RockStation

"A thrash metál lemez": Slayer - Reign In Blood (1986) - Jeff Hanneman emlékére

2013. május 05. - sunthatneversets

Jeff Hanneman.jpg

Emblematikus zenészek elvesztése egy generáció számára óriási veszteség. Azért mert az ezekhez a személyekhez köthető zenekarhoz mindenkinek - aki imádja a metálzenét - személyes kötödése is kialakul. Jeff Hanneman és zenekara a Slayer is a heavy metál történetének kultikus alakjai közé tartoznak, ezért is volt sokkoló a május 2-án érkező hír: 49 éves korában elhunyt Jeff Hanneman. A zenész halálának oka májelégtelenség. Jó, tudtuk, a zenészt 2011 eleje óta kezelték egy pókharapás okozta súlyos fertőzéssel. Több műtéten és bőrátültetésen is átesett, és azóta mindösszesen egyetlen dal erejéig tért vissza a Slayerbe, akik az Exodus gitárosával Gary Holttal dolgoztak Jeff betegsége óta. Halálának körülményeiről persze azonnal szárnyra kaptak a pletykák, de sajnos végül teljesen mindegy, hogy az a fránya pók vagy más tehet a dologról. Olyan dalokat köszönhetünk neki, és csak neki, mint az Angel Of Death, a South Of Heaven, a War Ensemble, vagy a Seasons In The Abyss. Semmi sem lesz már a régi, már csak azért sem, mert a zeneipar ma már nem egy családi vállalkozásként működik, hanem egyfajta vadkapitalista cégként, ahol minden zenekari tag egy alkalmazott és különböző fizetésért játszik. És mint tudjuk van jó metál koncert és van a kiba*ott Slayer. Hogy Jeff Hanneman nélkül ez a mondat igaz marad-e, azt majd az idő eldönti. Mi a Slayer egyik kultikus lemezével emlékezünk rá. 

Tovább

A Metallica baseball mérkőzésen játszotta az amerikai himnuszt

2013-05may03_pic10.jpg

Sűrű napjai vannak a Metallicanak. Csütörtökön még a Revolver Golden Gods díjátadón nyomták el Rob Halforddal a Rapid Fire-t, másnap pedig már a baseball előszezon San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers mérkőzésen játszotta el két gitárral James Hetfield és Kirk Hammett az amerikai himnuszt. Ráadásul a speciális San Francisco Giants feliratú gitárokat elárverezik, és a bevételt jótékony célra fordítják. Felvétel hajtás után.

Tovább

Bolygóközi térben: Anathema Acoustic @ Budapest, Planetárium 2013.04.25.

0anathema2013_01.jpg

Magyarország szereti az Anathemat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a liverpooliak (amúgy igen gyakori) hazai koncertjeinek látogatottsága. Az évek során a zenekarban szintén egészen biztosan kialakult egyfajta kötődés Magyarországhoz, amiben közrejátszanak az olyan különleges fellépések is, mint amilyen Danny Cavanagh és Anneke van Giersbergen közös estje – és amilyen a mostani alkalom is volt.

Tovább

Kiosztották az idei Revolver Golden Gods díjakat

REvolver Golden Gods.jpg

A los angelesi Club Nokiaban rendezték május 2-án a legnagyobb heavy metál díjátadó ünnepséget, a Revolver Golden Gods gálát. A Revolver Magazine által már évről évre megrendezett eseményen a kategóriákban a rajongói szavazatok döntik el a nyertesek személyét. Idén 3.250.000 (!) szavazat érkezett, amely óriási szám. A díjazottakat hajtás után tekinthetitek meg, valamint néhány exkluzív fellépésről készült videót is (nem is akármilyeneket).

Tovább

Loner - Már megint új dalt játszott a Black Sabbath koncerten

Black-Sabbath2.jpg

Május 1-én Melbourne-ben adott koncertet a Black Sabbath. A legutóbbi koncerteken mindig elővettek egy új dalt a június 11-én 13 címmel érkező új albumról, így meg sem lepődünk, hogy itt is elhangzott egy új szerzemény, melynek cím Loner, A dal hajtás után tekinthető meg az eddig már hallott dalokkal együtt.

Tovább

Minden jó, ha hajó a vége: Comeback Kid @ Dürer Kert/ Troubled Horse, Free Fall, Orchid @ Bécs, SZene/ The Ocean, Cult of Luna @ A38

0comebackkid2013_12.jpg

Az év elején, amikor elkezdtek napvilágot látni a tavaszi/nyári turnédátumok, már körvonalazódott egy nagyon erős áprilisi hónap, annak is a vége, ami igazán töményre sikeredett, de azért becsülettel lenyomtam az etapot. Még jön a jövő keddi Shai Hulud buli, amit remegve várok, aztán jön egy kis pihi.

Tovább

Nikki, Dr. X és Mary nővér meg a többiek: 25 éves a Queensryche Operation:Mindcrime című lemeze

Queensryche-Operation_Mindcrime.jpgKevés klasszikus értelemben vett metal lemezért tudtam úgy rajongani 15-20 éve, mint a seattle-i Queensryche Operation:Mindcrime című lemeze. Akkor még a dallamos heavy zenékért voltam megőrülve és ez a lemez maga a mennyország ebben az értelemben: van húzása és Geoff Tate ezerszínű dallamos éneke különösen zseniális.
A Queensryche a progresszív metalzene újkori történetének egyik alappillére. A zenekart 1981-ben a Cross+Fire csapatokból hozta össze Crhis DeGarmo, Michael Wilton, Eddie Jackson, Scott Rockenfield, és az aranytorkú Geoff Tate. 83-ban jelent meg a saját magukról elnevezett EP, majd egy évre rá a bemutatkozó lemez a Warning. 1988-ban megjelent az a lemez, amit sok rockzenei szaklap az évszázad metál albumának nevezett. Operation:Mindcrime a címe és konceptlemez.

Tovább

Másállapotban – pécsi pszichedéliák II. - Greenthief (Aus), Grand Mexican Warlock, Turbo @ Pécsi Est Café

Épp csak magamhoz józanodtam és lehúztam a napi igát a 04.18-ai Korai Öröm után (cikket lásd itt:), mikor másnap egy hármas csapás ütött be a Pécsi Est Caféba: a trance-etno-transzcendens izé helyét kőkemény fuzzok és flangerek, érces énekhangok és földig csapott homlokok vették át. Boldogan konstatáltam, hogy jóval több kiművelt haver is csatlakozott a bálhoz, nem eggyel egymást karolva kopogtattuk fejünkkel a kordont – hiszen mindjárt 3 kiváló banda: az ausztrál, pesti barátjuknak hála erre is járó Greenthief, és a hazai psziche-daliák: a GMW és a Turbo zúgatták szét az agyunkat, méghozzá nagyszabású, még pár hétig tartó(!!!) közös európai turnéjuk indítóbulija címen!... Méghozzá így:

Tovább

Volbeat: Rockabilly és metal keverékére bulizhatunk a Pecsában

volbeat06.jpg

A színpadkép és a dalok hangulata alapján akár Elvis Presley és a Metallica koprodukciójának is nézhetnénk a Volbeat koncertjét. Bár egy ilyen párosítás persze nem jöhetne létre, a dán zenekar időről időre bebizonyítja, hogy a belőtt sérós jampecok és a metalheadek nem zárják ki egymást: növekvő népszerűségüknek hála ezúttal már Pecsa Music Hall színpadán játszanak június 18-án.

Tovább

Metálgyász: Elhunyt Jeff Hanneman a Slayer gitárosa

Jeff-Hanneman-Slayer-RIP-604x336.jpg

Május 2-án, helyi idő szerint délelőtt 11-kor egy dél-kaliforniai otthonához közeli kórházban 49 éves korában elhunyt a Slayer gitárosa, Jeff Hanneman.  A zenész halálának oka májelégtelenség. Az zenész 2011 eleje óta kezelték egy pókharapás okozta súlyos fertőzéssel. Több műtéten és bőrátültetésen is átesett, azóta egyetlen dal erejéig tért vissza a Slayerbe, akik az Exodus gitárosával Gary Holttal dolgoznak azóta. Halála hatalmas veszteség, nyugodjon békében!

Tovább

Hallgatás kérdése: Heights - Old Lies For Young Lives (2013)

heights.jpgSzámomra az igazán várt lemezek közé tartozik az Old Lies For Young Lives, még az énekescsere ellenére is. Persze a várakozás közben sem tudtam figyelmen kívül hagyni ezt, mert a tavalyi Dürer Kertes koncertjük nekem nagy csalódást okozott, amiért leginkább az éneket tudom okolni. A Heights zenéjében pedig nagyon fontos szerepet játszik a scream. Stúdióban azért sokkal jobb az ex-basszeros teljesítménye, ahogy a régebben megjelent Stray Rats-ből is kiderült, aztán az Eleven Eyes elvette a kedvem egy kicsit.

Tovább

Másállapotban – pécsi pszichedéliák, I. - Korai Öröm 2013 lemezbemutató @ Pécsi Est Café

Tegye fel az AC/DC videókon szocializálódott ördögvillázásba meredt kezét minden magyar rockerarc, aki szerint nincs már „jó öreg régi rock” ebben az országban! Megvan? Most az tegye fel, akik egy zenés trippeléstől többet várnak, mint amit az Ozorai hurkahajúak szivárványszínbe szívott embertengerei nyújtani képesek 2 pár midibillentyűn, és drogok nélkül is tudnak és akarnak egy másik tudatállapotba kerülni! Megvan? Most rázzatok kezet, feleim. Az pedig, aki mindkét kezét a magasba tette, jobb, ha tudja: imáik meghallgatásra találtak. A rohamos gyorsasággal újra országos, sőt, nemzetközi fontosságú élőzenei helyszínné előlépő Pécsi Est Caféban április 18-19.-én a műfaj nagyjai mutatták meg a pszichedelikus rockzene különböző, rég eltemetettnek hitt arcait. Én ott voltam, beleröhögtünk egymás képébe, és bélyeg nélkül is kis híján sikerült színeket látni a produkcióktól. Sűrített koncertbeszámolók következnek, 2 részben.

Tovább

Jövő hét kedden Shai Hulud koncert a Dürerben

ShaiHulud2013.jpg

Bár a melodikus hardcore-ról kialakult kép nemzedékről nemzedékre új értelmet nyer, mindig szükség van egy olyan példamutató, sziklaszilárd viszonyítási pontra, aminek üzenete állandó, zenei értéke maradéktalanul inspiráló, és mindeközben még folyamatosan képes is a megújulásra. A mai zenekaroknak pedig épp annyira kötelező behatóan ismerni a május 7-én ötödször Budapestre látogató Shai Huludot, mint azoknak, akik a kilencvenes évek végén már érezték, hogy Matt Fox (ex-Strongarm) zenekara semmi máshoz nem viszonyítható.

Tovább

Nagyjából kész a Pearl Jam új lemezének anyaga

pearl_jam_band-208365.jpg

Stone Gossard gitáros szerint nagyjából összeálltak a Pearl Jam új lemezének dalai. Ahgy a GuerillaCandy-nek adott interjújában mondta, a lemez majdnem kész, és úgy fog szólni ahogy egy Pearl Jam lemeznek szólnia kell. Változatos lemezt ígérnek, melyen lesznek rockdalok, csendesebb szerzemények és olyan dalok amik a két kategória közé esnek, de többet nem akart elárulni az új lemezről. Nyilatkozata egyébként nagyjából egybevág a másik gitáros Mike McCready korábbi mondataival aki az elkészült számokat úgy jellemezte, hogy a skála a U2-san légies témáitól és a punk rockos dalokon keresztül egészen a Pink Floyd hatású szerzeményekig terjed. Hogy az album pontosan mikor jelenik meg arról még nem szól a fáma.

Két részes albummal jelentkezik idén a Five Finger Death Punch

Five-Finger-Death-Punch.jpg

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén nyáron új albummal jelentkezik a Báthory Zoltán vezette Five Finger Death Punch. A munkálatok azonban olyan jól és termékenyen zajlottak Kevin Churko producer irányítása mellett, hogy a Stone Sour példáján felbuzdulva a csapat egy két részes albummal jelentkezik. Az egyelőre még cím nélküli anyag első része július 23-án kerül a boltokba, a második rész a tervek szerint valamikor késő ősszel.

Báthory Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy miután megvoltak 12-13 dallal még mindig jöttek az az egyre jobb ötletek, a végén pedig ott álltak 24 nagyon erős dallal, melyek közül nem tudták eldönteni, hogy melyek maradjanak le az albumról, így aztán a két részes album mellett döntöttek.

Tovább

Kilimanjaro Darkjazz Ensemble: Atmoszférikus és sötét jazz zene az Akváriumban

tdke01.jpg

Lassan kavargó, képzelt és valódi filmekhez, szürreális élményekhez komponált zenét kínál május 5-ei koncertjén a holland jazz zenekar, a The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. A finom elektronikával és sejtelmes női énekkel felkavart, experimentális produkciót a zenészek The Mount Fuji Doomjazz Corporation nevű mellékprojektjének produkciója előzi majd meg, mely talán még a főzenekarnál is elborultabb, jazz/drone/doom háttérzajt ígér az Akvárium Klubban.

Tovább

Májusi megjelenések

new-release-report.JPG

Itt a május, jön a nyár és jön pár jó cucc a fesztiválszezon kezdete előtt. Ha valaki szereti a gitáros zseniket, akkor neki ott lesz Joe Satriani, ha valaki az extrémebb zenéket, akkor a The Dillinger Escape Plan vagy a Tesseract zenéjével vigasztalódhat, ha valaki pedig az AC/DC-t szereti neki ott lesz az Airbourne új lemeze. Ezek mellett lesz új Kylesa, Dark Tranquillity, ja és hogy el ne felejtsük Alice In Chains is. Lényeg hajtás után.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum