RockStation

MOSHING ON ORFŰ 2014 - miért menjen a rocker fishingezni délre? - II. rész - Az apró örömök

2014. június 02. - Nemesúr

FOO nagy MOO.jpg

Azt hiszed, a Rockmaratonon kívül nincs is hol túráztatnod nyáron a jó öreg 20 sorost? Azt hiszed, már mindent láttál, ha minden nyáron megnézed kétszer a 'Gépet, a 'Tankot meg a Depit? Tanácstalanul várakozol otthon, hogy valaki megdobjon egy máámeghívóval valami igazán frissre, valami... másra?

...

Akkor NE várj tovább. 2014-re Acélszívünk teljes nyugalmával kijelenthetjük, hogy a FISHING ON ORFŰ az ország számos "kemény" tájékán nemes egyszerűséggel "bölcsészposvány"-nak titulált fesztiválja az alter mellett friss és merész rockzenekarokat tűzött borzas lobogójára! És itt felsoroljuk nektek, miért is lesz fasza egy kicsit elhippisedni idén júniusban a Panoráma Kempingben... De úgy igazán rockerilag. 

Tegnap a nagy nevek hangzottak el... Viszont mai
útmutatónkban az underground zenekarokra és
az elsőre kevésbé szembeötlő örömökre tekintünk!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az általunk javasolt fesztiválmottó: "LAZULJUNK KEMÉNYEN!"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2014 FOO borzas lista.jpg

 (folytatjuk, ahol abbamaradt:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5. A MADAFAKIN LETLIVE!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Egy itthon (ejnye!) kevésbé ismert, bár a nemzetközi undergroundban már ünnepelt amcsi banda is tiszteletét teszi az ideig FOO-n: a letlive. Ami egy szenzációs, modern energiabomba, a post-hardcore egyik leginnovatívabb, bulis úttörői, egyenesen LA-ből! A szervezők ilyen fajta önkényűsége, hogy igenis lehívják egy kedvencüket, kerüljön, amibe kerül, mindegy, hányan ismerik, számomra különösen imponáló, a legjobb független fesztiválok szellemiségét idézi... Na arról nem is szólva, micsoda őrült partira számíthatunk tőlük! És a MOSHING on Orfű feltehető csúcsállomására. 
Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 20:45, made in Pécs nagyszínpad

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
6. A MAGYAR ROCKZENEI UNDERGROUND SEHOL SEM ELEGET(!) HALLOTT CSILLAGAI
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Most, hogy a Fekete Zaj fesztivál (ki tudja meddig, talán örökre) véget ért, mégis hol mutassák meg magukat az igazán újító magyar rockzenészek? A jelek szerint itt. Örvendezzünk nekik:

Európa Kiadó
Nincs szívem "a hazai underground nagyöregjeinek" hívni őket, mert semmi öreges nincs abban, amit az Európa Kiadó csinál: az hagyján, hogy megágyazott a hazai noise-rocknak, rapnek és 2. hullámos new wave-nek, de Menyhárt Jenő csapata csak úgy csapatja élőben a frissiben megújult, nagyzenekari felállásban: torzított hegedű, ritmuspult, transzba lovaló ének, és fájóan újra aktuális, bármilyen punkbandát túlszárnyalva maró, merész sorok várják a jónépet előttük. Ez, kérem, maga a kortalan zene!
Mikor/hol? - 0. nap, 23.30, made in Pécs nagyszínpad

 

Apey & the Pea
Nagy út volt a kedves, nyárias erejű grungeból eljutni a szénfekete, ördögi sludge nyüstölésbe, de nemigen tudok jobb anti-alter pirulát kitalálni a metálos pajtiknak, mint ezt a belassult hedbítet és Crowbar-t idéző tömeges torokhörgést. (Na MOST mondjátok még egyszer, hogy a FOO hippibölcsi! I dare thee, I double dare thee, motherfuckers!)
Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 18:00, Laptopszalon színpad


Uzipov
Olyan is van ám, hogy türhő magyar nojzrokk. Ha nem hiszed, nézd, hát most nézd ezeket a szép seggeket, hallgasd a torzat, és persze őket is. Élőben. Lehet rákészülni az ingyenlemezzel!
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 20:15, Laptopszalon színpad


Képzelt Város
Ha valakinek még be kell mutatni a hazai post-rock csúcsát... azt el is hozhatnátok mondjuk ide. Kispárnával. Mindenki másnak egy meggyőző, friss klip, hogy mire, kire lehet számítani:
Mikor/hol? - 2. nap (péntek), 23:50, Laptopszalon színpad

 

Kamikaze Scotsmen
Nagyon erős pszichedelikus/kísérleti oldalon az idei FOO, hát kihagyhatatlan egy ilyen felhozatalból az ország egyik legizgalmasabb experimentális zenekara, a Kamikaze Scotsmen. Egész másvilági, amit művelnek: félpucér, mezítlábas tagok tolják az agyzsibbasztó effekttengert a meghökkent közönségnek - a másvilági élményt a samplerezett sóhajok, Menyhei Ádám briliáns billentyűsjátéka és az egyedülálló vizuális vetítés teszi teljessé.
Mikor/hol? - 2. nap (péntek), 23:50, Laptopszalon színpad

 

Psycho Mutants
Az ember azt hihetné, a FOO egyfajta lemezszemle... Az évekig csak elvétve koncertező pécsi tangó-sötét-country-pszichedelikus garázszene felelős Psycho Mutants a Baby Burnnel idén feltámadt a hamvaiból, és a beteg lelkű kovbojok, fülledt, frankos lüktetések szerelmeseit hívja pokoli táncokba. A tavalyi év talán legjobb kissátras buliját adták, szó szerint úszott a csupa kifordult szemű alakkal teli sátor az izzadtságban, 2014-ben minimum ugyanezt várjuk! Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 19:00, Tisza nagysátor

 

Téveszme
Az a hardcore, amiben líra van. Az a hardcore, ami nem arról szól, hogy ki kinek a bokáját tudja jobban lerúgni. Az a hardcore, ami neked való. Szerintem az ország egyik legjobb magyar nyelvű zenekara, és nem csak az irgalmatlan tekerések (és Nagy Viktor zsömije) kedvelőinek ajánlott! Ja! És rajtuk aztán valóban MOSHING lesz Orfűn...  
Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 23:00, Laptopszalon színpad

 

Kozmosz
Az ország premier punkbandája a platón megmondja, hogy kinek az anyját. Bizony, majdnem mindenkinek. De ez nem lenne elég a hatalmas sikerhez: a réteges számépítés, a szociológiai szintre lemerészkedő társadalom-boncolás és a lózung- és csicsamentes megszólalás, kiállás mind a varázs részei. Moshing-faktor: OVER 9000! 
Mikor/hol? - 2. nap (péntek), 19:00, made in Pécs nagyszínpad

 

Alvin és a Mókusok
A klasszikusok is teret kapnak a felhozatalban egy kis veszettül kurvaanyázás, bő órás rugdalózó elégedetlenkedés erejéig - na lássuk, a mindenkiben örök tinit felpiszkálják-e Alvinék olyan nyalánkságokkal, mint mondjuk a novemberre ígért (VÉGRE!) új lemez pár száma? Térdvédőt és tornacsukát nem otthon felejteni.
Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 01:00, made in Pécs nagyszínpad

 

Bálnalovas
Spirituális grunge, vagy költői stoner, vagy mindenki inkább döntse el maga. 
Alig látni a bandát élőben, még egy jó indok egy kis velük trippelésre...
Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 01:00, Laptopszalon színpad

 

Grand Maxican Warlock
Nehéz pszichedélia a magyar Mars Volta tolmácsolásában. Kemény elszállásokra, földig csapkodott homlokokra való a Warlock. Elvarázsol. Mi már meggyőződtünk róla!
Mikor/hol? - 1. nap (csütörtök), 19:00, Laptopszalon színpad

 

Run Over Dogs
Minden fesztiválra kell egy "hűdejó", "énerrőleddigmiértnemhallottam?" zenekar. A FOO-n több is lesz, de a legkevésbé ismerősen csengő nevű fiatal csapat az egyébként már tehetségkutatók dobogós helyeit, A38-at és külföldet is megjárt R.O.D. lesz. És az a darabka könnyeden pszichedelikus-brites késő 70's évek, ami a húrjaikról csöpög, még sokáig a hallójárataidban marad. Mikor/hol? - 2. nap (péntek), 19:00, Laptopszalon színpad

 

Ozone Mama
Nemi jellegű illatokat gerjesztő garázsrock nélkül nem is lehet igazi egy rockfesztivál - Kálóczék nagyon beletaláltak, amikor az Ozone Mamát választották e célra. Ha a szexi zenekar tagjait nem is kaphatja meg mindenki, pár lemezt és pár vele rábólintó szép embert szerintem simán sanszos berántania. Ősrock-fanoknak alap! 
Mikor/hol? - 0.nap, 21.30, Laptopszalon Színpad

 

Junkie Jack Flash
Mennyit röhögtem kínomban szegény tagokkal, mikor mesélték, hogy a 2012-s Rockmaratonon öreg (de sajnos felmentésükhöz nem elég részeg) motoros rockerpapák meg akarták őket verni, mert "ki az a buzi, aki fehér nadrágban játszik"... Nos, azoknak a papáknak üzenném, hogy ezek azok, akik olyat nyomnak, hogy arra egy szavuk se lehetne. Magyar hard rock, ahogy annak mindig is lennie kellett volna, a Pécsről emelkedő csillagoktól:
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 22:40, Laptopszalon színpad

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
7. ORBITÁLIS OFFPROGIK
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A FOO-ban még azt bírom, hogy rendesen kimaxolja a környék lehetőségeit: a Kemping alatt ott az estig nyitva tartó aquapark, no meg Orfű szépségeit is megismertetik az érkezőkkel: van minden nap kemencés sütögetés részvétellel, bicikliző, sárkányröptető, de még barlangászás is... Minden egyes nap egy sztorizós félnapos lezüllés az egyik kedvenceddel (pl. Tóth Gergővel vagy Kiss Tibivel, kinek ki) fröccstúra keretében, de van bortúra, rekeszépítés, könyvkuckó, henna, bizsuk minden mennyiségben, korrekt és házias napi menü a közeli falusi vendéglőben, állandó ASZPIK őstermelői vásár Baranya legjobb házi/bio-termékeiből, meg remélhetőleg most is kint lesznek a cipőkészítők, akik egy akciós converse árán megcsinálják életed dorcóját... És akkor ez még csak kb. a fele volt a kísérőprogiknak. Látszik, hogy itt ezekre is gondot fordítottak, nem puszta fillnek vannak kikúrva a koncertek mellé, hogy nesztek bémeg, ne ríjatok, van hova menni - ami egyébként sajátos magyar fesztiválbetegség. Másutt. Nem a Fishingen.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+ azért mégiscsak: A KORHELY HIPPISÉG.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ugyan nem egy ős-Sziget, se nem Woodstock, de azt a fajta felszabadult, mindenki-szeret-mindenkit hangulatot, ami ezeken a legendás helyeken belengte a csatakos arcokat, idehaza - állíthatom - jóformán csak itt lehet megtalálni. A családiasságot szavatolja a szigorúan 6500 főn tartott kempingkeret, így még a tömegiszonyosoknak sincs egy jó ürügye otthon rohasztani magát a kánikulában... Tekintve, milyen ütemben fogynak a jegyek - elővételben még a teljes műsor közlése előtt elfogytak a 4 naposak - pedig még az is lehet, a FOO pár év, és a pannon Glastonburyvé növi ki magát (remélhetőleg addig nem ázik el a csőtört retyók ammónia-aromáiban, se nem gurul le a meredek, sátras domboldalakon - ama két dologban, amik egyedül képesek itt hazavágni a fílt). Legyünk a részei ennek a szép folyamatnak, rockerilag, vagy sem. És picit, évente egyszer, engedjük ki a szegecselt bőrkabátok alól játszani e pár napra a bennünk lakó hippit - este úgyis eltűnik, ahogy beindulnak a barátias hangulatú pogók!

És mert király párszáz haveroddal egyazon képre taggelve emlékezni a jóra.

~

by Nemesúr(/ Nemes Márk)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr456241670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum