RockStation

„Szeretek nem szokványos dolgokat csinálni” – interjú Joey Belladonnával, az Anthrax énekesével

2014. június 25. - magnetic star

0an05.jpg

A Worship Music albummal végre sikerült felkapnia a fonalat az Anthraxnek, és a lendületük szerencsére azóta sem tört meg. A lemezen mutatott kirobbanó formát élőben is rendre hozza a csapat és a munkatempójuk sem lassult: még idén koncert DVD-jük, a jövő év első felében pedig új stúdiólemezük érkezik. A részletekbe – már amennyit ezekből pillanatnyilag tudni lehet – Joey Belladonna avatott be röviddel a Nova Rockos fellépés előtt. (Interjúfotó: Mariam Osman, http://earshot.at/)

Pár napja Dániában, a Copenhell fesztiválon léptetek fel és volt gitárosotokkal, Rob Caggianóval (Volbeat) játszottátok az Antisocialt. Ezek szerint megmaradt a jó viszonyotok.
Joey: Persze. Az már csak úgy van, hogy az ember kap egy lehetőséget és továbblép. Mindig fura, amikor kiválik valaki egy zenekarból. A Led Zeppelinből sem vándorolt át senki a Queenbe... Jó, Paul Rodgers egy kivételes eset... De amúgy tényleg minden rendben köztünk.

Nemrég nálunk Budapesten játszottatok ismét, méghozzá az Iron Maiden előtt, akikkel ezen kívül is volt még néhány közös bulitok. 1990-ben meg egész Európa-turnét nyomtatok le együtt.
Joey: A Maidennel mindig jó együtt. Ma is utánunk játszanak és lesz még egy vagy két közös fellépésünk. Szeretem a Maident, szeretem a tagjait, meg a teljes személyzetüket is. Mindannyian nagyon rendesek velünk. A régi turné is egy hatalmas élmény volt. Már önmagában véve az is, hogy velük lehettünk és velük játszhattunk, az ő közönségüknek.

anthrax_interview-3424.jpgMaradva a régebbi dolgaitoknál: volt egy stúdiófelvétel, amelyen John Bush-sal együtt énekeltek...
Joey: Igen, a Ball Of Confusion (The Temptations feldolgozás az Attack Of The Killer A's anyagról). Érdekes, hogy pont azt a dalt választották. Azelőtt gimis koromban hallottam utoljára, szóval megleptek. Nem egy szokványos nóta és maga a szitu sem volt ideális. Különös volt az egész, de elég izgalmas ahhoz, hogy megcsináljam.

Már szépen formálódik a következő Anthrax album, ahogy a hírekből kiderül.
Joey: Komoly mennyiségű zenei anyaggal tudunk már dolgozni, óriási ötleteink vannak. És még rengeteg téma fog születni! Már abban a szakaszban vagyunk, amikor elég jól haladnak a dolgok. Momentán nem sok minden van, amit a világ elé tárhatnánk, hiszen még bőven benne vagyunk a munkafolyamatban. Nincsenek címeink, nincsenek kész számaink, úgyhogy le se tudnám írni az egészet. Jó súlyos lesz, az tény.

Annyi viszont már kiszivárgott a korábbi nyilatkozataitokból, hogy a Worship Musichoz képest is bonyolultabb, komplexebb anyagra lehet számítani.
Joey: Jelenleg magam is erre hajlok. Azt mondjuk nem tudom, mennyire rugaszkodik el attól, amit azelőtt csináltunk. Az biztos, hogy Anthrax-esebb. Mint a régi időkben...

Várható, hogy ezúttal aktívabban veszed ki a részedet a dalírásból?
Joey: Mindig rengeteget dolgozom, amikor rám kerül a sor. Nekem kell kifestenem a házat, vagyis elvégeznem az utolsó simításokat. Az pedig nem kis meló, nem jönnek csak úgy az ötletek. Ennek belülről kell kipattannia. Mindig is így dolgoztam. Otthon alakítgatom a témáimat, aztán meglátjuk, hogy már a kezdeti fázisban vagy egyáltalán bármikor fel fogjuk-e használni ezeket. Nekem jó így. Ha egy ötlet beválik, az bárkitől származhat.

02_32.jpg

Hogyan alakulnak Charlie dolgai? Mikor láthatjuk őt viszont Európában?
Joey: A hónap végén már itt lesz velünk. Még el kell intéznie egy-két dolgot, aztán az utolsó két hétre visszatér közénk. John (Dette, a kisegítő dobos) nagyszerűen játszik, jól érezzük magunkat vele és hatalmas segítségünkre volt.

Igaz, hogy neki saját kávémárkája van Benante's Coffee néven?
Joey: Nem tudom. A hirdetését láttam, úgyhogy valami biztosan készülőben van. Én is majdnem előhozakodtam a sajátommal, de egyelőre sehol nem tart a dolog.

02_34.jpgMég idén érkezik a Chile On Hell DVD-tek. Hogyan esett a választásotok éppen Chilére?
Joey: A hely kiválóan megfelelt a forgatáshoz és a közönség csodálatos is volt. Az volt az akkori turnénk első állomása. Már jártunk ott korábban, szóval tudtuk, mire számíthatunk. A felvétel viszont annak a turnénak az első buliját örökíti meg.

Nemrég a Letter Avalanche játékhoz adtad a hangodat. Hogyan jött ez a felkérés? Magad is szeretsz ilyesmit játszani?
Joey: Egy cimborám talált meg az ötlettel. Van néhány barátunk a Magic Geek-nél. Van egy saját oldaluk, amely odahaza elég ismertnek számít és világszerte vannak hirdetéseik is. Az egyiküknek volt ez a játék-ötlete és felkeresett vele, én pedig felmondtam hozzá minden szöveget. Magam is szoktam néha ilyesmit játszani, bár nem ejt rabul a dolog. Azt viszont jónak tartom, hogy az emberek különböző telefonos vagy iPad-es játékokkal tudják kitölteni az idejüket mondjuk várakozás közben.

Ami szintén meglepő lehet veled kapcsolatban: nagy rajongója vagy Frank Sinatrának. Olyannyira, hogy egy szerepeltél egy SIN-Atra elnevezésű Frank Sinatra tribute albumon is a Strangers In The Nightnak egy metalosított feldolgozásával.
Joey: Igen, jó móka volt. Kicsit más, mint az eredeti változat, de élveztem. Szeretek nem szokványos dolgokat csinálni.

A Trust-féle Antisocialt mennyire volt nehéz az eredeti nyelven felénekelned annak idején a Penikufesin EP-re? Tudsz franciául?
Joey: Nem. Borzasztó nehéz volt, rengeteg munkám fekszik benne. Nem is tudom, hogyan sikerült megoldanom... Végül csak megcsináltam, de kemény dió volt. Francia nyelvterületen az emberek talán azóta is szörnyülködnek rajta...

KONCERTFOTÓK: RÉTI ZSOLT
http://www.anthrax.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr576410397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum