RockStation

„...a jövőben meg kell tízszereznünk a közönségünket!” – interjú Olli Vänskä hegedűssel (Turisas)

2014. február 11. - magnetic star

Turisas band 2013.jpg

A skandináv folk metal (vagy battle metal, kinek hogy tetszik jobban) egyik legmarkánsabb képviselője, a Turisas január vége óta turbó üzemmódban, minimális pihenőkkel turnézik Európában, március 2-án pedig Budapest is sorra kerül majd. Felvezető gyanánt Olli Vänskä hegedűs most még csak szóban „húzza el a nótánkat”... (fotó: Rob Orthen)

Márciusban már többedszerre játszotok Magyarországon. Milyen emlékeitek vannak az itten koncertekről?
Olli: Nálatok mindig nagyon jó! Emlékszem, amikor abban az indiános klubban játszottunk... aztán persze a Sziget is igazán remek volt! Óriási közönség, óriási energia. Legutóbb a híres nagy fürdők egyikében is jártunk. Hatalmas élmény volt, hátha most is lesz időnk erre...

Tavaly nyáron jelent meg új albumot, mely szimplán csak a Turisas2013 címet kapta. Ilyet általában akkor tesz egy zenekar, ha az életében új korszakot akar nyitni, nálatok is hasonló a helyzet?
Olli: Szerintem minden egyes albumunk jelentősen eltér a többitől. A legutóbbi talán amolyan kísérletezős anyag volt és nem hinném, hogy a stílusunk előre kiszámítható volna.

A 2012-es tagcserék mennyire játszottak szerepet abban, hogy az új album egy másmilyen irányt vett, mint az előzőek? Változtak ezáltal a munkamódszereitek?
Olli: A zenekartagok szempontjából nem túlságosan. A legtöbb dalt már készen feldemóztuk, Jaakko és Jesper meg feljátszotta, amit fel kellett. A legtöbb számot Nygård és Wickströn vette fel a saját stúdiónkban, nem pedig valami profi helyen dolgoztunk. Ez a megoldás elég jól be is vált.

Olli Vanska.jpg

Tavaly volt 15 éves a zenekar. Mi változott a kezdetek óta? Hogy érzed: ott tartotok, ahol tartanotok kell? Csinálnátok valamit másképpen?
Olli: A banda valójában még 1997-ben alakult, vagyis 2012-ben volt az évforduló ugyebár. Nos, a srácok akkor még jóformán gyerekek voltak, úgyhogy mostanra biztosan sok minden megváltozott. Én akkor még ott sem voltam... Őszintén szólva nem tudom. Lehet, hogy egy s más, amit 2004-ben vagy 2005-ben műveltünk, ma bájosnak és gyerekesnek hat, de hát nem ok nélkül tettük, amit tettünk és túl gyakran visszafelé tekintgetni nem jó.

Számomra fontosak a következő lépések és nyilván új szintre kell eljutnunk. Az elégedettségtől messze vagyok, a jövőben meg kell tízszereznünk a közönségünket!

A zenekar imidzsének meghatározója a piros fekete arcfestés, hogyan alakult ki ez nálatok?
Olli: Annak idején úgy indult a dolog, hogy kosszal és vérrel fröcsköltük össze magunkat, aztán ebből alakult ki fokozatosan a valódi, egyedi harci arcfestésünk. Ez a Turisas arcfestés, ez köti össze a közönségünket és a bandát.

Mind a négy albumotoknak Mathias Nygård énekes a producere. A praktikum hozta így, soha nem is akartatok neves producerekkel dolgozni?
Olli: A bemutatkozó albumunkat („Battle Metal”, 2004) valójában külső producerrel készítettük. Szerintem egyértelmű, hogy mással is ki kell próbálni a közös munkát. Korábban mindig azon dilemmáztunk, hogyan értessük meg egy nagyszabású tematikus album ötletét és vízióját egy külső producerrel. Bizonyos értelemben talán gyakorlati kérdés is volt ez.

Turisas 20122.jpg

Ahogy nézem, a koncertnaptáratok eléggé tele van. Meddig fut az új album turnéja? Van netán olyan koncert amit különösen vártok?
Olli: Igen, alaposan be vagyunk táblázva. Azt hiszem, az őszig tart a portya, utána talán leülhetünk és szövögethetjük a további terveket.

A folk metal az elmúlt egy évtizedben egy nagyon népszerű műfaj lett. Hogy érzitek, mennyi lehetőség van még a műfajon belül?
Olli: Azt hiszem, 2006 és 2009 között volt egy komoly fellendülés, de mostanában mintha lelassult volna a folyamat. Finnországban a 2000-es években állandóan erős volt a metal színtér, bár az utóbbi időben talán kicsit visszaszorult a föld alá... De valószínűleg úgyis visszatér majd, ahogy az mindig is történt.

Ebben a modern, internetes korban sok különböző zenekar számára van hely. Folk metal banda azóta sem tudott nagyobb közönség elé kilépni, de a lehetőségek határtalanok. Nézd csak meg a Ghostot – papíron mennyire tűnik nyerő formulának a sátánkultusz-témájú heavy rock? Azt mondom, az lehetsz, ami csak szeretnél lenni, amíg igazán faszán nyomod!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr775808327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum