RockStation

TOP20 karácsonyi metal-dal

2013. december 21. - sebiszabi

Metal-Xmas.jpg

Ahogy minden mást a rock- és metalzenészek a karácsonyt is (hál' Istennek) hajlamosak egészen máshogyan szemlélni, mint az átlagemberek. Mi itt a RockStation-nél is hiszünk ebben és a kollégákkal összeszedtünk egy TOP (10-nek indult, aztán inkább lett) 20-as listát. Itt vannak minden idők szerintünk legjobb karácsonyi agymenései, közte jópár magyar gyöngyszemmel.  Viszont senki le legyen rest, ha úgy érzi kihagytunk olyat, ami a bejgli mellett nem hiányozhat a karácsonyi hangulat megteremtéséhez - írjátok ide, vagy a facebookra. 

20. Panksapka - Csendes éj

Karácsonykor azokra is gondolunk, akik már nem lehetnek velünk.Hírt adtunk róla, hogy Berényi Tibi, a Panksapka zenekar tragikusan fiatalon elhunyt énekesének síremlékére gyűjtenek volt zenésztársai. A zenekar eredetileg Auróra és (persze) Tankcsapda tribute-zenekarként alakult, majd elkezdtek saját nótákat írni, melyek dalszövegeiben időnként előkerül a Karácsony témaköre is. Persze, a maguk sajátos értelmezésében.

(viliricsi)

19. HétköznaPI CSAlódások - Karácsony a Magyar Köztársaságban

Ismerős a dallam ugye? És a szöveg? Gyúrd össze a Sex Pistols klasszikusát az Anarchy in the UK-t, a Kiskarácsony szövegével és kész is a Picsa verzió.

(CsigaUr)

18. Trans Siberian Orchestra - Christmas Eve

Így kezdődött minden: a dal a Savatage "Dead Winter Dead" albumán (1995) volt hallható először, majd a Trans-Siberian Orchestra repertoárjának vált szerves részévé. Vagyis ezzel a szerzeménnyel indult útjára 1996-ban a kultikus metal banda oldalhajtásaként létrejött szimfonikus rock formáció, hogy alig néhány év leforgása alatt a legkülönbözőbb stílusirányzatok híveit összeboronáló aréna-produkcióvá érjen. Lemezeik szövegi koncepciója általában azóta is a Karácsony köré épül. Bár az aktuális európai turnéjuk csak a sokszor megénekelt ünnep után, jövő év januárjában fut majd (26-án Bécsben játszanak hozzánk legközelebb), ezt a show-t - a Savatage hangszereseinek zömével és mega-énekesek egész sorával - bármikor érdemes elcsípni.

17. Murder City Devils - 364 Days

Egyetlen olyan nótát ismerek, amitől nem kapok agyfaszt, de klip az nincs hozzá.

(Ernő Hellacopter)

16. Auróra - Nincs karácsony

A győri punk alapvetés „meghitt” karácsonyi szösszenete – képtelen vagyok enélkül a karácsonyfa díszitésére…

(sebiszabi)

15. Prosectura - Karácsony

Szóval a Prosectura: Ki ne ismerné ezt a remek kis karácsonyi dalt. Egy tuti, ha a télapó nem jött még meg, már ne várjátok, de a csillagszóróval azért óvatosan, nehogy elb@szott legyen a karácsonyotok! Kellemes ünnepeket :)

(KoaX)

14. August Burns Red - Carol of the Bells

Az August Burns Red nagyon szeret karácsonyi dalokat feldolgozni, tavaly egy egész nagylemeznyit kiadtak belőlük. A Carol Of The Bells volt az első ilyen a Messengers-féle kőkemény hangzással, és szerintem minden metalcore kedvelőnél meg fog szólalni az ünnepek alatt.

(ZandokiA)

13. The Right Wing Conspiracy - Grindcore Christmas Song: "Santa Claus is NOT coming to Town"

Van egy igazi, csörömpölős,Télapós dal is, szerintem vicces:

(CsigaUr)

12. The Pouges - Fairytale of New York

A Karácsonyi pop-rock klasszikus egy züllött pár ünnepébe avat be minket. Ír zenekar, hamisítatlan ír hangulat, és a téma dacára gyönyörű szép ballada.

(viliricsi)

11. The Darkness - Christmas Time (Don't Let The Bells End)

Az angol hajasbabák nem csak az ország hard- és glam rock iránti lelkesedését, a férfikozmetikumok, sminkek, csillámkezeslábasok, fájdalmas videoklippek és közepesen csúnya brit pszeudohomár muksók piacát repítették az égbe, hanem az ünnepélyes szeretet nemzeti érzetét is. Mindezt többek közt a világ egyik legszerethetőbb, szórakoztatóan giccses karácsonyi rockdalával. Éljen A Sötétség!

10. Ten Benson - Black Snow

Ennél nagyobb ellen-karácsonyi videót nem igazán találsz. A mikulásnak sztriptízelő anyuka, ajándék szén, és egy lidércekből álló kórus, mindez a fekete hó bársonyos leple alatt, nem túl okos, de legalább tuskó zenei aláfestéssel.

(RaczUr)

9. Corey Taylor - X-M@$

Napjaink egyik legnépszerűbb énekesének 3 éve támadt kedve, hogy agymenését rászabadítsa a világra. Mondjuk egy maszkos Slipknot karácsonyi dalra azért inkább kíváncsiak lennénk.

(sunthatneversets)

8. Ulver - Christmas

A portugál Fernando Pessoa 1922-es Natal művének megzenésítése az Ulver 2005-ös Blood Inside lemezén található. Nem az a hagyományos kalácssütő karácsonyi versike.

(scorn)

7. Dokken - Santa Claus is coming to town

Az ismert amcsi Mikulás-dal egy odab.szos újraálmodása. Jobb híján nézhetjük hozzá a youtube-felhasználó által ügyesen összevágott mozgóképeket.

(viliricsi)

6. Bad Religion - O Come, O Come Emmanuel

Az amerikai punk-rock legenda mindig híres volt arról, hogy koncertjein felbukkannak karácsonyi dalok rockosított verzió. Viccesen meg is jegyezték többször hogy előbb-utóbb kiadják lemezen őket. Idén beváltották a fenyegetést és Christmas Songs címmel kijött a csapat karácsonyi albuma A teljes lemez ITT: melyről talán ez a legjobb dal.

(sunthatneversets)

5. Ramones - Merry Christmas

A Ramones az Ramones. Nincsenek szavak!

4. Rob Halford - Winter Song

Ha szereted ahogyan Rob Halford énekel és nem bánod a karácsonyi zenét, fogj egy pohár tojáslikőrt és hallgasd meg ezt az albumot! Bár jócskán kapott érte negatív kritikákat is, összességében kellemes meglepetés.

(Frogfoot)

3. Blackmoore's Night - Wish You Were Here

Ritchie Blackmoore is készített karácsonyi albumot, no nem a Deep Purple-lel, hanem későbbi, saját magáról elkeresztelt zenekarával. Családi vállalkozás ez a Winter Carols, melyen a gitárhős felesége énekel. A téli dalcsokorból egy különleges "virágot" választottunk ki, amely nem tipikus karácsonyi nóta, de annál több zenei alázatról árulkodik: az élő legenda és becses neje egy kilencvenes évekbeli popzenekar, a Rednex csodás balladáját dolgozta fel.

(viliricsi)

2. Alice Cooper - Santa Claus is coming to town

Azt alapból el akartuk kerülni, hogy telenyomjuk a listát, felturbózott, betorzított karácsonyi sláger feldolgozásokkal, de ez a szám azért megér egy misét. Alice Cooper tényleg hallgathatóvá tette ezt a szutykot, amit oly sokan, oly sokféleképpen ránk szabadítottak már, mondjuk az igaz, hogy ebben John 5 és Vinnie Appice is segített neki.

(sunthatneversets)

1. Christopher Lee - The Little Drummer Boy/SilenT Night

Christopher Lee-t a mai moziba is járó nemzedék elsősorban a Star Wars Dooku grófjaként, jobb esetben a Gyűrűk Ura trilógia Szarumánjaként ismeri, de számtalan horrorfilmben játszott Drakulát és más teremtményeket. Teljes filmes karrierje itt olvasható. A 2009-ben lovaggá ütött színész rajong a heavy metalért, tavaly karácsonyra is megjelent egy kislemeze és idén is kiadott két dalt. Az alább hallható két részlet a tavalyiról van.

(sunthatneversets)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr535693299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.12.21. 14:43:22

Ha karácsony és metal (pontosabban általában zene), akkor csakis Trans-Siberian Orchestra, még ha a kritikai megközelítést (azaz a punkokat) is díjazni lehet. Habár az utóbbiban is van egy nagyon találó TSO-darab, a What Is Christmas...

...a beigli pedig az egyik legutálatosabb dolog a karácsonyban!

Ramones1965 2013.12.21. 18:59:30

Baráti körömben évek óta a We Wish You A Metal Christmas and a Headbanging New Year c. lemez megy karácsonykor. Lemmy, az emlitett A. Cooper dal, Dio, Jeff Scott Soto és nem utolsó sorban Chuck Billy (Testament) bemutatja, hogy lehet a Silent Night-ot hörgős metál zenévé alakítani.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum