutya jó – riffekre hullanak a pókháló selymességű énekdallamok. Ez az első felvétel – Egy lélegzet – refrénjéig még talán izgalmasnak mondható. Azonban – ha már egy ilyen sorral indít a dal, hogy „éj-mélyből feltűnő” (sic!), akkor had idézzem tovább a klasszikust – „szétmálló hangerdővé” válik a refrén. Egyébként „kísérős”a dallam; azaz, ha meghallgatás után a sarki kisközértbe szaladsz vacsoráért, elkísér, fejedben marad (ígérem, legközelebbre jobb kifejezésmóddal állok elő). Van az egésznek valamiféle régi Guano Apes-szes hangulata. Talán csak annyi lenne a megoldás, hogy be kéne kicsit gyorsítani a visszafogott versék után.

Souldiver band.jpg

Az előző demó szövegeit „csaknem költőiként” tituláltam; nos az Egy lélegzet dalszövege most valahogy nem nyerte el tetszésemet. Valahogy olyan „legyen valami, mert az is jobb, mint a semmi” jellege van, nekem legalábbis nem sokat üzen.

Bár a zenekar – a szöveges klipből is érezhetően – a tíz perc első felére helyezi a hangsúlyt, az Ál/Arc számomra mégis jobban összerakottnak tűnik. Egy amolyan Mátyás Attilás, egyidejűleg darkos és rock and rollos riffel indítunk, és az egész nóta sokkal dinamikusabb, mint előbbi társa. Bár erre az álarc-dologra már rengetegen rátenyereltek, tekinthetjük tipikus rock/metal témának is, és így megközelítve a szöveg is lényegesen erősebbnek tűnik, mint az Egy lélegzet esetében.

Egyelőre még mindig valamiféle puzzle-játéknak tűnik nekem a SoulDiver muzsikája, melyből hol az egyik, hol a másik oldalról hiányzik egy darab. Kénytelen vagyok ismételni, amit a múltkor is kifejtettem: lehet, hogy ezek a dalok is élőben kapják meg azt a kellemes, mégis nagyon vibráló feszültséget, ami ebben a formában mintha hiányozna belőlük. Ha valaki próbára szeretné tenni e gondolat igazságát, annak irány Luca napján (dec 13.) a Zúzda Rockkert, ahol – több más zenekarral egyetemben – a SoulDiver is számot ad tehetségéről.

https://soundcloud.com/souldiver-band/sets/souldiver-demo-ii
https://www.facebook.com/souldiverband

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr115679573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika Jaksa 2013.12.07. 20:38:51

Hát igen, talán el kellene menned egy koncertjükre és meghallanád, hogy Adriennek a hangja sem nem szétmálló, sem nem pókháló selymességű. Magyarországon annyira nem ismeritek el a női énekessel operáló együtteseket, esetleg csak akkor, ha a nő hangja olyan, mint egy férfié. Sajnos ezen a téren férfi uralom van Magyarországon és nőként többszörösen bizonyítania kell, hogy tehetséges és van helye ezen a pályán!!! Soha nem értettem, hogy miért kell egy zenekart valamilyen kategóriába, " felcímkézett dobozba " bepakolni! El kell dönteni, hogy tetszik vagy nem!!!!! Legfőképp pedig el kell menni dec. 13.-án a nagy bulira és meghallgatni élőben azt a zenekart, akikről már másodjára írsz kritikát úgymond "látatlanban"!!!! Jó szórakozást!

viliricsi 2013.12.07. 22:47:54

Kedves Erika!
Köszönjük, hogy leírtad gondolataidat!
A dec 13.-ai bulin szeretnék ott lenni, de - magánéleti okokból - nem biztos, hogy teljesülni fog ez a kívánságom. Az összefüggéseket mindenesetre nem értem. A SoulDiver zenekar az utóbbi időben két demót küldött nekünk véleményezésre. Ezeket önmaguk valójában kellett értékelnünk, nem összevetve a zenekar élő teljesítményével. Jó is lenne, ha minden stúdió-munkát csak koncerttel együtt értékelhetnénk, ráadásul szép számmal vannak rock-rajongók, akik örülnek, ha egy évben kétszer el tudnak jutni nagyvárosba egy-egy kedvencük bulijára. Ők sokra mennek vele, ha egy banda egyébként élőben letaglózó. Ezen érvek miatt mertem "másodjára is látatlanban" írni a zenekarról.
Lehet, hogy a magyar rockszakmában van férfiuralom, de sztem nem ilyen értelemben. Sőt. Egy hölgynek sokkal több mindent elnéz az ember, támogatja, megvédi, ha kell, még egy ffi társunknak idézhetnénk az ősi mondást: "az a legény, aki állja". Szeretjük a "Tarjákat", és azokat is, akik "úgy énekelnek, mint egy férfi".
"Címkés dobozba" pedig amiatt "kell" betenni a zenekarokat, hogy az írás nyomán produkciójuk találkozhasson az olvasói igényekkel. Hogy eldönthesse az olvasó/hallgató, bizalmat szavaz-e egy adott előadónak, vagy rálegyint, hogy ez a stílus nem a szíve csücske.
A rockstation azon kevés keményzenei website-ok egyike, akik nem csak "egy bizonyos szint elérése után" foglalkozmak a zenekarokkal. Örülünk jelentkezésüknek, néhány száz emberhez eljuttatjuk létezésük hírét, amint - még ha ez nem is mindig világlik ki - féltő szeretettel írunk róluk.
Ennek szellemében Adrienntől - aki vélhetőleg a testvéred - ha úgy érzi, megbántottam, a leírtakon túl elnézést kérek!

Erika Jaksa 2013.12.11. 08:57:48

Köszi a választ kedves kritikus! Lehet hogy tényleg elfogult vagyok, de akkor is állítom, hogy Magyarországon, zenei téren hímsovinizmus és elfogultság van!!!!!!! Pl: nem írtál a zenekar többi ragjáról egy szót sem. Ennek örülök is meg nem is, mert akkor ők biztos nagyon jók!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum