RockStation

Amíg mi élvezzük csinálni és 100%-osan odatesszük magunkat, addig nagy gond nem lehet: Omega Diatribe-interjú és dalpremier

2014. június 18. - csigaur

od_group.jpg

A tört riffekkel és tömény zenei megoldásokkal operáló Omega Diatribe még tavaly ősszel jelentkezett nagylemezzel Iapetus címmel. A csapat jelenlég épp új dobost keres közben pedig megszületett egy új daluk is melyben nem kisebb név dobolta fel a témákat, mint Kevin Talley aki jelenleg a Dååth dobosa, előtte pedig olyan zenekarokban zenélt, mint a Dying Fetus, Misery Index, Six Feet Under vagy a Chimaira. Az új dal kapcsán beszélgettünk egy jót Hájer Gergő gitárossal és Szathmáry Ákos basszusgitárossal.

Mi újság a zenekar házatáján? Tudtommal egy dobos csere előtt álltok?
Hájer: Így van, konkrétan egy dobos váltás kellős közepette vagyunk. Úgy fest meg van a jelöltünk, akivel együtt tudunk működni. Néhány próba után úgy ítéltük meg, hogy cuccoljon le a próbatermünkbe és ott folytassuk a közös zajongást. Szóval most fog kiderülni, hogy valóban működik-e a dolog.

Mennyire befolyásolja az aktivitásotokat ez a malőr? Könnyen megy az új tag keresése?    
Hájer: Dávidnak a minden előjel nélküli kiszállása nyilván teljesen rottyra tette a zenekar koncerthelyzetét, ezért az akkor leszervezett bulikat kénytelen voltunk lemondani. Azóta kb. 6 koncert meghívást mondtunk vissza. Persze ez közel sem azt jelenti, hogy a zenekar nem aktív, hiszen gőzerővel folynak az új dalok összetétele a saját stúdiónkban. Rengeteg ötlet és kész témák halmozódtak fel a lemez megjelenése óta, jelenleg ezekből szelektáljuk ki a legrohadtabbakat.
Ákos: Sajnos nem megy olyan egyszerűen az új dobos megtalálása, hiszen elég komplexek a témák, nem mondanám, hogy Dunát lehet rekeszteni azokból a magyar dobosokból akik még nem foglaltak és el tudják nyomni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy volt olyan jelölt, aki visszamondta, mert egyszerűen rá kellett jönnie, hogy nem tudja megtanulni őket. Mindezek mellett nálunk elég fontos az is, hogy emberileg és mentalitásban is illeszkedjen a zenekarhoz. Talán most megtaláltuk az emberünk.

0001959618_10.jpgJó ideje már, hogy kijött az Iapetus címet viselő anyagotok. Javarészt csak pozitív visszajelzés érkezett emlékeim szerint. Ebben reménykedtetek? :-)
Ákos: 2013. október 21-én jelent meg az Iapetus, azóta rengetegen meghallgatták és értékelték mind Magyarországról, mind külföldről, amik nagy része valóban pozitív volt. Természetesen bíztunk benne, hogy tetszeni fog azoknak, akiknek hasonló az ízlésviláguk. Ami meglepő, hogy rengeteg olyan embernek is bejött, akik egyébként metált nem is nagyon hallgatnak, ez külön öröm volt számunkra. Általában úgy dolgozunk, hogy a legnagyobb kedvenceinket tartjuk csak meg a már megszületett témák közül. Azokat, amiket ténylegesen szívvel-lélekkel tudunk átadni.

Persze egy picit azért mindig izgatottak is vagyunk mielőtt kiadunk valamit a kezünk közül, hogy na most vajon mit szólnak majd hozzá, de ilyenkor is az lebeg a szemünk előtt, hogy amíg mi élvezzük csinálni és 100%-osan odatesszük magunkat, addig nagy gond nem lehet. Nemrégiben a külföldi DjentWorldwideTV és Blank TV gondozásában megjelent egy klippünk is a nagylemezről az „Unshadowed Days” c. számhoz, amit egy nagyon kedves barátunk Károlyi József tetováló művész készített.  Ez szintén nagyon kellemes visszhangot keltett, ami iszonyat öröm és nagyon köszönjük, hogy ilyen jól veszitek az elborult ötleteinket )! Ha valaki esetleg még nem hallotta a bemutatkozó lemezünket, vagy újra meghallgatná, vagy esetleg letöltené, illetve megvásárolná, az a következő linken megteheti: http://omegadiatribe.bandcamp.com/album/iapetus

Azt látni, hogy folyamatos a külföldi kapcsolat a zenekar és a média között. Ez tudatos felépítés,  vagy csak a szerencsének köszönhető?          
Hájer: Félig tudatos, félig pedig a szerencsének köszönhető. Mindenképp jelezni akarjuk a jelenlétünket külföldön is, mivel mindannyian nyitottak vagyunk a határon túli mozgolódásra. Sőt, ez valamilyen szinten egy cél is. Szerencsére emellett nyom is minket rendesen a francia kiadónk, ami rendkívül jó érzéssel tölt el minket, hogy mi vagyunk a kis kedvenc bandája (hahaha...).  

Interjúnk lényege egy teljesen új dal, amiben nem más közreműködik, mint Kevin Talley. Na, erről az együttműködésről bővebben, ha lehet....
Hájer: Így van, még számunkra is felfoghatatlan, hogy számomra az egyik gyerekkori példakép dobosom játszik a saját témáink alá. Emlékszem mikor nyálcsorgatva néztem a videóját még kölyökként, ahogy a Slayerrel próbált 2002-ben. Érdemes megnézni, hogy bassza oda a God Hates Us All-os nótákat...Kegyetlen!

Szóval lényeg a lényeg, hogy miután dobos nélkül maradtunk elkezdett járni az agyam, hogy mivel maradhatna fent a zenekar a köztudatban. Semmiképp nem akartunk eltűnni a süllyesztőben, ahogyan sok banda, aki épp dobos nélkül maradt. Az volt a terv, hogy dobjuk ki az egyik készen levő új számunkat, legalább lesz valami aktivitás míg zajlik a dobos keresés, ha már koncertek ugye nincsenek. Az eredeti ötlet az volt, hogy dobgéppel megcsináljuk a dobokat és úgy lesz publikálva a dal, de ezzel a gondolattal sehogy nem tudtam megbarátkozni, mivel számomra nagyon fontos a hiteles dob! Ekkor kezdtem el keresgélni, hogy ki lenne az az alany, aki el tudná játszani a témákat és oda is bassza a dobokat rendesen. Mivel Talley ismerősöm volt már Facebookon, láttam, hogy mintha lenne neki bejárása egy stúdióba és gyakran dobolászna ott. Gondoltam magamban, hogy hát ez pont kapóra jönne, egy legendás gyilkos dobos arc, aki még rögzíteni is tudja nekünk a dobokat profi minőségbe. Írtam neki egy emailt, körvonalazva a zenekar helyzetét és csatoltam neki egy mankó gitáros verziót dobgéppel az új számról, hogy egyből hallja is mivan, ne húzzuk egymás idejét. A többieknek ez után mondtam a titkos kis malőrömet. Nem volt túl nagy a lelkesedés, hiszen mindenki azon a véleményen volt, hogy ugyan miért tenne ilyet egy világszinten elismert "metálceleb". :) Az emailem után kb. 10 órára jött is a válasz:  "I totally dig the music! Let's do it!!!!" Na ezt olvasva levert a víz rendesen. Valahol azért ott motoszkált bennem, hogy hát ez lehet csak valami kamu, valaki szopat engem. Nem sokkal rá jött a második email, ahol pontosítani akarta a számra vonatkozó technikai kérdéseket. Nem igazán tökölt az emberünk... elhatározta, hogy feljátsza és már gyakolratilag neki is állt tanulni. Mindent egyértelműen leírtam neki, hogy hol mit szeretnénk. Még azt is meghatározhattam, hogy milyen méretű tamokon és milyen cintányérokat használjon. Természetesen meghagyva neki az alkotói szabadságát...A már megírt dobgépes dobtéma nagyon tetszett neki, így javarészt annak a vázát követte. A szám megtanulása és feldobolása kb. 1 hónapig tartott neki úgy, hogy gyakorlatilag folyamatosan turnézott a Suffocation-el! Szóval maximális respect neki részemről!!!

Omega Diatribe Hydrozoan.jpg

Talley így nyilatkozott amikor elkészült a felvétellel: "Holy smokes this song was incredible!!!!  AND... incredibly difficult to track drums on!!  haha.  But it's done and it's awesome!!!!  ;-) Great job on the song!!!  ;-) When can we do a whole album together!!!??? Awesome!!!!" Szóval nincs kizárva, hogy ne lenne a továbbiakban is kooperálás, de nem akarunk semmit elkiabálni! Roppant jó arc és mókás figurának tűnik! Titkon tervezzük, hogy meglátogatjuk Texasban és spanolódunk vele, hátha kedve támad beszállni a buliba. :D hahaha...persze, azért ennyire nem állunk távol a relitástól! :)

Annyit még had említsek meg, hogy ennek a számnak is a rögzítése (kivéve a dobokat ugye) és keverése 100%-osan a saját stúdiónkban zajlott, külső beleszólás nélkül, ahogyan az IAPETUS című bemutatkozó lemezünkön is! 515 STUDIO néven fut a stúdiónk, amit most már elérhetővé tettünk bárki számára, aki hangfelvételeket illetve keverést akar velünk készíteni.

Ez a dal ugye meg is jelenik  majd a későbbiekben egy kézzel (is) fogható változatban....
Ákos: Igen. A francia kiadónk szeptemberben megjelentet egy dupla CD-és díszdobozos válogatás albumot 2000 példányban, amin 40 banda fog szerepelni a világ minden pontjáról, és ezen mi fogjuk képviselni Magyarországot.

Koncertek terén mi újság? Tervek a jövőre nézve?
Ákos: Ahogy Hájer is mondta, rengeteg koncertet kell visszamondanunk a dobos hiány miatt és ezek között vannak külföldi meghívások is. Úgyhogy, ha beválik az új srác, akkor elkezdjük meghódítani a külföldi, illetve itthon a vidéki klubbokat is. Azon vagyunk, hogy már szeptemberben készen álljunk a színpadra való visszatérésre. Remélhetőleg össze is jön!

És akkor a végére itt az Omega Diatribe új dala a Hydrozoan Periods, Kevin Talley vendégszereplésével:

https://www.facebook.com/omegadiatribe

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr106324871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forrófejű Martinez 2014.06.19. 15:23:36

Kevin Talley egy profi stúdiódobos, abból él, hogy lemezeket dobol fel pénzért, szóval elég szép hazugság, hogy azért játszott veletek, mert annyira jók vagytok. Mellesleg szarok is vagytok igazából.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum