RockStation

„...nem ragadtunk le teljesen egy bizonyos zenei kifejezésmódnál” – interjú Daniel Brennare-vel, a Lake Of Tears gitáros-énekesével

2014. február 18. - magnetic star

LT_BTBS-P01_small.jpg

A doomos hangzás felől induló, ma meg már leginkább a melankóliát hol súlyosabban, hol pedig finomabban zenébe öntő svéd Lake Of Tears nemrégiben koncertfelvétellel jelentkezett – immár több mint húsz éves fennállása során első ízben. Legutóbbi stúdiólemezük, az Illwill óta látszólag nem sok minden történt a zenekar háza táján, ám valójában van mit felidézni a 2011 óta eltelt időszakból is. Ebben maga a Lake Of Tears „agya”, Daniel Brennare volt segítségünkre.

Január 31-én jelent meg CD-n, illetve DVD-n legelső élő anyagotok, a „By The Black Sea”. Miért épp most döntöttetek úgy, hogy koncertfelvétellel jelentkeztek? Mi mondatta veletek azt, hogy most jött el az ideje?
Daniel: A „By The Black Sea” mögött nincs semmiféle óriási horderejű terv. Alkalmunk adódott felvenni a bulit és úgy döntöttünk, élünk vele. Ugyanez a helyzet az időzítéssel. Igaz ami igaz, eltelt némi idő a legutóbbi albumunk óta, úgyhogy talán pont megfelelő a pillanat.

Miért Bukarestet szemeltétek ki a felvétel helyszínéül? Mit mondanál a helyről, illetve magáról a koncertről? A hangulata miatt vagy valamilyen más okból volt különleges számotokra?
Daniel: A választás, ahogy az előző válaszból is kiderül, nem a mi kezdeményezésünk volt. Viszont úgy gondolom, ha bármit is előre megterveztünk volna, akkor is Bukarestre esik a választásunk. Romániában nagyszerű közönségünk van és már többször is játszottunk ott. Ez volt a harmadik fellépésünk ugyanabban a klubban, ahol előzőleg főzenekarként, illetve co-headliner pozícióban is játszottunk. Ez a Hypocrisy-vel közös bulink felvétele a Metal Head Meetingről.

Jártál egyébként valaha a Fekete-tengernél (akár turnén, akár nyaralás alkalmával)? Vagy Bukaresten jutottál a legközelebb hozzá?
Daniel: Bukarestnél közelebb még nem jutottam hozzá.

Létezik egy hivatalos Lake Of Tears rajongói oldal – http://lakeoftears.org –, amelynek az angol mellett orosz nyelvű verziója is van (mivel orosz srácok működtetik). Úgy tűnik, igen erős a kötődésetek Közép-és Kelet-Európához. Valóban ilyen komoly rajongói bázisotok van ebben a térségben?
Daniel: Igen, minden kétséget kizáróan. Erről mit sem tudtunk mindaddig, amíg 2005-ben először jutottunk el Oroszországba, majd az azt követő években a térség más országaiba is. Meglepődve tapasztaltuk, hogy telt házak előtt játszunk, ami néhol mintegy kétezer embert jelentett. Úgy tűnik, már a Headstones album komoly visszhangra talált, a Forever Autumnnal pedig még azt is megfejeltük.

A Lake Of Tears 1992-ben alakult. Megünnepeltétek a húszéves fennállásotokat, mondjuk egy jubileumi koncerttel a városotokban vagy bármilyen egyéb módon?
Daniel: Igazából az égvilágon semmit nem csináltunk.

20 Years In Tears címmel megjelent egy Lake Of Tears tribute album. Hogyan találtatok a rajta szereplő bandákra? Magatok válogattátok össze őket vagy van köztük olyan is, amelyet mások ajánlottak a figyelmetekbe?
Daniel: Egyik bandát sem ismerjük. Leszámítva persze azokat, akikkel a turnéink során ismerkedtünk meg. A projekt a már említett http://lakeoftears.org rajongói oldalt üzemeltető srácokhoz fűződik. Szerintünk remek ötlet volt, a zenekarok vagy dalok kiválogatásában viszont nem vettünk részt. A folytatás 2014 tavaszán érkezik majd.

LT_BTBS-C_small.jpg

Talán emlékeztek arra, hogy a Nadir nevű magyar zenekar (amelyre annak idején nagy hatással volt a Lake Of Tears) 2005-ben feldolgozta és lemezre is tette az As Daylight Yields dalotokat...
Daniel: Épp most hallgattam meg Youtube-on és amint megláttam a borítót, be is ugrott. Klassz, jól sikerült feldolgozás ez is. Sőt, azt mondanám, ott van a legütősebbek között. Talán ott lenne a helye a megjelenés előtt álló tribute albumon. Az egyik legjobb, amit hallottam, a Come Night I Reign akusztikus átirata volt. Ez is fent van Youtube-on, hallgasd meg!

Az első öt Lake Of Tears album a Black Mark kiadónál jött ki, amelynek köztudottan sok köze van Quorthonhoz. Folyamatosan tartottátok a kapcsolatot vele? Milyen ember volt?
Daniel: Vele sajnos soha nem találkoztunk. Szeretjük, amit azon a bizonyos első öt albumon alkotott, szóval igazi megtiszteltetés lett volna. Az apjával és a nővérével persze többször is találkoztunk.

Legutóbbi stúdiólemezeteken, az Illwillen felettébb intenzív és súlyos irányt vett a zenétek és ezáltal igen közel kerültetek a kezdeti évek, különösen a Greater Art lemez hangzásához. Ezért tűztétek műsorra az As Daylight Yields-t a By The Black Sea-n vagy egyébként is eljátszottátok volna a dalt (vagy valami mást a debütáló albumról)?
Daniel: Megpróbálunk minden albumról sort keríteni egy-két számra. A Moons And Mushrooms valamiért kimaradt, de az összes többi lemezről vannak nóták. Az As Daylight Yieldst élőben már sok éve játsszuk, úgyhogy a dolog független az Illwill megszólalásától.

LTBand.jpg

Lemezről lemezre kísérletezgettek a különböző hangzásokkal és hatásokkal, mégsem megy a dolog a stílusotok és az egyéniségetek rovására. Nem bánod, ha az emberek progresszív gót bandaként vagy efféleként beszélnek a Lake Of Tearsről? Te magad hogyan írnád le a stílusotokat?
Daniel: Sosem tartottuk magunkat progresszívnak. Legalábbis abban az értelemben nem, ahogyan a szót leggyakrabban használják a zenével kapcsolatban. Olyan értelemben talán progresszívak vagyunk, hogy nem ragadtunk le teljesen egy bizonyos zenei kifejezésmódnál. Vagyis inkább annál a módnál, ahogyan összeáll az, ami mindig összeáll nálunk. Időnként olyan érzésünk van, mintha állandóan ugyanazt a néhány dalt írnánk meg újra és újra. Olykor félrecsúszik a dolog, máskor közel járunk és van, amikor majdnem, de tényleg kis híján tökéletesen összejön. Azt hiszem, minket az hajt folyamatosan, hogy egyszer végül eljussunk arra a pontra, amikor sikerül úgy kifejezni az érzéseinket és érzelmeinket, ahogyan ki kell.

Elmondható, hogy a komorság és a melankólia tipikus svéd vonás? Ezek a hangulati elemek a ti zenétekben és szöveteitekben is állandóan jelen vannak.
Daniel: Lehet, hogy magán a svéd lakosságon belül is nagyobb különbség van a hangulatot tekintve, mint a magyarok és a svédek között. De gondolom, másokkal összehasonlítva is ugyanez a helyzet. Általában a „vidám” dallamok okozzák a rossz hangulatot. Különös.

Mikorra várhatjuk a következő Lake Of Tears stúdiólemezt? Szerintem lassan itt az ideje, hiszen az Illwill még 2011-ben jött ki. Vannak már új dalaitok vagy legalábbis ötleteitek?
Daniel: Nem tudom megmondani, mikor, de jönni fog. Már jó néhány ötletünk összegyűlt.

https://www.facebook.com/thelakeoftears 

LT_BTBS-P04_small.jpg

„...we are not completely stuck within a certain way of musical expression” – interview with Daniel Brennare (guitar, vocals) of Lake Of Tears

Sweden’s Lake Of Tears has started as a doom metal band back then. Nowadays they’ve been setting melancholy to music – sometimes sounding a bit heavier, sometimes a bit mellower. Most recently, they have brought out their very first live release in their more than twenty years of existence. One might think not that much has happened to the band since the last studio record Illwill (2011), and yet there’s quite a lot to recall from this time period of nearly three years. So that’s what the mastermind of the band, Daniel Brennare did.

Your very first live material By The Black Sea (CD / DVD) is coming out on 31 January. Why did you decide to come up with such a release now? What made you feel the time was right for it?
Daniel: There is no grand master plan behind By the Black Sea, really. We were presented with the idea and opportunity to record the show and decided to go with it. So, the same thing goes for the timing. Although it was a while now since our last album, so I guess it fits good.

Why did you choose Bucharest as the location to record an entire show? Can you tell us about the venue and the concert itself? Was it the atmosphere or anything else in particular that made it really special for you?
Daniel: The choice was, as with the previous question, not an active one from our side. But I think we could have chosen Bucharest if it was planned ahead anyway. We have a very good audience in Romania, and have done several shows there. This was our third one on that venue having previously done both headline and co-headline shows. This recording is of a co-show with Hypocrisy under the banner of Metal Head Meeting.

Have you ever, in fact, been to the Black Sea (either on tour or as a private person on holiday? Or is Bucharest the closest you ever got to it?
Daniel: Bucharest is the closest by far.

There is an official Lake Of Tears fan site at http://lakeoftears.org/ which has a version in English and in Russian language (because the administrators of the site are Russians). Apparently, you have a pretty strong connection to Central and Eastern Europe. Do you really have a particularly strong and supportive fan base in these regions?
Daniel: Yes, without a doubt. We didn´t really know about this until we first visited Russia in 2005 and other countries in the region the following years. It was a surprise to have sold out venues with close to 2000 people at some places. Apparantly we made some kind of impact already with the Headstones album and even more so with Forever Autumn.  

Lake Of Tears have been formed way back in 1992. Have you had a 20th Anniversary show, let's say in your home town, in 2012 or anything else special in order to celebrate?
Daniel: Nothing at all, actually.

A Lake Of Tears tribute record came out by the name of 20 Years In Tears. How did you get to know all those bands? Did you make the selection of the bands yourself or did some of them come to your attention through other people?
Daniel: We don´t know any of the bands. Except for some people we have met when touring of course. This was a project by the people behind the fan site you mentioned before, lakeoftears.org. We think it´s a cool thing, but are not involved in selecting bands or songs. There is a second volume coming the spring of 2014.

LT_BTBS-C_small.jpg

You probably remember that a Hungarian band named Nadir (influenced and inspired greatly by Lake Of Tears) did a cover version of As Daylight Yields in 2005 and even put it on their album back then...
Daniel: Just listened to it on youtube, and remembered the cover art when I saw it, nice. Also a good cover. Up among the top ones, I would say. Maybe it should be on the coming tribute album? One of the best I´ve heard is a guy doing an acoustic interpretation of Come Night I Reign, also on youtube, check it.

The first five Lake Of Tears albums came out on Black Mark Records, well known for its close connection to Quorthon. Were you in regular personal contact with him? What was he like as a person?
Daniel: Never met him. Unfortunately. Just love what he created on those first five albums, so that would have been a true honour. We, of course, met his father and sister on several occasions.

Your last studio album Illwill features a quite intense and heavy approach which brings the record pretty close to the way you sounded in the early years, particularly on Greater Art. Is that the reason (one of the reasons) you chose to play As Daylight Yields on By The Black Sea or you would have picked that song or something else from the debut album anyway?
Daniel: We try to include something from each album. Somehow we didn´t manage to include anything from Moons and Mushrooms but every other album is represented. We have played As Daylight Yields live for quite some years now, so there´s no connection to the sound of Illwill.

LTband2.jpg

You usually experiment with different sounds and influences from one album to another, without losing your musical integrity and abandoning your style. Do you mind if people refer to Lake Of Tears as a progressive gothic band or something like that? How would you describe the music that you play?
Daniel: We never saw ourselves as progressive. Not in the sense the word is most often used when discussing music, anyway. Maybe progressive in the way that we are not completely stuck within a certain way of musical expression. Or rather, the WAY in which what always comes out comes out. Sometimes it feels like we have been, and still are, trying to make the same one or two songs over and over. Sometimes we fail, sometimes we get close and sometimes we´re almost, almost there. It´s the reason to keep on going, I guess, to finally reach that point of intent and emotion being expressed the way it is really supposed to.

Would you say it's a typical Swedish thing to be moody and melancholic? This atmosphere is constantly present in your music and lyrics.
Daniel: There´s probably a bigger difference in between the Swedish population it self than between the Swede-Hungarian populations, regarding mood. And most other things as well, I believe. Melodies that are "happy" tend to make the mood bad. Strange.

When can we expect the next Lake Of Tears studio album to come out? I think it's about time because Illwill came out in 2011. Do you already have some new songs or at least ideas?
Daniel: Can´t say anything about when. But it will happen. We have a bunch of ideas.

https://www.facebook.com/thelakeoftears

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr105817860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum