RockStation

TOP 10 legnagyobb hatású metal lemez

2014. augusztus 10. - sebiszabi

top10_influental.PNG

A MetalInjection.net webzine összeszedett egy listát, amin összegyűjtötte minden idők tíz olyan metal albumát, ami legnagyobb hatással volt adott stílusra, vagy hatással volt egy másik kialakulására. Érdekes lista, alapvetően egyet is tudunk vele érteni (na jó, talán a black metal környékén nem), de igazából kíváncsiak vagyunk a véleményetekre is.

 

10. Dream Theater - Images And Words (1992)

Amikor vadul dübörgött az MTV-ből a mainstream-mé vált grunge, akkor 1992-ben valahogy becsusszant egy világbajnok banda zseniális albumának nyitódala a köztudatba. Ez volt a Pull Me Under. Az album azóta a progresszív metál színtér egyik alapvetésévé vált és egyben zenekarok tucatjai kezdték el másolnik a Dream Theater által vázolt stílus elemeit.

9. Meshuggah - Destroy Erase Improve (1995)

Igaz, hogy majd' húsz éves a svéd nagymesterek ezen albuma, de szinte kizárólag ez a lemez a "felelős" jelenkor egyik nagyon divatos irányzatának kialakulásáért, amit csak úgy emlegetünk, hogy djent. Viszont annak ellenére, hogy egy teljesen új stílus születését kötjük a Meshuggah e lemezéhez, a svédek zenéje egy teljesen saját mederben, minden mástól külön haladt előre - megőrizve az extrém metalon belüli újító státuszukat.

8. At The Gates - Slaughter of the Soul (1995)

A svéd gothenburgi alakulat által a death metalból eredeztetett muzsikája már már egy külön stílus néven fut, ez a melódikus death metal (=Gothenburg metal). A negyedik lemezükkel gyakorlatilag a svéd melodeath alapjait fektették le, ez vált a stílus nagykönyvévé.

7. Slayer - Reign In Blood (1986)

A Slayer harmadik lemeze egy időtlen klasszikus. A Reign In Blood ugyan össze-vissza nincs harminc perc, de ez a fél óra pusztítás örökre változtatta meg a thrash metal irányát, plusz megágyazott egy új stílus kialakulásának, a death metalnak. A King-Araya-Hanneman-Lombardo kvartett megaklasszikusáról csak felsőfokban lehet beszélni. Slaaayyeeeerr!!!!

6. Pantera - Cowboys From Hell (1990)

A lemez, ami meghatározta a kilencvenes évek metalját. Nem kisebb az érdeme a Pantera Cowboys From Hell albumának. Talán a Vulgar Display Of Power volt a nagyobb durranás, talán az hozta el az áttörést a Panterának, de az a lemez is a CFH-ből vezethető le. Brutális, kemény és zseniális.

5. Death - Scream Bloody Gore (1987)

Az floridai death metal szcéna alapzenekara, meg úgy nagyjából minden death metal zene atyja. Ugyan maga a death metal elnevezést nem a Death zenekarhoz köti a történelem, de ennél "deathmetalabb" zenekar nincs a extrém metal zene történelmében. Így pedig a banda debütalbuma, a Scream Bloody Gore vált a death metal mintaalbumává. Chuck Schuldiner megkérdőjelezhetetlen zenei géniusza volt a banda motorja, aki sajnos idejekorán hagyta itt e világot súlyos betegsége miatt, de hagyatéka felbecsülhetetlen a metalra nézve. Paul Masvidal a leginkább hiteles tribute bandaként igyekszik őrizni a lángot, mely nemrég hazánkba is eljutott. A teljes album itt.

4. Venom - Black Metal (1982)

A lemez, mely egy egész stílusnak a nevét adta, de ami ennél is fontosabb, hogy a stílus alapjait is lefektette: okkult és sátánista szövegek és a dallamos éneklés teljes mellőzése, hogy hörgés-károgásnak maradjon hely. Mai szemmel nézve talán nyakig van tele klisével a Black Metal, de ez akkoriban szinte sokkoló volt és így ezáltal egy ikonikus lemezzé vált, helye van a listán (noha tudnánk sokkal inkább meghatározó lemezeket hozni a blekkerek világából).

3. Metallica - Ride The Lightning (1984)

Idén harminc éves minden idők egyik legjelentősebb metal lemeze. A Metallica második nagylemeze sokak szerint a banda legjobb albuma. Az előző Kill 'Em All által lerakott thrash alapokat gondolták tovább és raktak össze egy méregerős kiadványt, olyan klasszikussá vált dalokkal, mint a címadó Ride The Lightning, vagy a Fade To Black. De emellett minden dal, az elejétől a végéig a tökéletesség határán mozog. Thrash alapmű.

2. Iron Maiden - The Number Of The Beast (1982)

Az első Maiden album, amin már Bruce Dickinson énekel, és ez egyből be is röpítette őket a világ első számú heavy metal bandája pozícióba hosszú évtizedekre. Nem érdemtelenül. A The Number Of The Beast minden heavy metal zenekar példaképévé vált, a heavy metal origója, kiinduló pontja. E lemez nélkül nem lehet a heavy metal-ról beszélni és kész.

1. Black Sabbath - Black Sabbath (1970)

Természetesen mi más is lehetne az első helyezett, mint a heavy metal keresztapjainak első lemeze? A Black Sabbath 1970-ben kiadott lemeze kinyitotta a kaput a metalzene előtt és ezért nem létezik nagyobb hatású lemez a metalzene történelmében.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr16591863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebiszabi 2014.08.10. 19:22:04

@levicrust: Ó, b@szom, pedig mennyire figyeltem, hogy el ne írjam...:S
Köszi, javítottam!

elgigante70 2014.08.11. 08:19:41

az a gothenburg az göteborg ám.

kaamir 2014.08.11. 08:20:07

Tool: Aenima / Lateralus....

TheBerzerker 2014.08.11. 08:34:09

Van egy elméletem, miszerint mindenki Motörhead-et játszik, csak van, aki egy kicsit másképp.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.08.11. 08:54:03

Szórakoztató Valláskritika fb közösségünk az Iron Maiden lemezt megosztotta az oldalon:
www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika

virgo 2014.08.11. 09:01:04

Vicc ez a lista. Dream Theater helyett inkább Operation: Mindcrime (1988) A korai Judas Priest albumok közül egy se fért be, pedig ott született a műfaj valahol... Valami őrült trash rajongó állította ezt össze, aki azt hiszi, a szemétzenével kezdődött a metál.

Oldfan 2014.08.11. 09:03:33

Jó lista.De néhány kikerülhetetlen "ős" kimaradt. Metal volt már az 1980-as évek és a valóban korszakos Black Sabbath előtt is.
Hiányzik a Led Zeppelin első (két) albuma, amely a metal hangzás kialakulásáért sokat tett.
Deep Purple: In Rock szintén alap és a hatása legalább akkora volt, mint az itt említetteknek.
És igen, The Berzeker, okvetlenül kell ide egy Motorhead album is.
Szívem szerint egy korai Uriah Heep albumot szintén betennék, de azt vélhetően sokan vitatnák...:)

Globetrotter2014 2014.08.11. 09:37:20

Hát a Linkin Park hol maradt? (na jó, vicc volt).

Látom inkább a történelmi lemezek kerültek ide (lásd, engedd el a hajam). Nehéz megmodnani hogy mi ihlette meg a zenészeket, sok olyan album akad ami megelőzte a korát és sokkal kevésbé volt siekres mint pl egyik másik ACDC album ami mondjuk szenális, de szakmailag nem nagy eresztés.

De tény hogy volt pár album ami pl sikerével forradalmasította a rock zenét mert elhitetten a producerekkel hogy van értelme mainstrem szinten nyomni a rockot.

Szeritnem ilyenek:
Metallica (fekete album). Nem csinált tavaszt de segített átvészelni a Rap és Soul időszakát.
Lim Bizkit: Significant other. Bevitte azt a gólt amit a Kornnak nem sikerült. Ott volt a levegőben a New Metal de ezzel a producerek is felfogták (és így mi is kaptunk többet).
Nirvana: Nevermind. Ugyanaz csak 10 évvel később.
Good Charlotte: Chronicles of life and death. Itt több zenekar is ide kerülhetne, újabb hulláma a hagyomáényosabb rocknak, miután a new metal kezdett kifulladni.
Evanescence: fallen. Ők is bevitték azt a gólt amit eődeik (pl the Gathering) szerence és/vagy teheség híjűn nem tudott...

krferi 2014.08.11. 10:08:28

@virgo: Thrash az, te szakember és semmi köze a szemét szóhoz.

Reszet Elek 2014.08.11. 10:22:11

Ilyen rövid lista csakis szubjektív lehet.
Mindenesetre hozzátenném a Venom Welcome to hell és a Bathory Hammerheart című albumát. Az elsőt a speed metal stílusteremtő albumaként, míg az utóbbit a viking metalban képviselt hasonló szerepéért. No meg ott van a Candlemass Epicus Doomicus Metallicus című, igazán figyelemre méltó doom metal albuma.

virgo 2014.08.11. 10:25:17

@krferi: Ha csak az értékét nem nézzük... Félreértés ne essék, nem akarom én a rajongókat bántani, csak vissza szeretnék utalni a címre: TOP 10 LEGNAGYOBB HATÁSÚ METAL LEMEZ.
Teccik érteni? Metal. Annak a zajzene csak egy igen kis szelete, egy rétegműfaj, a (jóval) nagyobb egészen belül. Arról pedig alighanem vitatkozni is kár, hogy DP meg LZ meg JP nélkül a Venom, Slayer, Metallica meg se születik...

virgo 2014.08.11. 10:28:55

Ilyen erővel a Faith No more Angel Dust-ja is felkerülhetne, mert az az album legalább nem mások által kitaposott utakon járt.

eßemfaßom meg áll 2014.08.11. 10:58:46

Ezt a listát valami 901 környékén született hörgősmetálkedvelő srác állíthatta össze akinek apu még megmutatott 3 régi klasszik metállemezt amiket kötelességtudatból betett első 3-nak mert úgy illik. meg a 92-es DT ott van mint metált megváltoztató lemez, de nincs ott a 88-as Op:Mindcrime? Nincs a listán egy korai Judas Priest akik kitalálták az ikergitárt meg szegecselt bőrszerkót?

Vitzes ez de nagyon.

eßemfaßom meg áll 2014.08.11. 10:59:31

@eßemfaßom meg áll: eh, látom nem én vagyok az elő akinek ugyanez jutott az eszébe

Hypofx 2014.08.11. 11:03:32

Helloween - Wals of Jericho - Keeper of the Seven keys

eßemfaßom meg áll 2014.08.11. 11:38:20

@virgo: Király poszt, csak az a Ride-Master-Justice lezajzenés ne lenne a kommentekben.

virgo 2014.08.11. 11:53:41

OK, elismerem, az kicsit erős kijelentés.

Reszet Elek 2014.08.11. 12:13:00

@virgo: Mindenkinek volt előzménye. Szóval ennyi erővel jöhetne Elvis meg a Beatles is esetleg Mozat és Beethoven.
Amúgy: www.youtube.com/watch?v=yVv5sIY57TA

Golyós 2014.08.11. 12:25:06

Nem rossz a poszt, de az, hogy mi maradt ki örök vitatéma. SEPULTURA???
Thrash-Death-Grindcore rajongó voltam a régmúltban, ebből kifolyólag voltak azért ezekben a műfajokban is meghatározó zenekarok. (Obituary és a mai napig nagy kedvenc: Napalm Death :) )
Szerintem.

eßemfaßom meg áll 2014.08.11. 12:27:51

@Reszet Elek: viszont se elvis se mozart nem metal de mégcsak nem is torzítottgitáros dobszólós rockzene

Reszet Elek 2014.08.11. 13:07:11

@Golyós: Hehe! Napalm Death! Hogy is felejtkezhettem el róla... Nagy kedvenc.

gyurma6 2014.08.11. 15:23:50

@Oldfan: A 80 as évek előtt persze hogy volt metál, ugyanis a Black Sabbath 70 ben adta ki az első lemezét, ezekből az első 4 csúcs, utána már elunalmasodott az egész, mint ahogy a metál is. Persze ilyen magas mércét tartani nehéz, lecsúszni könnyebb.
A Led Zeppelin első 2 lemeze 69 es, az első tiszta blues alap, a másodikban több a rock, de metál az egyikre se jellemző, mint ahogy a 70 es In Rockra se, ami tiszta hard rock.
A lefelé menet a 3 .Zeppelinnél ott is elindult, mint ahogy a a 72 es Machine Headnél a Deep Purple esetében

Oldfan 2014.08.11. 16:00:44

@gyurma6: Sok minden igaz abból amit leírsz, az elunalmasodás azért már ízlés kérdése.
A Led Zeppelinnél a hangzás és az előadásmód volt az, ami akkor inspirálónak számított. Még abban az esetben is, ha a zenére igaz, amit írsz. (Ők mindig is rock bandaként aposztrofálták magukat.) Viszont meglepne, ha az első 2 album hatását kétségbe vonnád a kemény műfaj alakulásában, blues és rock alap ide vagy oda.
Deep Purple: Én inkább a "Who Do We Think We Are" utántól számítom az önismétlést. Tudom, vitatható.
De a lényeg: Nálam a hard rock a metál őse, odatartoznak az alaplemezei is. Az említettek ilyenek. Viszont az sem zavar, ha valaki más besorolást alkalmaz.

gyurma6 2014.08.11. 16:35:32

@Oldfan: Nem akarom és nem is vonom késégbe , hogy volt hatása, végül is majdnem minden zene a bluesból indul ki.
Mivel olyan sok jo zene létezik ,és a zenei izlésem sokkal kritikusabb lett az évek alatt, igy már csak a csúcs lemezeket hallgatom. Deep Purplee 72 -74 es kalózkoncertek, Zeppelin 72 es Californiai koncertek,.ebbe nekem nem fér bele hogy az itt felsorolt nekem nagyon unalmas semmi ujat nem ado metáll bandákat hallgassam. Egyszer megprobáltam 4napon keresztül Dream Theatert hallgatni, hát nem maradt bennem egy szám se ami megfogott. A Metallica meg a többi az nekem a Black Sabath mellett hallgathatatlan
Nem kell ezt túlreagálni, nekem nem tetszik se ők, se a többi. Ez van.

Oldfan 2014.08.11. 18:14:20

@gyurma6: "A Metallica meg a többi az nekem a Black Sabath mellett hallgathatatlan. Nem kell ezt túlreagálni, nekem nem tetszik se ők, se a többi. Ez van."
Furcsa ezt olvasnom. Ki reagált túl és mit? Ahogy átolvastam a posztokat, hál istennek, nincs ilyen. Részemről pedig a véleményemet közöltem és indokoltam, normális hangnemben. Ez nem túlreagálás.
Az ízlésen vitatkozni tényleg értelmetlen. Szerencsére elég színes a zenei paletta, hogy mindenki találjon fogára valót.
Tekintve hogy hány év telt el és mennyi elagazása lett a műfajnak, természetes dolog, hogy akár háromszor tízes lista is összeállhatna. Tehát egy-egy új javaslat felbukkanása várható volt. Részemről úgy vagyok vele, ha egy előadót és albumot többen tartanak figyelemre méltónak és nem ismerem, akkor teszek egy próbát. (Pláne ha értelmesen érvelnek és a neten fellelhető olvasnivalók hozzá szintén meggyőzőnek tűnnek.) Ha bejönnek a meghallgatottak, hasznos volt, ha nem, akkor sincs baj. A zenére fordított idő nincs elvesztegetve. Akkor legyen ennyivel lezárva, nem akarnék visszaélni az olvasók türelmével.

Reszet Elek 2014.08.11. 19:15:14

@Oldfan: "A zenére fordított idő nincs elvesztegetve." Ámen!

krferi 2014.08.11. 19:45:41

@virgo: jól van-jól van, ez a zajzenézés is olyan szép, jöhetsz itt a judas priesttel, nagyapámnak az is csak zaj.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.11. 19:50:29

A metál műfajt is természetesen a Beatles alkotta meg. A rockzenei "szakirodalom" szerint az első metálnóta a Helter Skelter című McCartney-dal volt, amely 1968-ban jelent meg a The Beatles c. dupla nagylemezen (azon a bizonyos fehér albumon).

www.youtube.com/watch?v=ueBUFUWSXHs

Lennon szerint azonban ez egy hülyeség. Ő meg volt győződve, és ennek többször hangot is a dott, hogy az első metálnótát ő írta meg, még 1965-ben, a Ticket To Ride-ot:-)

www.youtube.com/watch?v=F6gwdADrrOs

gyurma6 2014.08.11. 21:12:05

Bocs,nem neked szántam a "túlreagálást", a hangnem is tök normális, remélem az enyém is. Kicsit félreértetted, csak azért irtam, hogy elkerüljem a nagy vitákat. Az én véleményem is csak egy a sok közül, a metál zene nálam a Sabbathnál kezdődött, de ott be is fejeződött. Ennél jobb nem volt ( nekem ) rosszabbat meg miért hallgassak. Jó persze az is igaz, hogy nem is vagyok egy nagy metál rajongó.

Tény kritikus vagyok az általam kedvelt blues, hardrock, rock zenével is. Nálam a Zeppelin 3 assal belőlük is elég, a Jethro Tullbol elég az első 4, Santanábol a Borbolettával vége, Claptonnak talán 10-15 jó száma van. Zappát imádom van vagy 35 lemezem ,de jó ha 3 at hallgatok belőle. Sorolhatnám sokáig.

Természetesen elfogadom véleményed, mint ahogy a másét is, . Ahogy irtad a zenére forditott idő nincs elvesztegetve, meg is tettem a próbákat, mint ahogy előzőleg is irtam. Nem jött be. Nem mondom , hogy kivülröl fújom ezen előadók zenei palettáját, de nekem, --hangsúlyozom , nekem,--ezek gyengécskék.
Jelenleg is ott tartok, hogy van vagy 20 olyan előadó , a rég múltbol, akit nem ismerek, azokat hallgatom, és döntöm el, hogy érdemes megtartanom, vagy elég volt egyszer.
Nem vitázni szeretnék, csak elmondtam amit gondoltam, s remélem nem sértettelek meg, s másokat sem.

Grgabácsi 2014.08.11. 22:08:45

@virgo: Oké, a Májkrájm orbitálisan hatalmas lemez, de azért azt tegyük hozzá, hogy igazából az kb. egy The Wall a nyolcvanas évek metálstílusában. Ami persze cseppet sem kisebbíti a Queensryche érdemeit. (Bár komplexitásában nem éri fel Waters és Gilmour művét) Az Images viszont az utána következő és kissé háttérbe szorított Awake-kel együtt (bár azt is mondhatnánk, hogy a kilencvenes évekbeli munkásságuk) kb. leírta azt, amit ma progmetálnak hívunk. A formanyelvet, a stílusbeli sajátosságokat, hangzást, mindent.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.08.11. 22:38:25

@Johann Bernhard Fischer von Erlach: ZSENIÁLIS KOMMENT. Csak azt sajnálom, hogy az Acélszívet nem adták ki angolul.

Ja, bocs.

Zephyrous 2014.08.11. 22:40:50

Dream Theatert belerakni egy ilyen listába.. vicc!

Oldfan 2014.08.11. 23:18:32

@gyurma6: Nem sértettél meg, csak nem értettem.
"Mellesleg" szinte csak olyanokról írsz, akiket sokra tartok, de nagyon szigorú vagy velük. Pl. a Jethro Tull-nak rossz albuma nincs is, csak kiváló, jó vagy kevésbé jó...:) Andersson hosszútávú munkásságával nálam csak Neil Young életműve állja a versenyt.
Akkor vájt fület a kedvenceidhez...:)

virgo 2014.08.12. 09:59:24

@gyurma6: Azért mindig lehet "új" kincsekre lelni 20-30-40 éves lemezek között... A Jethro Tull-t pl, alig pár éve fedeztem fel, ELP, meg még sorolhatnám.
Én is a blues irányába mozdultam el főleg, ahogy öregszem, és úgy gondolom, a Heavy Metal mint műfaj tk. halott. Mindent megírtak és eljátszottak már, ami a mostani zenekaroktól jön.

slowclub1 2014.08.12. 13:18:15

Oké, hogy a cikk címében az szerepel, hogy METAL (ami szerintem egy átfogó fogalom, és belefér a glam-től a black metalig minden) lemez, de akkor is... Nagyon szubjektív a lista abból a szempontból is, hogy csak olyan zenék szerepelnek, amik elsősorban inkább a keménységre, zenei tudásra, riffközpontúságra mennek rá. Amivel alapvetően nincs bajom, de...
Hol marad a "Dr. Feelgood"? Az "Appetite For Destruction"? A "Painkiller"? "Demanufacture"? Alice In Chains - "Dirt"? És még sorolhatnám... Igazából egy százas lista sem lenne elég... :-D

látens liberális 2014.08.17. 19:59:03

Én valamelyik Judas lemezt hiányolom.Aztán azért a Helloween Walls of Jerikója is stílusteremtő volt.Mint ahogyan a Celtic Frost első két albuma is, bár elfogadom, hogy egy tizes listára ez nem kerül fel, pont úgy, mint a Mercyful Fate Don't break...lemeze sem.Pedig MF nélkül nincs Metallica Ride lemeze.
Azért nálam a korai Destruction, Kreator is stílusteremtő zene, mert párhuzamosan alakult ki az amerikai thrash-el.És ott eleinte az Exodus volt a húzózenekar.
Aztán a Sepu Bloody Roost-ja is eléggé előremutató volt....
Guns and Roses, Van Halen, Lynard Skynard vagy Blue Öyster Cult is nagy hatással volt erre a zenei irányzatra.A The Who-ról vagy a Grand Funk Railrod-ról ne is szóljunk.
De azért alapvetően jó lista.

gyurma6 2014.08.17. 21:17:48

@virgo: Jó irányba indultál. Keress, Colosseum, Jane, Agitation Free, Frumpy, Eloy, Roy Buchanam, Eric Burdon,, War, stb, utána a tagokbol adodik a többi

ZorPrime 2014.08.20. 12:29:21

Szerintem egy Motörhead simán befért volna a listába. A Ride-ot meg cseréltem volna Masterre. Amúgy nem rossz lista. :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum