RockStation

A bebörtönzött gitáros - Interjú Johnar Haaland-dal az In Vain gitárosával

2014. február 26. - KoaX

Johnar Haland.jpg

A tavalyi évben rengeteg jó buliban volt részem, igazából nehéz is lenne egy top listát összeállítani, de az tuti, hogy az In Vain Dürer kertes bulija ott lenne a TOP10-ben. Emellett az sem felejthető, hogy a tavalyi év egyik legjobb albumát produkálta a norvég metal brigád. Amikor megtudtam, hogy idén újra ellátogatnak kis hazánkba a Niflheim fesztivál keretein belül, egyből lecsaptam a szerkesztőségben a koncertre. Aminek meg még jobban örültem, hogy alkalmam nyílt Johnar Haaland-dal a zenekar alapító gitárosával elbeszélgetni egy kicsit jobban. Egy-két érdekességre megint csak fény derült. Például, hogy miért is kerültek börtönbe, vagy mégsem? A hajtás után kiderül....

Az előző Európa turnét a Solefald és a Vreid társaságában toltátok végig, illetve a Solefaldba még be is ugrottatok zenélni. Így visszagondolva, hogyan értékeled azt a turnét?

Johnar: Rengeteg nagy és emlékezetes élményünk volt a 2013-as turnén. Az egyik fénypontja volt a Ragnarok fesztivál Németországban, a legnagyobb csalódás pedig, hogy a rendőrség Olaszországban töröltette a bulinkat.

Van esetleg valami emlékezetes- vicces történeted valamelyik buliról, vagy az útról?

Johnar: A már említett törölt koncert Travagliatoban, Olaszországban, egy érdekes élmény volt. A rendőrség már ott volt a helyszínen felvonulva, de a szervező nyugtatgatott minket, hogy semmi gond nem lesz, játszunk az este. El is kezdtünk beállni, megvolt a soundcheck jöttek az emberek is, és tényleg úgy látszott, hogy egy hatalmas buli lesz, aztán hirtelen a rendőrség leállította az egészet nem sokkal a koncert kezdése előtt, és el kellett hagynunk a helyszínt, ahol rengeteg szomorú arcot láttunk ezután. Kiderült, hogy a polgármesterék keverték a kakit, és nem hagytak minket fellépni, a végén még bírósági ügy is lett belőle, ugyan is, bevittek minket. De azt mi sem tudjuk, hogy miért….

Mit vártok az új turnétól, (hogyan próbáltok meg még több embert elcsalni a koncertjeitekre?)

Johnar: Az összes bulinkat meghirdetjük a facebookon, ez manapság a legjobb hely az önreklámozásra.

In Vain band.jpg

Melyik országban volt eddig a legnagyobb sikeretek? (Melyik országban éreztétek legjobban magatokat?)

Johnar: Nyilván otthon szeretünk a legjobban játszani, de emellett én imádom Hollandiát is. Ott mindig remek a kaja, marha jó helyszínek vannak, és az emberek is nagyon barátságosak

Az AEnima albumot mutattátok be az előző turnén, a mostani turné már egy klasszikus műsor lesz, vagy ezen is a már említett album lesz túlsúlyban?

Johnar: Az összes albumunkról fogunk megint játszani

Az előző turnén, ha jól emlékszem a zenekarnak majdnem a fele hiányzott, akkor annak mi volt az oka, illetve idén ugye már egy komplett In Vain-t láthatunk a színpadon?

Johnar: Stig a dobosunk sajnos nem tudott csatlakozni, mert ő igazából az USA-ban él.  Sajnos Ő most sem tud majd velünk tartani, de megint a bélpoklos Baard fogja helyettesíteni. Kjetil most az egész úton velünk fog tartani.

Van kedvenc dalod, valamelyik bír valami különös jelentéssel számodra? 

Johnar: Igazából nálam ezek napról napra változnak, most nagy kedvencem Image of Time és a Floating on the Murmuring.

Mit gondolsz, megéri még CD-ket gyártatni? Nem terveztek bakeliteket? Mármint,  a bakelit most reneszánszát éli, talán jobban megéri, mint CD-ket kiadni. Mit gondolsz, még mindig megéri CD-ket gyártani? Vagy csak bakeliteket?

Johnar: Ha az ember azt szeretné, hogy vegyék az alkotásait, zenéjét, tuti kell valami fizikai formátum nem elég csak a netes letöltés, bár abban is biztos van pénz. Sokan nem értik meg, hogy legyen következő album ahhoz támogatni kell a zenekart. Igazából csak a nagyobb zenekaroknak éri meg egy turné album nélkül.

Mikorra várható az új In Vain album? Hogy haladtok a munkával? 

Johnar: Most kezdtünk bele komolyabban a számírásba, vannak már ötleteink. Szerintem 2014 végére, 2015 elejére már biztosan meglesz az új album.

Mostanában milyen zenéket hallgatsz, milyen zenék hatnak rád?

Johnar: Mostanában változatos, hogy miket hallgatok Gorguts, Deafhaven, ShaiHulud, Extol, jazz gangsta rap is befigyel, szóval tényleg színes a zenei paletta.

Mi lesz a következő lépés  a turné után?

Johnar: Folytatjuk a dalírást, fellépünk az at Karmøygeddon Metal festivalon, Norvégiában, és igyekszünk minél több fesztiválon ott lenni.

In Vain a Facebookon

 

In Vain 2013.jpg

You went to the previous tour in Europe with Solefald and Vreid. Also, you played with Solefald too. How do you feel with that tour?

Johnar: We had a great experience on our previous tour in 2013. Of course there are ups and downs, but overall it was a lot of fun. One of the highlights were the Ragnarök festival in Germany. On the contrary, the biggest disappointment was the cancelled gig in Italy (venue shut down by the police).

Do you have any memorable or funny story from any party or the travelling?

Johnar: Not particularly funny, but the cancelled gig in Travagliato, Italy on our previous tour was a strange experience indeed. We were supposed to play Saturday night in Travagliato, Italy last year in April. When we arrived, the police was outside the venue, something we thought was strange. However, the organizers guaranteed us that everything was in order. We set up our gear and did our soundchecks. All good so far. People started to arrive and it looked out to be a really good night. Not long before the show was supposed to start the police suddenly decided to shut down the entire venue. Consequently, we had to get all our gear and leave in a hurry. There were lots of sad faces outside the venue and it was a real pity that we were never able to perform for our dedicated Italian fans. From what I head, there was a beef between the owner and the local mayor. At the end of the day, the owner of the venue won this case in a local court.

How do you try to get more people to your concerts?

Johnar: We are promoting our shows on facebook. Besides that the tour organizers and local venues are doing promotion.

In which country did you enjoy your time mostly?

Johnar: I enjoy most countries, but some stand out. E.g. the Netherlands always have great food, proper organization and good venues.

You played the Ænigma disc in the previous tour. Will you play older song sor songs for Aenima?

Johnar: We will play songs from all albums on this tour.

 

 

In the precious tour, as I can remember, the half of the band is missed.  What was the reason? I hope we can see the full band on the scene in this year.

Johnar: Our main drummer, Stig, could not join the tour as he work 50% of his time abroad in the US. Unfortunately, he cannot join this time either. Baard (Borknagar, Leprous, etc) will step in on drums, as he did last time. This time our guitarist Kjetil will come along for the whole ride, last time he was only joining half of the tour. On the first half of the previous tour, only 3 original In Vain members were present. For the second part, 4 of 6 members.

Do you have a favourite song? Are there any songs which have a special meaning for you?

Johnar: Favorite songs vary, but these days I really like to perform “Image of Time” and Floating on the Murmuring Tide” from our latest album Ænigma.

What do you think; is it still worth producing disks? Or just bakelite?

Johnar: If you want your music to be heard and that people can buy them physically on shows I would say so. Streaming provides nada revenues for the artists unfortunately. Bands need money in order to finance their artistic work, but it seems many fail to recognize this. E.g. for our upcoming tour we are running at a big loss, in order to tour and play for our fans. Only big bands are able to make money these days.

In Vain 2013 2.jpg
When will come the new In Vain disk? How's the work going?

Johnar: I have started to write new music now. The release will depend on the songwriting progress, which is too early to say by now. My guess is late 2014 or 2015.

What kind of music do you listen recently? Which has an effect on you?

Johnar: These days I listen to Gorguts, Deafhaven, Shai Hulud, Extol, electronic music, jazz, gangsta rap, etc.

What will be your first step after the tour?

Johnar: To continue the songwriting for the upcoming album. Besides that we will play at Karmøygeddon Metal festival in May, Haugesund, Norway. We are also looking to secure more festival gigs for 2014.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr135831047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum