RockStation

Most írjuk az eddigi legjobb zenét - Interjú Shane Told-dal a Silverstein énekesével

2014. június 19. - magnetic star

Silverstein_group_shot.jpg

A post-hardcore kanadai zászlóshajója a Silverstein még tavaly télen jelentkezett This Is How the Wind Shifts című nagylemezével. A csapat azóta folyamatosan turnézik, vasárnap pedig ismét Magyarországra érkeznek, ahol a Dürer Kertben adnak koncertet. Ez biztosított kiváló alkalmat egy rövid beszélgetésre Shane Told énekessel.

Tavaly februárban jött ki a legutóbbi lemezetek This Is How the Wind Shifts címmel. Visszagondolva, elégedettek vagytok vele másfél év távlatából?
Shane: Teljes mértékben! Én nem is módosítanék rajta semmit. Abban igazad van, hogy bizonyos idő után az ember visszatekint és újraértékeli a munkáját, viszont ez az album szerintem bármelyik másik lemezünknél jobban kiállja az idő próbáját. Nagyszerű érzés, hogy ennyi éve vagyunk a pályán és most írjuk az eddigi legjobb zenét. 

Shane Told.jpgEz is egy koncept lemez lett, mint 2009-ben az A Shipwreck in the Sand. Ebben a műfajban azért ritkák a koncept lemezek, itt mi volt az alaptéma?  
Shane: Ez most teljesen más, mint a Shipwreck volt, mert a szerkezeten alapul. Az „A” és a „B” oldal számai egyfajta „Mi lenne, ha valami más történne?” módon függenek össze egymással. Szóval nem egy hosszú történetet mondunk el, mint a Shipwrecken, hanem hét rövid, más és más témán és ötleten alapuló sztorit. Sőt, két olyan nótánk is van, amelyeket lejátszhatsz egyszerre úgy, hogy abból egy harmadikat kapsz.

Elég hosszú turnénak néztek elébe európai és amerikai dátumokkal egyaránt. Miben mások a két kontinensen adott koncertek?
Shane: Európa bizonyos részein az emberek teljesen őrültek és izgatottak, mivel arrafelé nincs annyi koncert. Az USA egyes területein is így van ez, csak szerintem kevésbé. De vannak nyugisabb helyek is Európában, mint mondjuk Amsterdam. Ott inkább hallgatják és befogadják az emberek a zenét és nem verik péppé egymás fejét, mint New Yorkban vagy Los Angelesben.

Lassan másfél évtizede léteztek, mennyiben változott a színtér ezalatt az idő alatt?
Shane: Rengeteg különböző szakaszon és trenden ment át, de most éppen különösen furcsa időket élünk. Kezdetben egyáltalán nem az image-ről és a teátrális előadásról szólt az egész, majd ez a vonulat jött és ment, ma viszont úgy tűnik, minden eddiginél jobban jelen van. A zenekarok már nem helyi bulikat nyomnak és nem ezek során tanulják meg az alapokat, hanem egyből beleugranak a mélyvízbe a nagy turnékkal, meg a hatalmas színpadi show-val, miközben sosem játszottak a kis helyi klubban vagy bárban. A színterünk újabb csapataira a szcéna régebbi zenekarai hatottak, nem pedig a régi punk vagy hardcore bandák, amelyek ránk voltak hatással. Így aztán az ideológiák is eltérőek. Ez inkább mainstream felfogás, mint punk rock eszmeiség. Számomra ez különös.

Silverstein2014.jpg
Paul Marc Rousseau gitáros kivételével a tagság a megalakulás óta állandó. Minek köszönhető ez a kohézió szerintetek?
Shane: Szerintem ez ugyanúgy köszönhető annak, hogy ugyanazokkal a zenei és erkölcsi ideálokkal nőttünk fel, mint annak, hogy roppant módon tiszteljük egymást, és hogy változatos zenét játszunk. Nem untunk rá a hangzásunkra. Ez azért van, mert egy albumon belül vannak igen súlyos, finom, popos és kísérletezősebb dolgaink. Minden irányban nyitottak vagyunk, úgyhogy ez mindnyájunknak bejön.

Új lemezre a közeljövőben számíthatnak a rajongók?
Shane: Igen! Amint hazaérünk erről a turnéról, rögtön nekilátunk a dalírásnak. Nagyon izgalmas lesz a legutóbbi lemezt folytatni! Jövőre kellene majd megjelennie.

http://www.silversteinmusic.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr836384213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum