RockStation

TOP 10 magyar rock/metal dal 2013-ból

2014. január 18. - sebiszabi

2013top_rockmetal_magyar.jpg

Visszatekintő TOP listáink végéhez közeledve meg kell emlékeznünk az elmúlt év legjobb magyar teljesítményeiről. Szerencsére azért volt miből szemezgetni, mert tényleg minőségi kiadványokat kaptunk a kezeink közé, bármilyen stílusról is legyen szó. Így a hajtás után a 2013-as év legjobb rock/metal dalairól készítettünk egy jó kis összeállítást. Természetesen beszólni most is ér a szokásos fórumokon.

Apey and Pea - The Rite

Az év legjobb lemezét produkálta a brigád. Kevés nap telik el úgy, hogy ne hallgatnám meg. Egyszerűen minden dal rajta egy gyöngyszem, de ez az egy különösen közel áll hozzám.

(Koax)

Blind Myself - Veszélyes hulladék

Hogyan fér össze egy extrém metal zenekar a Nóta TV Zeneexpresszével, amit Fásy Ádám igazgat? A Blind Myself ezt (is) elhozta nekünk 2013-ban a Veszélyes Hulladék klipjével. Emellett a Négyszögöl harmadik kislemezének bármelyik nótája is idekerülhetett volna, annyira telitalálat az egész. Mégis ezt a harapós dalt választottuk hazánk egyik legszerethetőbb zenekarától.

(sebiszabi)

Blahalouisiana - Tonight I'll dress in blue

Ugyan még a rock kategóriába is bajosan suvasztható, inkább a "powerpop-indie, posztrockos melankóliával és blues felhangokkal" szép hosszú szösszenettel leírható Blahalouisiana nyert nálam idén. A FEZEN legjobb kisszínpados fellépője volt szerény tapasztalatom szerint a Kipu és a Sunrise Circus mellett, szóval testi valójukban szólva is ÉL az egész produkció, emellett hallatszik, hogy minden tag képzett zenész: a dalok egyszerűségükben is lecsiszoltak, egészségesen szentimentálisak, Barbi hangja és kisugárzása (meg a végre nem klisés szövegek) pedig elviszik az egészet úgy is Ez a bájos kis klip pedig csak hab a tortán: az ötlet és a kivitelezés is nyugati színvonal. Az MR2 akusztik felvételek után remélem többet hallhatunk róluk, tőlük ez évben, és hogy a zúzósabb oldalukból is villantanak,mert ott vannak bennük az ehhez kellő szikrák!

(NemesUr)

Ghostchant - Shards

Derült égből villámcsapás. Így tudnám kifejezni azt, amit a Ghostchant okozott 2013 utolsó részében. Pár napja jelent meg a bemutatkozó EP, totál szétszedett. Ez a dal számomra a legjobb a tavaly megjelent magyar cuccok közül!

(CsigaUr)

Magma Rise - Five

2013 jórészt a doom metal zenék éve volt, világviszonylatban és idehaza egyaránt. A Mood, Neck Sprain, Sedative Bang időkig visszanyúló gyökerekkel rendelkező Magma Rise második albuma (The Man In The Maze) eleve méregerősre sikerült, a Five nótát pedig ebből az eresztésből is a legjobban eltalált szerzemények közé sorolom. A "H-Team" (esetünkben ugyebár Hegyi Kolos és Herczeg Laci gitárpárosa) a megrendítő erejű nyitódallam után megbízhatóan hozza az ide kívánkozó döngölős riffeket és a végén a szóló is pontosan olyan, amilyet a dal hangulata megkövetel. A koronát az egészre Holdampf Gábor énektémái teszik fel. Ahogy a visszafogottabb versszakok után a nagyívű, egyszersmind fogós refrén beérkezik, az abszolút telitalálat.

(Magnetic Star)

Rómeó Vérzik - Kalózhajó

Amikor nyár elején Ermi gitáros kiszakadt a "vérző Rómeók" gárdájából, nagyon kevesen hihettek benne, hogy a 2013-as évszám mégiscsak aranyszínnel kerül be a felvidéki együttes krónikájába. Pedig gyakori jelenség, hogy ilyenkor a többiek dafke megmutatják, és záros határidőn belül pályafutásuk egyik legjobb lemezét teszik le az asztalra. A három... címet viselő Rómeó Vérzik albumot mi is méltattuk eleget itt, ismétlésképpen hallgassuk (és nézzük) meg a rajta található egyik legsikerültebb nótát, a Kalózhajót!

(viliricsi)

Turbo - Soul Sister

A Turbo talán Magyarország legegyedibb, és legkarakteresebb zenekara. A Soul Sister egy igazán tökös dal lett, a klipje meg baromi ötletes.

Turbo - Soul Sister (Official Video) from david vigh on Vimeo.

(RaczUr)

Wackor - Face 2 Face

Ha Földön lenne szemernyi igazság akkor a Wackor nagyszínpados előadó lenne a nagy európai fesztiválokon. De mivel nincs így már annak is örülünk, hogy 5 év után tavaly év végén új lemezzel jelentkeztek. Ahogy pedig a lemezt kezdik...

Watch My Dying - Harmatátkozó

A hazai metal-szcéna egyik legprofibb zenekara a Watch My Dying, akik ha kiadnak valamit, ott a minőség garantált. Múlt év végén jelentkeztek egy új, némileg elektronikusabb EP-vel. Ettől függetlenül az EP minden perce ajándék, a Harmatátkozó pedig már első hallgatásra elviszi a pálmát.

Wisdom - Take Me To Neverland

Még egy kis promó, és megvan a magyar világsztár zenei színtérén is! A világsztárnak pedig kell, hogy legyen világslágere - e célra kiválóan megfelel a 2013-as Wisdom lemezről (hiszen őrájuk céloztunk az előző mondatban) a Take me to Neverland címet viselő gyöngyszem!

+1 Neck Sprain - The Last Progress

Az év hazai gyaluját mindenképpen ide szerettük volna tenni. A Neck Sprain ugyanis egyszerre mestere a Pantera féle pusztításnak és a Down, vagy Alice In Chains fémjelezte mélységnek. Zseniális.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr45766532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobaljov 2014.01.20. 20:42:06

Az elsőhöz a zenekar honlapján dalokra bontva is meghallgatható/letölthető az album
apeyandthepea.com/
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum