RockStation

Lordi: Egy hét múlva Budapesten zenél a szörnybanda

2013. december 10. - sunthatneversets

lordi02.jpg

December 17-én ismét Budapesten játszik Finnország híres szörnyzenekara, a Lordi. Az inkább vicces, mint ijesztő csapat fogós rockzenét játszik, és a 2006-os Euróvíziós Dalfesztivál megnyerésével vált ismertté a kontinensen. Azóta számos remek albumot, és még egy saját horrorfilmet is készítettek. A részben megújult tagságú szörnylegénység új albumát hozza a Barba Negra Music Clubba.

Első látásra egész ijesztőnek is tűnhet a finn Lordi, hiszen voltaképpen öt ritka ronda szörnyet láthatunk a zenekar fotóin. Slágeres, jellemzően a '80-as évek heavy metal és hard rock zenéjére épülő dalaikat meghallva, no meg a furcsán grimaszoló figurákat elnézve persze azért enyhül a rémület, hiszen érzi az ember, hogy itt inkább a szórakoztatáson, semmint a vérfagyasztáson van a hangsúly. Ha pedig megcsodáltuk a fontember, Mr. Lordi majd' kétarasznyi magas talpú színpadi bakancsát, akkor már meg sem lepődünk azon, hogy a szigorúan ál(szörny-)neveket használó zenészek legutóbbi, The Riff című videója például egy cseh playmate-ről szól, akit zombik támadnak meg egy bevásárlóközpontban, miközben éppen wc-papírt vásárol:

Az utóbbi idők zombis sorozatainak divathullámát meglovagoló klip a Lordi hatodik, márciusban megjelent lemezéhez készült, mely a To Beast Or Not To Beast címet kapta. Ez az album az eddigi legagresszívabb Lordi anyag, mely inkább metal, mint hard rock lemeznek tekinthető, bár a szintetizátor kíséretet ezúttal sem szorították háttérbe. Az új dalokat most először nem csak a frontember szállította, hanem a gitáros, Amen is hozott három nagy riffet az albumhoz, melynek korábbinál technikásabb és durvább hangzását a tavaly elhunyt dobos, Otus játéka inspirálta.

A 2012-es év kettős évforduló volt a szörnycsapat életében: fennállásuk huszadik, és első lemezük kiadásának tizedik évfordulójára készültek, de a dobos halála után az ünneplés elmaradt. A gyász időszakát követően a zenekar augusztusban egészült ki két új taggal: a dobok mögé Mana érkezett, a távozó korábbi billentyűst pedig Hella váltotta, és ez a csapat kezdett neki a friss album rögzítésének.

Talán furcsának hat, hogy a zenekar alakulása és debütáló albumának megjelenése között egy teljes évtized telik el, de tudni kell, hogy a Lordi anno inkább afféle egyszemélyes projekt volt, melyet Mr. Lordi indított el. A mindmáig tagként tevékenykedő gitáros, Amen volt az egyik első csatlakozó '96-'97 táján, és - hosszas kiadókeresés után - végül 2002-ben sikerült lemezszerződéshez jutnia a csapatnak. A recept – ötvözzük a '80-as évek slágeres heavy metal nótáit megbotránkoztató, horrorfilmekbe illő maszkokkal és szerelésekkel – hamar meghozta az ismertséget, a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál megnyerése után pedig a finn szörnyek valósággal berobbantak az európai köztudatba. 2007-ben a zenekar Japánba és az Egyesült Államokba is eljutott.

lordi01.jpg
Mr. Lordi szülővárosában, a lappföldi Rovaniemiben ma már egy Lordi teret is találunk, de a zenekar rengeteg szuvenírt is értékesít – és akkor még nem ejtettünk szót az olyan különlegességekről, mint a Lordi kóla. 2008-ban Mr Lordi egy másik régi álma is teljesült, amikor elkészült a banda saját horrorfilmje, Dark Floors címmel. 4,3 millió dolláros költségvetésével ez Finnország egyik legnagyobb filmes produkcióinak egyike.

Budapesten sem először járnak már – ezúttal a Barba Negra Music Club színpadának sötétjéből tűnnek majd fel, december 17-én. További információk ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr385519554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum