RockStation

Varázslatos élmény: Anathema - Universal (2013)

2014. január 08. - sebiszabi

Anathema Universal.jpgAz Anathema a Weather Systems-szel 2012-es év egyik legjobb lemezét adta ki, ezért is volt nagyszerű, hogy az új lemez turnéja Magyarországot. Aki ott volt anno az A38-on, az megerősítheti, hogy emlékezetes este volt. Néhány héttel a budapesti buli előtt pár héttel a zenekar Bulgáriában lépett fel egy különleges helyszínen, különleges körülmények között. Erről  a buliról született meg tavaly szeptemberben az új kiadvány, egy koncertfilm, mely az Universal  címet kapta.

A filmet a bulgáriai buli alkalmával rögzítették Plovdiv-ban a Plovdiv Philharmonic Orchestra közreműködésével. De nem csak a nagyzenekar jelenléte az egyetlen különlegessége a filmnek. A helyszín megválasztása sem mindennapi. Plovdiv ugyanis Bulgária második legnagyobb városa, mely már az ókorban is fontos kereskedelmi központ volt, így gyakorlatilag nem lehet úgy befordulni a történelmi belváros bármelyik utcába, hogy ott ne a többezer éves történelem meséljen. Így szinte adta magát az ötlet, hogy a város római amfiteátrumában, Phillippoplis Színházban lépjen fel és rögzítse a koncertet.

anathema_universal_daniel.jpg

A koncert vázát természetesen az új lemez adta, a dalok egynegyede érkezett a Weather Systems-ről, de szépen blokkokban érkeznek a dalok a korábbi lemezekről is. A hangulatra abszolút semmi panasz nem lehet: végig a koncert alatt szinte varázslatos élményben van része, pedig nincsen gigantikus színpadi show, még háttérvetítés sem, csak gusztusos fényjáték és zseniális rendezés, amit Lasse Hoile zseniális munkájának köszönhetünk, aki olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a Dream Theater vagy az Opeth. A hangulat fokozásában a bolgár közönség is legteljesebb mértékben partner volt. Az ókori színház betonlépcsőin ülve és persze állva élvezték az előadást. Tökéletesen együtt éltek, mozogtak és lélegeztek a zenekarral. Ahol azt kívánta a muzsika halk és lassú bólogatással mélyültek el, ahol belefért, ott még egy kis headbang is belefért, ám mégis koncert legszebb pillanata az, amikor a Flying végén a közönség még hosszú percekig még énekelte kórusban a dal utolsó taktusait, amin Vincent Cavanagh láthatóan (és nem színlelve) teljesen meghatódott. Ehhez jött az, hogy a rögtönzött kórusszólam végén – véletlenül – tűzijáték rakéták repültek és robbantak az égen a koncert helyszínéről jól láthatóan. Tényleg katartikus jelenet! Ahogy Vincent fogalmazott: „Egy ilyen pillanat egyszer történik meg egy életben és köszönöm nektek, hogy megoszthattam veletek ezt a pillanatot” – ez lehetne a mottója is a koncertnek.

anathema_universal_vincent.jpg

A másik nagyszerű pillanat, amikor a Closer kezdetén Daniel megkérte a publikumot, hogy mindenki szedje elő a mobilját és kezdjen el vele világítani. Persze tök sötétet csináltak a nézőtér felett és úgy nézett, mint a csillagos égbolt (lásd a koncert borítóját), ezeket a képeket látva libabőrös lesz az ember. Ahogyan attól is, ahogyan a Deep kezdő dallamai felcsendülnek és a közönség ujjongva kezd el ugrálni. Ezen a ponton elfogult vagyok, mert a kedvenc dalom a bandától és a budapesti koncerten ez volt az egyetlen csalódás, hogy élőben nem volt olyan szívbemarkoló – de itt igen.

A plovdiv-i filharmonikusok is hozzátették a maguk zsenialitását az előadáshoz. Nem minden dalban volt nagy szerepük, de ahol besegítettek, ott nagyon érezhetően több lett a zene. A vonósok által csodálatosan telt lett a hangzás és a keverésnek köszönhetően nem voltak elnyomva, minden hangszer remekül szólt. Az időközben teljes jogú taggá vált Daniel Cardoso billentyűs volt az összekötő kapocs a filharmonikusok és a zenekar között. Láthatóan ő (és persze a karmester Levon Manukyan) tartotta kezében, hogy minden tökéletesen a helyén legyen.

Mit lehetne összegzésképpen mondani? Minden Anathema rajongónak látnia kell! Pontozni kell-e? Természetesen nincs értelme, mert az adható maximális fölé kellene tenni. Egyszerűen hatalmas élmény, amit szerencsére újra és újra át lehet élni. Aki teheti Blu-ray formátumban szerezze be, mert ez a film tényleg fullHD minőségben nyújtja a tökéletes élményt. Must have!

Setlist:

1. Untouchable, Part 1
2. Untouchable, Part 2
3. Thin Air
4. Dreaming Light
5. Lightning Song
6. The Storm Before The Calm
7. Everything
8. A Simple Mistake
9. The Beginning And The End
10. Universal
11. Closer
12. A Natural Disaster
13. Deep
14. One Last Goodbye
15. Flying
16. Fragile Dreams
17. Panic
18. Emotional Winter / Wings Of God
19. Internal Landscapes
20. Fragile Dreams

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr525644638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum