RockStation

Áprilisi megjelenések

2013. március 31. - sunthatneversets

new-release-report.JPG

A húsvéti nyúl a tojás mellett remélhetőleg a tavaszt is elhozza áprilisban, de egy rakás lemez megjelenés hírét már most borítékolhatjuk, írjuk a nyúl számlájára jó pontként. Lesz itt lemeze a metalcore úttörőinek, az úttörők követőinek, lesz okkult rokk, elvis-metál, dallamos modern metál, egy kis stoner, thrash, shock-rokk, doom és kellő súly is. Pirossal a tervezett albumkritikák, aki nem hiszi kattint a továbbra.  

Tovább

Káosz, még a kozmoszban is: Enslaved, Winterfylleth, Svoid @ Budapest, Dürer Kert 2013.03.29.

29.jpg

Maga Csihar Attila nyilatkozta egyszer, hogy a zenélés „transzcendens, emelkedett szellemi állapot, és az érzések, amik meg tudnak jelenni általa, a szellemi világhoz kapcsolódnak, ez egyfajta vallás. Eredetileg a zenélés rituális volt: ünnep és egység, transz és dicsőítés, kapcsolat egy természetfeletti erővel.” Kinek higgyük el ezt, ha nem neki? A legtisztább formában (egyebek mellett) talán épp az általa is művelt black metal hivatott megőrizni ezt az ősi rituálét, annak lényegét, és visszatükrözni valamit abból. Hát, nagyjából ilyen várakozásokkal tekintettem a mintegy hét év után ismét hazánkba látogató norvég Enslaved és társai fellépése elé.

Tovább

Hattyú és Főnix: Beatrice - Tudományos Rockizmus (1981, illetve 2013)

beatrice_cover.jpgHúsvéti nyulunk idén a RetroMedia volt, aki egy olyan igényes, érdekes, és – mondjuk ki! – rocktörténeti jelentőségű kiadványt tojt nekünk, mely megerősítette fizikai hanghordozókba vetett amúgy is makacs hitünket. Személy szerint soha ilyen beszédesnek nem találtam a szövegkönyv összetett szót, ugyanis a kiadványhoz szinte valóságos könyv dukál. Szükség is van rá, hogy a zseniális stílusban összehozott, mélyelemzett Beatrice s egyben magyar rock történelmet (illetve nem csupán rock történelmet…) megossza velünk a kiadó, hiszen a tengerfenék domborzatának illetve az uralkodó (keleti) széljárások ismerete nélkül aligha érthetjük a felszín dühödt háborgását.

Jómagam a 150 percnyi anyag szalagos magnóra való rögzítésekor tíz éves voltam. Focizás közben a lakótelep házfalain sűrűn akadt meg tekintetem egy-egy „koronás” Beatrice feliraton. Gondoltam, valamiféle külhoni sztárcsapat lehet, olyasmi, mint a szóban forgó koncertfelvételen is kiparodizált Boney M. Talán csodálkoztam is, hogy-hogy soha nem kerül be ez az érdekes nevű együttes a kettőtől-ötig című kívánságműsorba a Petőfin. Mit tudtam én, hogy a vidám iskolai focimeccseinkkel egy időben karrierek töretnek derékba! Csak úgy szép csöndesen, hiszen „mártírokra semmi szükség”.  A Rice esetében ez nagyjából így zajlott: lemezről álmodni sem lehetett – majd végül fellépésekről sem. A manapság sokak által oly dicsőnek gondolt rendszer a megalkuvók paradicsoma, de ugyanakkor a másként gondolkodók, a kérdéseket feltevők pokla is volt egyben.

Tovább

A volt Fear Factory basszer is jelentkezik a Machine Head-be

Wolbers-Fear_Factory_-_SMALL.jpg

A napokban adtunk hírt róla, hogy a Machine Head jelentkezőket vár a csapat basszusgitárosi posztjára, igaz hogy egyelőre csak a turné felállásba. Nos Christian Olde Wolbers, aki 1993 és 2002 között a Fear Factory basszugitárosa, 2008-ig pedig gitárosa volt is szeretné a posztot betölteni. Közzé is tett Facebook oldalán egy rövid részletet abból a videóból, amit el fog küldeni a Machine Head-nek.

Tovább

Május végén érkezik a Dark Tranquillity 10. nagylemeze

dtconstruct.jpg

Május 27-énCentury Media Records gondozásában jelenik meg a svéd dallamos death metál ikon Dark Tranquillty 10. stúdióalbuma, amely a Construct címet kapta. A zenekar nemrég megvált Daniel Antonsson basszusgitárostól. Az új album keverését Jens Borgen végezte a Fascination Street stúdióban. Hajtás után mutatunk egy előzetest illetve a dalok címeit is megtaláljátok.

Tovább

A Scooter, Jason Newsted, a Subscribe, és a Quimby is a HEGY’re készül Húsvétkor

Newsted.jpg

A Quimby és a Scooter megsúgta, mivel készül az idei Hegyaljára. A Metallica egykori legendás basszusgitárosa, Jason Newsted új csapatával már szintén a Hegyalja fellépés programját tervezi. A Slayer, a Skindred, az Asking Alexandira az óráit a Hegyaljához igazítja hétvégén. A Subscribe nem csak nyaralni és horgászni jön Tokajba, de koncertfilmet is forgat a nagyszínpados Hegyalja koncertről. Az Anna & The Barbies pedig éppen újraírja a fesztiválrepertoárját.  Minden készen áll ahhoz, hogy az idei húsvét a legmozgalmasabb nyárindító fesztiválra hangolódás jegyében teljen. Érdemes szorgalmasan locsolni, és aztán rögtön becélozni a legközelebbi jegyirodát, hogy biztosan jusson még a kedvezményes árú Hegyalja bérletből. Ugyan félre van még téve akciós bérlet azoknak, akik húsvét után vásárolnák meg a kedvezményes Hegyalja Fesztivál belépőt, de azért érdemes sietni.

Tovább

A legnagyobb tisztelettel: Anthrax - Anthems EP (2013)

Anthrax Anthems.jpgMég régen szó volt róla, hogy írjak lemezkritikát vagy bemutatót a RS-nak, akkor visszautasítottam mert úgy érzem a koncert és fesztivál-beszámolók írása jobban fekszik nekem. Most mégis megpróbálkozok vele, de nem fog könnyen menni, mert egy-egy új lemezt nem szoktam részletekbe menően kielemezni a hangzástól a szövegeken át a borítóig, hanem meglehetősen rövidre zárom a dolgot: tetszik vagy nem tetszik. Igen-nem és kész. Ráadásul a zenehallgatás nálam nem azt jelenti, hogy a számítógép hangszórójából csipog az mp3, hanem leülök a hi-fi elé és zenét hallgatok (különösen ha véleményt akarok formálni róla) és ehhez idő kell. Első alkalommal olyan lemezt választottam, amivel könnyebb dolgom lesz, és különben is a suszter maradjon a kaptafánál, ezért esett a választásom az Anthrax feldolgozáslemezére.

Tovább

Több, mint megfelelő: Sevendust - Black Out The Sun (2013)

sevendustblackoutthesun.jpgA Georgia állambeli Sevendust zenekar a napokban jelentette meg soron következő (9.) nagylemezét. A csapat 1994 óta gépként gyártja súlyos groove-jait, amiket '97-től kezdve egy vagy kétéves rendszerességel hallhatunk egy nagylemez keretében. Hogy őszinte legyek, a friss album előtt nem voltam tisztában a Sevendust munkásságával, ennek oka talán az, hogy az első lemez megjelenésének évében születtem. Így hát az új korongot kezdtem először hallgatni, és nem is adta meg magát könnyen, de megérte újra és újra meghallgatni.

Tovább

Black Star Riders: Itt a borító

Black Star Riders Alljpg.jpg

A múltkor mutattunk egy új dalt a Thin Lizzyből átvedlett Black Star Riders új albumáról. A Ricky Warwick (ének), Scott Gorham (gitár), Damon Johnson (gitár), Marco Mendoza (basszus) és Jimmy DeGrasso (ALICE COOPER, MEGADETH, DAVID LEE ROTH, SUICIDAL TENDENCIES) dobos nevével fémjelzett zenekar All Hell Breaks Loose című korongja május 27-én jelenik meg nálunk az itt látható borítóval. 

Jön a Ministry utolsó utáni utolsó lemeze

ministry-2012.jpg

Bár Al Jourgensen már párszor megcsinálta a Ministry utolsó lemezét, most From Beer To Eternity címmel ismét új lemezt jelentet meg szeptemberben, ami most már tényleg az utolsó lesz állítása szerint. Az album még tavaly decemberben Mike Scaccia tragikus halála előtt íródott mindössze 19 nap alatt. A témákat végül Jourgensen saját stúdiójában rakta össze Sammy D'Ambruoso társproducer és Aaron Havill hangmérnök/billentyűs segítségével.

Turné azonban állítólag nem lesz, legfeljebb pár koncert, azok is csak az elhunyt gitáros tiszteletére. Jourgensen szerint a Ministry másik lelke Scaccia volt, nélküle pedig nem tud egy teljes turnét lebonyolítani, így halálával az együttesnek is meg kell halnia, de szeretne egy nagy durranással távozni. Az albumra kerülő dalok címe hajtás után. 

Tovább

Ma Enslaved-koncert a Dürerben

Enslaved Band 2012.jpg

Ma este a Dürer Kertben játszik a norvég Enslaved, akik RIITIIR című lemezük Európa turnéjával érnek Budapestre, ahol nem először játszanak, hiszen az azóta megboldogult Kultiplexben egyszer már fellépett a banda. A norvég extrém metal világának egyik legizgalmasabb csapata több mint húsz éve működőik és még mindig képes újra és újra friss hangokkal kísérletezni erre bizonyíték legutóbbi lemezük is.

A fagyos hangulatról gondoskodik még a Winterfylleth is. A brit black metal zenekar három nagylemezzel és számtalan koncerttapasztalattal a háta mögött tökéletes felvezetése az est főprodukciójának. A bemelegítés pedig az egyszemélyes projektként indult hazai Svoid-nak jut.

Ezt szinte biztosan eljátssza majd az Enslaved:

Tovább

A Hardcore Haikui: OFF! – bandabemutató

OFF!1.jpg

Keith Morris újra él. Mit izélok, Keith Morris most már mindig élni fog. Rasztái loncsokban szakadhatnak le róla, berúghatják az orrát rajongói hatszor, saját legendás zenekara, a Circle Jerks, amivel a hardcore punk talán legelső közismert úttörője volt, lehányhatja, lefikázhatja a számait, még ki is rúghatja őt producerestül a rég ígért visszatérő albumból, mit neki! Ez az ember és (számunkra) „új” csapata egy erőgép. És az erejük, bár elsőre így tűnhet, nem az agresszív megszólalásban leledzik. Az OFF! ereje az autentikusság és a csattanósság. Erre épül az egész banda, és a Four EPs-t követő OFF!-al végre ténylegesen bemutatkozó albumuk – amik ketten már most kitesznek egy nagyon sűrű, nagyon intenzív életművet.

Tovább

Budapest Park: Jön a Paramore és valószínűleg az Anthrax is

Anthrax2013-562x220.jpg

Április 25-én indul el Budapest legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a Budapest Park, ahol fellép az amerikai Paramore és a Kultur Shock, az újraalakuló Kaukázus, az Irie Maffia és nagy valószínűséggel az Anthrax is, akik két napja véletlenül összekeverték Budapestet Bukaresttel és július 30-ra az Iron Maidennel karöltve a Budapest Parkba vizionálták magukat. Nos valószínűleg jönnek, de csak egyedül.

"Mi is meglepődtünk, hiszen még nem jutottunk el a szerződésig. Bár közel állunk a megegyezéshez, ilyenkor még nem szokás a koncertet tényként bejelenteni" - kommentálta a hírt Pálffy András, a Park vezetője. Hozzátette, hogy hamarosan hivatalosan is megerősíthetik a hírt. A Budapest Park nemrég megállapodást kötött a Sziget Szervezőirodával, és eszerint a fesztiválszervező cég fogja végzi a Park zenei programjának összeállítását. A Park eseményeiről ITT találtok bővebb információt.

A baglyok nem azok, aminek látszanak: Kvelertak, Truckfighters, El Doom & Born Electric @ Bécs, Aréna, 2013.03.24.

0kvelertak2013becs_03.jpg

A norvég Kvelertak új, Meir című lemezének tavaszi Európa turnéja sajnos nem ért el Budapestre így egészen Bécsig kellett utazni azoknak, akik kis hazánkból látni szerették volna őket. Nos nem voltak túl sokan. Ez igaz a bécsi Aréna-ra, is ahol a keverőpult mögött lefüggönyözték a termet, így nagyjából fél ház, azaz 5-600 rajongó várta a baglyos norvégokat, de előtte volt még egy kis hippi-metál, meg lakodalmas Kyuss.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum