RockStation

TOP 20 legjobb szupergroup evör

2014. augusztus 30. - sebiszabi

TOP20_SZUPERGROUP.jpg

Az utóbbi években egyre gyakoribb eset, hogy ismert zenészek állnak össze egy kis örömzenélésre, aztán a dologból vagy egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz vagy valami egészen más nő ki belőle. A Guitarworld összeállított egy 20-as listát a legnevesebb szupergroup-okról, melynek kritériumai között szerepelt, hogy legalább trió felállású, lemezt kiadott zenekarok jöhetnek szóba, és az együttes tagjai már a megalakulás előtt is ismert zenészek voltak. Érdekes összeállítás következik. 

20. Chickenfoot

Vegyük a Van Halen üzletileg legsikeresebb felállásának felét, adjuk hozzá a gitárvirtuóz Joe Satrianit és a Red Hot Chili Peppers dobos Chad Smith ellenállhatatlan funkys játékát – megkapjuk a Chickenfootot. A banda eddig két funkys rock n’roll albumot jelentetett meg a régi és új rajongók örömére, nem is áll szándékukban leállni.

19. Blue Murder

A szimplán a csapat nevét viselő 1989-es debütalbum egyben a volt Whitesnake gitáros John Sykes énekesként való bemutatkozását is jelentette. Ő volt a tényleges vezetője a zenekarnak, amelyben az évek során olyan muzsikusok fordultak meg, mint Tony Franklin bőgős vagy dobos poszton Carmine Appice és Cozy Powell. A 90-es évek közepén a kiadójuk ejtette őket, Sykes pedig a saját neve alatt kezdett lemezeket kiadni, így a Blue Murder története véget ért.

18. Damn Yankees

Ma már nehéz elképzelni, de még Ted Nugent is játszott zenekarban. Sőt nem is egyben. A legnagyobb viszont a Damn Yankees volt mind közül. Itt Tommy Shaw (Styx), Jack Blades (Night Ranger) és Michael Cartellone dobos játszott együtt. Az 1989-ben létrejött szupergrupp egy évvel későbbi, a formáció nevét viselő debütálása a dupla platina-státuszig emelkedett, több dalából is sláger lett. A banda viszont hosszabb távra rendezkedett be, még a 90-es években is volt aranylemezük.

17. Them Crooked Vultures


Amikor bejárta a világot egy fotó, amelyen a Foo Fighters és a Queens of the Stone Age logója, na meg egy Led Zeppelin szimbólum volt látható, a rock rajongók izgatottságát sikerült az egekig felkorbácsolni. Dave Grohl, Josh Homme és John Paul Jones képes volt olyan különös és csodálatos heavy blues rock lemezzel kirukkolni, amilyet várni is lehetett tőlük.

16. Black Country Communion

Joe Bonamassa már egy éve jammelt az egykori Deep Purple és Black Sabbath bőgős Glenn Hughes-zal, amikor 2010-ben úgy döntöttek, megalakítják a BCC-t. Kevin Shirley producer javaslatára Jason Bonham dobos (Bonzo fia) és a volt Dream Theater billentyűs Derek Sherinian csatlakozott hozzájuk. A BCC három súlyos blues rock albumot jelentetett meg.

15. Oysterhead

A Primus basszer Les Claypool és a Phish gitáros Trey Anastasio zenei kísérletező kedve és tehetsége pazarlásig elég lenne bármilyen bandában, de amikor eljött az Oysterhead koncertek ideje, nem tudták megállni, hogy ne vegyék be közös zenei hősüket, Stewart Copelandet (Police). A zenekar 2000-ben mutatkozott be élőben a New Orleansi Jazz Fesztiválon, ahol többek között a The Simpsons szülőatyja, Matt Groening és az Apokalipszis most rendezője, Francis Ford Coppola is látta őket.

14. The Highwaymen

Ki mondta, hogy minden szupergruppnak muszáj rock bandának lennie? 1985-ben a valaha volt legtutibb formáció alakult meg, amikor is Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson és Kris Kristofferson – a „törvényen kívüli”t country muzsika legnagyobb nevei – létrehozta a The Highwayment. Talán az egyértelműség kedvéért a lemeznek is a Highwaymen címet adták, a Highwayman nótából pedig listavezető sikerszám lett. Legyünk őszinték: bármely bandának, amely soraiban tudhatja „az Embert Feketében”, a listákon a helye.

13. Mr. Big

A Mr. Big a 80-as évek pozitívabb történései közé tartozik – ezt a szupercsapatot egyszerre övezte tisztelet a tagok hatalmas tehetsége miatt, illetve siker az eladási listákon. A zenekar tagsága: Billy Sheehan (David Lee Roth) basszer, Paul Gilbert (Racer X) gitáros, Eric Martin énekes és Pat Torpey (The Knack) dobos. Slágereik között ott van a To Be with You és a Green-Tinted Sixties Mind. Nevüket a Free dala után vették fel – amely bandából Paul Rodgers két formációval is szerepel ezen a listán.

12. Down

Habár egy időben elképzelhetetlennek tűnt a metalosok számára, hogy Philip Anselmo a Panterán kívül bárhol másutt is énekeljen, Anselmo már 1991 óta nyomja a Downban. A Pepper Keenan (Corrosion of Conformity) és Kirk Windstein (Crowbar) alkotta tandem szutykos három letaglózó erejű metal albumot készített, de azóta is ereje teljében nyomul.

11. Temple of the Dog

A kezdetben Andrew Wood (néhai Mother Love Bone énekes) emléke előtt tisztelgő Temple of the Dog a Soundgarden vokalista Chris Cornell agyszüleménye volt. Ő határozta el, hogy maga köré toborozza Wood egykori zenésztársait egy új lemezre. Ők aztán új csapatot alakítottak, ám voltak olyan lekötelezettek, hogy új énekesüket rávették egy duettre Cornellel a Hunger Strike nótában. És hogy melyik volt ez az új csapat? A Pearl Jam.

10. A Perfect Circle

1999-ben Maynard James Keenan énekes (Tool ) meghallgatta a jó barát és gitár-technikus Billy Howerdell instrumentális demóit és nem sokkal ezután létrejött az A Perfect Cirlce. A hajdani Failure gitáros Troy Van Leeuwen és a Primus dobos Tim Alexander beszállása után az APC megjelentette bemutatkozó lemezét, a Mer de Noms-t, amely a mai napig a legsikeresebb rockzenei debütálásnak számít a Billboard 200-on.

9. Asia

A 70-es évek közepe óta a prog rock néhány szupersztárja – köztük Wetton, Bruford és Wakeman – egy szupergrupp létrehozásán ügyködött, de próbálkozásaik egészen ’81-ig kudarcba fulladtak. Ekkor állt össze az Asia, soraiban Steve Howe-val (Yes), John Wettonnal (King Crimson), Geoff Downesszal (The Buggles és Yes), valamint Carl Palmerrel (Emerson, Lake & Palmer). Amellett, hogy zenei klasszisuk megkérdőjelezhetetlen, ’82-ben a Heat of the Moment nóta is megkerülhetetlennek bizonyult.

8. The Firm

Öt, a Led Zeppelinen kívül töltött esztendő után Jimmy Page-nek már hiányzott a zenekarosdi és létrejött a The Firm. A banda, amelynek Paul Rodgers énekes (Free, Bad Co.), Chris Slade dobos (Manfred Mann's Earth Band) és Tony Franklin bőgős is tagja volt, két albumot tett le az asztalra a 80-as évek hangzásvilágának jegyében és volt egy igazi sikerszámuk is a Radioactive képében. Érdekesség, hogy Page and Rodgers eredetileg Bill Bruford dobos (Yes) és Pino Palladino basszert szemelte ki magának, ők azonban nem vállalták el a felkérést.

7. Blind Faith

'68 végére Eric Clapton ráunt a Cream hosszas jammeléseire és kommersz ízű blues-olásába (de főleg arra, hogy ő legyen a villámhárító Jack Bruce és Ginger Baker parázs vitáiban). Cimborája, Steve Winwood kint volt már lélekben a Trafficből, így a páros elkezdett jammelni Clapton pincéjében, kiegészülve Rich Grech basszusgitárossal (Family). Teljes zenekarrá akkor váltak, amikor beállított Baker, kezében dobverőkkel. Bruce jól berághatott…

6. Audioslave

A rap hullám miatt elriadt rajongók végre megtapasztalhatták, milyen ütősek lehetnek a Rage Against the Machine gitáros Tom Morello riffjei egy olyan erőteljes rock hanggal párosítva, mint Chris Cornellé (Soundgarden). Morello és társai, köztük a RAM ritmusszekciója (Tim Commerford és Brad Wilk), három súlyos, funkos beütésű rock albumot készített, majd 2007-ben feloszlott.

5. Velvet Revolver

Amikor Izzy Stradlin a kezdeti stádiumban leledző Velvet Revolverrel – benne Slash-sel, Duff McKagannel és Matt Sorummal – úgy tűnt, már csak Axl hiányzik a teljes Guns N’ Roses újjáalakuláshoz. Ám Izzy lelécelt, amúgy Izzy módra, a banda pedig bevette a Wasted Youth gitáros Dave Kushnert ás a Stone Temple Pilots énekes Scott Weilandot és megírta az évtized egyik legemlékezetesebb rock nótáját a Slither képében.

4. Traveling Wilburys

1988-ben történt, hogy George Harrisonnak éppen szüksége volt egy dalra az egyik kislemezének a B oldalához és megírta a Handle With Care-t. A feljátszáshoz meghívta néhány rock sztár cimboráját, ők is szóltak két barátjuknak és így tovább. Amikor a kiadó meghallotta a Harrison, Bob Dylan, Tom Petty, Jeff Lynne és Roy Orbison által feljátszott nótát, túlságosan jónak találta ahhoz, hogy B oldalon végezze – és megszületett a Wilburys. A formációnak két albuma jelent meg, a Volume 1 és a Volume 3.

3. Bad Company

1973-ban feloszlott a Free, Paul Rodgers énekes és Simon Kirke dboos pedig elhatározta, új bandát hoz létre a King Crimson bőgős Boz Burrellel és a Mott the Hoople gitáros Mick Ralphsszal. a nevet Rodgers egyik kedvenc filmje után vették fel. A csapat olyan jó benyomást keltett, hogy a Led Zeppelin őket szerződtette elsőként saját kiadójához, a Swan Song Recordshoz. Jött is a sikerszámok egész sora, köztük a Bad Company-val, a Feel Like Makin’ Love-val és a Shooting Starral.

2. Crosby, Stills, Nash & Young

A CSNY előzménye a Crosby, Stills and Nash volt. A trió azután állt össze, hogy David Crosby kilépett a The Byrdsből, Graham Nash kiábrándult a The Holliesból, Stephen Stillsnek pedig a szem láttára hullott szét a Buffalo Springfield. Már komoly névnek számítottak (a banda nevét viselő 1969-es albumról két top 40-es kislemez került ki), amikor Stills hajdani Buffalo Springfield-beli társa, Neil Young is beszállt ’69 végén. Ezután jött a klasszikus Déjà Vu album.

1. Cream

Mire a Blues Breakers with Eric Clapton megjelent 1966-ban, Clapton már nagyobb dolgokra készült. Konkrétan a Creamre. Clapton, aki a Yardbirds és a Bluesbreakers tagjaként vált ismertté, Jack Bruce bőgőshöz (Blues Incorporated, Graham Bond Organization és Manfred Mann) és Ginger Baker doboshoz (Graham Bond Organization) csatlakozott. Ennek eredménye egy sor klasszikus stúdióalbum és kislemez – utóbbiak közül említsük most csak a Sunshine of Your Love-ot és a White Roomot – lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr736649359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoaX 2014.08.30. 09:43:05

Azért egy Killer Be Killed-et beleraktam volna. AZ audioslave meg azért nem supergroup szerintem, mert lényegében az a RATM Scott-tal :D
A Down meg határeset.

neozsivany 2014.08.30. 12:34:32

A Mad Season nagyon kellett volna, a grunge éra legnagyobb supergroupja volt. Én betettem volna még a Dirty Mac-et is, ugyan csak egy számos formáció, de Eric Clapton, Keith Richards Mitch Mitchell és John Lennon egy bandában azért erős. A 70-es évek egyik legütősebb szupercsapata pedig az ex Small Faces-es Steve Marriott (meg merem reszkírozni, hogy a korszak legalulértékeltebb énekes zsenije) és Peter Frampton közreműködésével létrejött Humble Pie volt. Ugyanúgy korszakalkotó szupergrup volt az Emerson, Lake (King Crimson) & Palmer (The Crazy World of Arthur Brown). A kilencvenes évek egyik legmenőbb ilyen formációja pedig a Neurotic Outsiders volt, tagjai a Guns 'n Roses, a Duran Duran és a Sex Pistols zenekarokból verbuválódtak.

Persze ha csak változtatás nélkül közöltök lefordítva tavalyi cikkeket, úgy érthető, ha ezek kimaradtak :)

www.guitarworld.com/20-greatest-supergroups-all-time#slide-19

sunthatneversets · http://rockstation.blog.hu 2014.08.30. 17:41:21

@neozsivany: Mindjárt az írás harmadik sorában ott van, hogy ez a Guitarworld összeállítása.

neozsivany 2014.08.31. 07:47:44

@sunthatneversets: Ott van, király. Nem mintha eredeti tartalmat előállítani a témában olyan komoly erőfeszítést igényelne az embertől. Ha tök laikus, zenére csak reflexbólogató figura lennék, akkor így állnék hozzá: wikipedia - supergroups + youtube, and it's done. A rangsor amúgy is szubjektív - senki nem tudja elmagyarázni, hogy teszem azt a Velvet Revolver miért jobb, mint a Blind Faith, vagy, hogy a Them Crooked Vultures miért szarabb, mint az Asia...

látens liberális 2014.08.31. 12:44:08

Azért az ELP-nek rá kellett volna férnie a listára.A Chickenfoot-nak örülök, mert kurva jó zene.Aztán a Metallicának is volt egy supergroup felállása.Hammett az Exodusból, Newstead pedig a Jetsam & Flotsamból érkezett.:)( Ez vicc volt)Sőt Burton halála után egy hónapig Claypol mester is játszott ott egy hónapot.( Kiderült a nyilvánvaló, hogy Claypol más világ.Egyébként Hammett iskolai osztálytársa volt.Legalább is így tudom.)
Szerintem a Rainbow-ra is ráillik a supergroup megnevezés.Meg a Bad Englishre is, Jack E. Lee -vel az élen.

panerai 2014.08.31. 13:38:17

Mike and the mechanics es a four play nagyon hiányzik

pocak 2014.08.31. 14:11:42

Transatlantic? Komolytalan népek ezek.

Cruehead1919 2014.08.31. 16:06:42

@látens liberális: Az a Badlands, nem a Bad English. :)

Cruehead1919 2014.08.31. 16:08:40

A Damn Yankees-nél érdemes lenne lecserélni a fotót, mert a képen lévő zenekar a Night Ranger.

Grgabácsi 2014.08.31. 18:00:13

@pocak: Igazából csak ezt hiányoltam belőle, de szerintem kb. oké a lista.

Grgabácsi 2014.08.31. 18:17:06

@látens liberális: A lista olvasása közben nekem úgy tűnt, hogy néha a supergroup és a nem-supergroup közti határvonal eléggé esetleges.

.sludge. 2014.08.31. 18:47:23

Szerény véleményem szerint a Shrinebuilder mindent üt:
Al Cisneros (Om, Sleep, Asbestosdeath)
Scott "Wino" Weinrich (The Hidden Hand, Spirit Caravan, Saint Vitus, Place of Skulls, The Obsessed)
Scott Kelly (Neurosis, Tribes of Neurot, Blood and Time)
Dale Crover (Melvins, Altamont, The Men of Porn, Nirvana)

weirdo 2014.08.31. 19:35:22

Perfect circle - James Iha a Smashing. Pumpkisből, ekkora mulasztás...

weirdo 2014.08.31. 19:38:22

@KoaX: melyik Scottal? Ember!

weirdo 2014.08.31. 19:40:29

@neozsivany: igen, Neurotic Outsiders, sokat hallgattam őket

mrs. white 2014.08.31. 20:30:01

Tényleg tisztázni kellene, hogy mi a supergroup. Ha a tagok többsége más, régi saját zenekarában is játszik tovább, esetleg szólóban, akkor lehetne úgy hívni őket supergroup. Nekem így eléggé összemosódik, bármelyik zenekar lehetne így supergroup. Amúgy trasatlantic tényleg hibádzik. spock's beard, flower kings, marillion, dream theatre meghatározó zenészei egy csapatban azért nem olyan rossz és a zenéjük is van legalább olyan jó, hanem jobb mint ahonnan jöttek.

ddrum77 2014.08.31. 23:28:39

@KoaX: Jöttök itt ezekkel a nímand újoncokkal... =) Persze tudom, kikről van szó, de szerintem ez egy elég korrekt válogatás. A Wilburys, Cream, Blind Faith, Damn Yankees elég korrekt felhozatal, a kommentekben felsorolt mostani csapatokra meg térjünk vissza, ha 20 év múlva emlékszik rájuk valaki. Killer be killed... Cavalera csak úgy fossa az új zenéket, de mikor tett le utoljára valami emlékezeteset az asztalra? Kb. a Roots volt az utolsó igazi egyedi dolog tőle, azóta megy a dzsungelmetál négy húron, és a "kill, hate fuck, die" ismételgetése.
Az én kedvenc projektem (szándékosan nem írok supergroupot) a Jelly Jam.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum