RockStation

20 érdekes tény a Metallicáról

2014. augusztus 23. - magnetic star

James Hetfield.jpg

Még a legelvakultabb Metallica rajongókat is érheti meglepetés, ha az alábbiakban elolvassák az eredetileg a Loudwire által készített összeállítást. Műgyűjtő-e Lars Ulrich, milyen hangszeren kezdett játszani James Hetfield, kitől tanult Kirk Hammett, hány zenekara volt Robert Trujillonak? .... 20 érdekes tény  a Metallicáról. (Fotók: Réti Zsolt)

1. A The View videoklipje Darren Aronofsky díjnyertes rendező munkája. Ez volt az egyetlen kislemezdal a Metallica és Lou Reed együttműködéséből.

2. Lars Ulrich megszállott műgyűjtő. 2008-ban a tulajdonában lévő cím nélküli, bokszolót ábrázoló Jean-Michel Basquiat festményt 13,5 millió dollárért adta el.

3. Nem a gitár volt az első hangszer, amelyen James Hetfield játszani tanult: kilenc évesen a zongorázni kezdett.

4. Robert Trujillo basszusgitárosnak nem volt elég a Suicidal Tendencies és az Infectious Grooves, 1998-ban megalakította a Mass Mental nevű csapatot – Ozzy Osbourne zenekarának tagjaként. A Mass Mentalnak egy stúdió-és egy koncertalbuma jelent meg, de mindkettő csak Japánban.

5. Kirk Hammett első gitárja egy Montgomery Ward volt, amelyhez egy cipős dobozba összebütykölt, kb. 10 centis hangszóró szolgált erősítőként.

6. A Metallica első lemez-szereplését a Hit The Lights jelentette a Metal Blade kiadó Metal Massacre válogatás-sorozatának első darabján. A banda nevét azonban hibásan, „Mettallica”-ként tüntették fel.

7. Lars Ulrich csupán egy alkalommal játszott más zenekar felvételén: a Return of the Vampire... 1993 nótát dobolta fel a Mercyful Fate 1993-as In the Shadows albumára.

8. Az egykori Pentagram tag Joe Hasselvander meggyőződése szerint Cliff Burton halálát egy, a salemi boszorkányperek idejéből származó, embervérrel borított tarot kártyacsomag okozta, amely a basszusgitáros birtokában volt.

9. A Kill 'Em All felvételei után Kirk Hammett elhatározta, továbbképzi magát gitárosként és Joe Satriani mestertől vett leckéket.

Kirk Hammett.jpg
10. Jóllehet a Seek and Destroy vitán felül a Kill 'Em All legismertebb nótája, soha nem lett belőle kislemezdal. Az albumról csak két kislemez került ki: a Jump In The Fire és a Whiplash.

11. A Metallica állítólag négyszázezer dollárt költött a The Memory Remains klipjére.

12. James Hetfield mániája az autószerelés, szabadidejének nagy részét klasszikus autók buherálásával tölti. Az egyik kedvence egy, a The Beast (A Fenevad) névre keresztelt Blazer, amely földrengés-és atomrobbanás-biztosnak készült.

13. Az általános nézettel ellentétben nem a Phantom Lord volt James Hetfield első bandája. Az Obsessionnel játszott és itt jammelt először az eredeti Metallica basszer Ron McGovney-val.

14. A Load borítóján látható alkotás címe Semen And Blood III. (Sperma és vér III). Marhavérnek és a művész, Andres Serrano spermájának a keveredéséből állt össze.

15. A Metallica pályája során Robert Trujillo tizenöt dal szerzőjeként szerepelt eddig. Cliff Burtont tizenegy, Jason Newstedet pedig három alkalommal tüntették fel szerzőként.

0nova3_79.jpg
16. Kirk Hammett egyik kedvenc saját gitárszólója a Hero Of The Day nótában hallható. A gitáros szavaival: „Valahányszor meghallom, ez jut eszembe: a fenébe is, ez csodálatos!”

17. Az EZ-Street volt az első zenekar, amelyet Cliff Burton alapított. Társai közül Jim Martin és Mike Bordin később a Faith No More tagjai lettek. Néhány évvel később Burton a Trauma nevű csapathoz csatlakozott. Hetfield és Ulrich egy Trauma koncerten látta először Burtont 1982-ben.

18. 1986. július 6-án a Metallica lemondta evansville-i (Indiana állam) koncertjét, mert James Hetfield gördeszkázás közben eltörte a karját. Ezután közel két hónapra a későbbi Metal Church tag John Marshall vette a gitárt Hetfieldtől.

0metallica2010_14.jpg
19. 1984-ben a Ride The Lightning francia kiadásának elszúrták a borítóját: a Bernett Records a rendes kék helyett zöld színű borítóval jelentette meg a lemezt. Állítólag mindössze négyszáz ilyen példány létezik.

20. James Hetfield és Lars Ulrich a Disney-féle Dave a barbár rajzfilmsorozatban vendégszerepelt. A Here There Be Dragons című epizódban egy-egy sárkánynak kölcsönözték a hangjukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr286627399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2014.08.23. 22:08:02

Hát ebből a 20 tényből nekem jónéhány ismert volt, de sajnos mégtöbb volt érdektelen. A tarotkártyás sorokat had ne minősítsem. Meg hogy a Kil-ről melyik dal került rá kislemezekre... hú de izgi.
Lars műgyüjtése rajta van a Some Kind of Monster-en.

Na de bocs a fanyalgásért. Alapvetően szívesen olvasok róluk. Hja és külön jópont listának hogy volt benne Cliff-es dolog is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.23. 22:08:27

volt köztük érdekes is maradjunk annyiban...

KoaX 2014.08.24. 11:31:05

Nem vagyok Metallica fan, de azért elolvastam.
Vannak benne érdekes dolgok.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum