RockStation

TOP10 legjobb progresszív rock/metal gitáros

2014. május 31. - sebiszabi

TOP10_progressziv_metal_gitaros.jpg

A prog-sphere egy progresszív rock- és metalzenével foglalkozó remek kis webzine, ahol rengeteg különböző szempontok szerint összeállított szubjektív listát találhat az ember. Az egyik ilyen listájukat - a legjobb 20 progresszív gitáros evör - kissé átszerkesztve közöljük mi is. Az első tíz helyezettel teljesen egyet tudunk érteni, viszont a további 10 az már eléggé kérdéses. Sőt bántóan hiányzik a listáról például John Browne (Monuments) vagy például a legendás Tony Macalpine. De biztosak vagyunk benne, hogy Nektek is hiányozni fog valaki a listáról, várjuk a véleményeteket!

 

aZ EREDETI LISTÁN SZEREPLEK MÉG 20-IG

Johan Reinholdz (Andromeda
Paul Waggoner (Between the Buried and Me
Ihsahn (Emperor
Chris Letchford (Scale the Summit
Richard Henshall (Haken
Thiago Campos (Bad Salad
David Maxim Micic (Destiny Potato
Daniel Bergström (vildhjarta
Julian Rodriguez (Elitist
Mario Camarena (CHON


10. Devin Townsend - Devin Townsend

 

9. Per Nilsson - Scar Symmetry, The Absence, Kaipa

 

8. Tosin Abasi - Animals as Leaders

 

7. Aaron Marshall - Intervals

 

6. Brent Hinds - Mastodon

 

5. Joe Duplantier - Gojira

 

4. Misha Mansoor - Periphery

 

3. Paul Masvidal - Cynic

 

2. John Petrucci - Dream Theater

 

1. Fredrik Thordendal - Meshuggah

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr486239036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodor Balázs 2014.05.31. 16:48:56

Haha! Ha MacAlpine "ér", akkor Vai is (rocknak rock), akkor viszont az utóbbival megvan a "javított" első helyezett is.

www.youtube.com/watch?v=CIK-coBVe0A

MaczyLaczy 2014.05.31. 16:59:20

Lehet, hogy velem van gond, de a cím és a felvezetés diszkréten félrevezető :-(
A névsor alapján maximum a legjobb progresszív metál gitárosok kategória állná meg a helyét, de az is csak a legszélesebb értelemben véve! A többség legalább annyira metál, mint amennyire progresszív. Nem attól lesz valami progresszív, hogy a gitárhúrok és/vagy az akkordok száma meghaladja a műfaji átlagot :-)

nick papagiorgo 2014.05.31. 18:58:12

Ezek lennének a legjobbak? Metál kategóriában (is)?
Milyen szempontok alapján válogatták őket?
Yngwie Malmsten, Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Eddie van Halen, Steve Vai, ésatöbbi, ésatöbbi, mondanak még ezek a nevek egyáltalán valamit valakinek?

2014.05.31. 19:06:33

tizenéves hevimetálos krampuszok előszeretettel biggyeszti kedvenceik elé a progresszív szót, vagy azért, mert még nem nézték meg a szótárban, hogy mit jelent, vagy azért, mert úgy menőbbnek tűnik a teljesen hétköznapi metáljuk.

Ja, meg van egy harmadik réteg, aki szerint progresszív az az egy perc alatt lefogott hangok mértékegysége. Aki sokat fog le, nagyon progresszív.

InteriorLulu 2014.05.31. 19:37:00

Ez a lista nem a legjobb "progresszív rock és metál gitárosok" listája, hanem nagyobbrészt metál-, kisebb részt progresszív metál-gitárosoké. Sajnos az van, hogy a cím és a felvezető egyáltalán nincs összhangban magával a listával.

Huncutkukac (törölt) 2014.05.31. 20:27:15

Én csak hármat említenék:

1. Denis D'Amour (Pink Floyd, Rush, King Crimson)
2. Arjen Anthony Lucassen (Ayreon, Stream of Passion, Star One)
3: Roger Waters (Ugye ide nem kell írnom semmit?)

2014.05.31. 21:12:03

@Huncutkukac: te valami nagyon elcseszett könyvből olvashattad azt a sok "tudást", amit meg is osztottál.

Ha már nem tudod, kikről írsz, ott a wiki

spinat 2014.05.31. 21:23:41

hát valahpgy a progressziv rock itt kimaradt. mint ahogy Fripp bácsi is.
Blackmore-ék meg rocknak rock volt, de ne prog.

Röhmer 2014.05.31. 21:41:21

Rendkívül szomorú hogy a cikkíró, és számos más zenehallgató progresszívnek nevezi a djent nevű, leszállóágban lévő és amúgy teljesen szürke és fantáziátlan zenei stílust. Az itt felsoroltak többsége annyira egyforma hogy még a zenekarokat is alig tudom megkülönböztetni egymástól, nemhogy a nótákat. Már ha nóta az hogy kiöntünk egy zsák krumplit a dobszerkóra és közben százméteres fedettpályás véraláfutást játszunk az összes létező húron. Csoda hogy Petrucci valahogy bekerült a listára a sok nyolchúros cicavér közé, habár mostanában ő is sokat tesz azért hogy régi szólóiban hallható gyönyörű dallamok írmagjával sem találkozhassunk az új DT albumokon. Kérlek nézzétek el a zsörtölődésemet, számomra a progresszív rock a Pink Floyd és a King Crimson, a progmetál pedig a régi Dream, a Fates Warning és a Pain Of Salvation. Biztos bennem van a hiba és igenis progresszív ez a sok ipari varjúzene - sajnos én képtelen vagyok befogadni.

Az anyádba is 2014.05.31. 23:00:04

Hú,látom a fater rock képviselői belázadtak,hogy ezen a listán nem repkednek a nagypapi korban lévő - egyébként tényleg korszakalkotó - egykori gitáristenek...Sajna minden istennek eljön az alkonya és helyüket átveszik az újak...Nagyon jó kis lista ez,noha a legjobb valóban kimaradt (John Browne/Monuments)

Void Bunkoid 2014.05.31. 23:09:01

@Az anyádba is: ez bizony így van. Mondjuk annyiból igaza van a pampogóknak, hogy a "progresszív" fogalmát tényleg félreértik, eredetileg a progresszív zene azért az, mert akár egy tételen belül, akár egy lemezen átívelő koncepción át folyamatosan fejlődik ki a dolog, és a végére lesz kerek (lásd pl az ilyen klasszik cuccok mint a The Wall, vagy progmetálból az Images and Words DT-lemez).

Sajnos manapság már fiatalkább zenészeknek Madonna Open your heart című dala is progmetál, mert a hétköznapi zenékhez képest túl sok benne a gitár meg a hangnemváltás, és hosszabb, mint négy perc :P

froton 2014.05.31. 23:48:03

Ezek nekem eléggé új arcok, bevallom, de szerintem nem rosszak, sőt...Viszont ha progresszív metalról beszélünk, Piggy (Viovod) mindenképp ide kívánkozik, Uwe Baltrush (Mekong Delta) szintén...Mert hogy a progresszív metal műfajt igazából ők "találták fel". DT csak később jött az Images-szel...(csoda, hogy Petrucci szerepel a listán). Mindenesetre elég röhejes volt, mikor kb 2000 környékén Pécsett az IH-ban megrendezett Progresszív Metal Esten elő kellett adni egy feldolgozást a fellépő amatőr hazai bandáknak, az összes (1 kivétellel) a Pull Me Undert játszotta, jó szám, de 8-adszorra 1 koncerten már sok volt. Azok a srácok 21-22 éves fejjel mind azt hitték, hogy a progresszív metal a DT-vel kezdődött. A kivétel banda a 20 évnél idősebb tagokat felvonultatóak közé tartozott, ők a Viovod Pink Floyd feldolgozását, az Astronomy Dominiet-t válaszották. És kib...jó volt. Na ez a lista is kb ilyen. Szavaztak a maiakról, de sokan azt sem tudják, milyen a "régi" és honnan indult az egész. Pedig ha a legjobbakat választjuk ki, akkor azok tényleg a legjobbak legyenek, vagy legyen az a lista címe, hogy a mai aktív legjobb ilyen olyan gitáros....

eßemfaßom még áll 2014.06.01. 00:11:09

Öreg vagyok én már ezekhez, de azon kigúvadt a szemem, hogy az egyik metálisten konkrétan megmutatta, hogy kell ritmust játszani az E huron. Pengetjük tompítva aztán egy pengetésre felengedjük. Ez most komoly?

Egyébként meg Voivod forever ha metál meg progresszívkodás. Holnap meg is hallgatom a Dimension Hatröss-t

Orltran 2014.06.01. 00:43:10

@eßemfaßom még áll: Hehe, azon én is kuncogtam egy picit, és el is gondolkodtam, hogy kéne ilyen oktató videókat csinálni, ha ezek a legjobbak, én is beállhatnék a sorba. De aztán eszembe jutott, hogy mégiscsak amatőrnek tűnik ezek legtöbbje, komolyan, ha ezekkel a videókkal nem itt találkozom, legalább a felénél azt hittem volna, hogy Pistike otthon felvett valamit, aztán majd páran megdicsérik, és mondják neki, hogy azért még sokat kell tanulni, de kezdetnek nem rossz :)
És ezek Devin Townsend előtt vannak, aki szerintem szintén nem egy gitáristen, de zenészként nem egy kategória itt sok másikkal :)

Fodor Balázs 2014.06.01. 07:10:09

@Orltran: Jaja, Townsend szerintem sem egy nagy gitáros, de nagy zenész. Pont ilyen jutott még egy eszembe (és jöjjön a fater rock): Zappa.

profilo 2014.06.01. 08:16:01

@Huncutkukac:

Drága barátom!
Elmondanád,hogy mi a pacipéniszért irtad Denis D'Amour neve mellé ezen három együttest: Pink Floyd, Rush, King Crimson?

Soultinton 2014.06.01. 11:17:55

Az 5000 karakter kevés lenne, hogy kifejtsem, miért borzasztó ez a felsorolás. Értem én hogy szubjektív a lista, de a műfaj megítélésében csak nem kellene szubjektívnak lenni. Meshuggah (extrém metál) megelőzzön egy DT-t ? Nyílván nem ők a progresszív metál felfedezői, hiszen ez a műfaj legalább 10 évvel előttük már elkezdett kibontakozni, de nem tudom milyen mértékű szubjektivitást igényel az, hogy egy matekmetált játszó gitárost Petrucci elé rakjanak. Gojira, egy huszadrangú megkülönböztethetetlen zenét játszó együttes Animals as Leaders előtt, akik tényleg vérfrissítést jelentenek a mai zenei szcénában (a nagyon időseknek ez egy utalás volt a Canterburi szcénára is ;))... This is wrong on so many levels...

Alhazred 2014.06.01. 11:54:50

elvből nem hallgatnék meg olyan előadót, aki kilenchúros gitáron játszik. a nyolcat is csak a meshuggah-tól fogadom el.

2014.06.01. 12:40:59

@Az anyádba is: nem a kor a baj, hanem hogy sima fejrázós, zúzdás hm-re ne mondjuk már, hogy progresszív.

2014.06.01. 12:43:19

@Alhazred: a sokhúros (hatnál több) gitároknak a metálban ugyanaz a szerepe, mint a kockahasnak a fiú popegyütteseknél. A zenei rész semmivel sem lesz több általa, de a célközönség erre élvez.

Void Bunkoid 2014.06.01. 13:46:46

@gwr: @Alhazred: ehehe..igen, idővel meg lehet unni azt is. nekem is volt héthúros gitárom, mostanában már a hat is sok és inkább basszusgitáron játszok, abból is kizárólag oldszkúl négyhúroson...

Fodor Balázs 2014.06.01. 21:32:34

Jó, azért a djent-ből is ki lehet hozni jót, ld. Headspace, de ahhoz kell tudni zenét szerezni, ami a sok tucathúros padlón rezgő, inkább ritmus (szaggatás) és nem dallam alapú, saját zenei atmoszférával és arccal nem túlságosan rendelkező zenekaroknak nem igazán sikerül.

Nickyyyyy 2014.11.09. 23:04:03

Petrucci nem első? vicc ez a lista...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum