RockStation

Az öreg iskola: M.O.D., AMD, Bandanas, Dog Attack, Crippled Fox @ Kontra Klub, 2014.02.17.

2014. február 22. - magnetic star

DSC_0108.JPG

A ritkánál is ritkább, hogy a Trafó pincéjében rendezett buliról számolunk be és az első benyomások alapján még az átalakítás – mivel évek óta nem fordultam meg itt, nem tudom megmondani, mikor kerülhetett erre sor – ellenére sem tűnt sokkal alkalmasabbnak a klub bármilyen koncert megtartására a számos hasonló adottságú, de jobban pörgő pesti helynél. A hátsó sorokból a roppant alacsony színpadra alig lehet rálátni (amikor ilyen sokan vagyunk a teremben) és a hangzás is olyan, amilyen (o.k., éltem át sokkal rosszabbat is). Ez az ízig-vérig old school hardcore / punk est azonban nem sínylette meg a sajátságos viszonyokat. Sőt, az ütemesen, késések és üresjáratok nélkül zajló program valamelyest feledtetni is tudta ezeket. (Fotó: Borka László, Underground Magazin)

CSC_0081.JPGMert hát volt itt Municipal Waste / korai Suicidal Tendencies hatású thrashcore a Crippled Fox jóvoltából – náluk a frontember vitte a hátán a színpadi show-t –, aztán meg régről ismert arcok (egykori és jelenlegi Human Error, Haw, Igor, Chief Rebel Angel, Torn From Earth stb. tagok) új, kellően cizellálatlanul megszólaló punk rock n'roll bandája Dog Attack néven. Az „ebfajzatokról” már csak Kiss Barnabás gitáros-énekes (hárman is kieresztik a hangjukat egyébként) miatt is a C.R.A.-nek egy punkosabb változata jutott eszembe. És nagy idők nagy tanúit is láthattuk-hallhattuk a Bandanas, illetve a tavaszi turnéjához felvezető-kedvcsináló bulit toló AMD képében. Előbbi természetesen a Tizedest (gitár) meg a többieket takarja, hogy úgy mondjam. A Zuhanj te bombázó nóta persze szokás szerint műsoron volt, úgyhogy ha olcsó poén is, legalább nem alaptalan...

Ez a felhozatal magának az est abszolút főszereplőjének, Billy Milano mesternek is tetszett. Ő ugyanis mindjárt a színre lépése után tapsot kért a hazai fellépőknek. Ennél a köztudottan karakán egyéniségnél pedig érződött, hogy nem pusztán udvariasságról van szó. És nem is csupán arról, hogy annak az irányzatnak a képviselőiről beszélünk, amelyben ő maga is kimagaslót alkotott az S.O.D.-ben és az M.O.D. vezéregyéniségeként.

DSC_0052.JPG

Aztán a magyar közönséget is hamar szívébe zárta a lepukkant külsejű frontember. Az Aren't You Hungry? alatt máris elszabadultak az indulatok a tánctéren és utána a koncert végéig nem is csillapodtak. Innentől kezdve amúgy az M.O.D. 1992-ig tartó időszaka uralta a szettet. De mivel Billy bácsi is tökéletesen tisztában volt azzal, mit akar a nép, az S.O.D. klasszikussá nemesedett első albumát, a Speak English Or Die-t szintén megidézte (Kill Yourself, Fuck The Middle East, Pussy Whipped, United Forces). A Fear-féle I Love Livin' In The City-t meg folyamatosan követelték néhányan a műsor közben. Hát persze, hogy nem maradt ki!

DSC_0047.JPGMellesleg amennyire prosztó fazon hírében áll emberünk, annyira igyekezett magáról azt a képet rendezni, hogy valójában egy szókimondó, de normális, értelmes HC / punk arc. Itt nem volt mikrofonba fingás – lásd Live at Budokan video –, bár visszafogottság sem, ha Scott Ian vagy Barack Obama került szóba... A hosszas szónoklatokat viszont szerencsére mellőzte Billy, így aztán az első számtól az utolsóig az elvárható magas fordulatszámon pörgött a buli. Keményen, határozottan, nincs izé (ahogy nagy fociedző-fejedelmünk fogalmazott anno).

Társai közül Scott Sargeant bőgőst a Skinlab gitárosaként ismerhettük, egyébként az M.O.D.-ben szintén a hathúrost pengette korábban. Mike DeLeon néhány gitárhős-pózt is megengedett magának a konok riffelés közepette. A dobos Michael Arellano kvalitásai inkább az Indisgust komplex death metaljában érvényesülnek, de jól tudta ő, hogy itt tufára kell venni a figurát. Láthatóan élvezte is a dolgot.

CSC_0101.JPG
A nagyérdemű átlagéletkora, ahogy arra számítani lehetett, bőven meghaladta a harmincat. A fiatalabb korosztály csak kisebb számban képviseltette magát, előkerült ellenben több olyan negyven körüli arc, aki nem számít már rendszeres koncertjárónak. Mintha afféle osztálytalálkozó részesei lettünk volna aznap este a régi iskola „diákjainak” részvételével.

A fotókért köszönet Borka Lászlónak és az Underground Magazinnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr545825028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum