RockStation

Alestorm, Brainstorm, Crimson Shadows, Troldhaugen koncert a Barba Negra Music Clubban szeptember 27-én

2014. szeptember 11. - rockstation

Alestorm02_1.jpg

A nagy sikerű, székesfehérvári Fezen fesztiválos fellépést követően ismét hazánkban, ezúttal szeptember 27-én Budapesten horgonyoz le a skót kalózmetalos Alestorm zenekar hajója. A folk metal egyik kortárs élcsapata mellett azonban szintén főbandaként láthatja a közönség a kortárs germán power metal egyik legnépszerűbb bandáját, a Brainstormot is. Mindkét zenekar friss lemezzel érkezik, csakúgy, mint a turné két vendégcsapata, a kanadai Crimson Shadows, és az ausztrál Troldhaugen. Az est folyamán mind az Alestorm, mind a Brainstrom teljes koncertprogramot játszik.

A Christopher Bowes énekes-dalszerző vezette skót Alestorm mára a folk metal egyik legnépszerűbb zenekara lett, köszönhetően magas nívójú lemezeiknek és főként a féktelen hangulatú, lehengerlő koncertjeiknek. A magukat „igazi skót kalóz metal” bandaként aposztrofáló, és bevallottan a kultikussá vált hollywoodi szuperprodukció, A Karib-tenger kalózai, és a főszerepet alakító Johnny Depp által inspirált együttes 2008-ban indult hódító útjára. Dalaik között megtalálhatóak a korsóemelgetésre csábító kocsmahimnuszok, a tüzes, talpalávaló, táncra ingerlő nóták, a gyorsabb, keményebb, metalos momentumok, és a lágyabb, érzelmes pillanatok egyaránt.

Az Alestorm legfrissebb, negyedik stúdiólemeze Sunset on the Golden Age címmel augusztus 1-jén jelent meg, melynek húzónótáját (Drink) akár az ars poeticájuknak is tekinthetjük:

A korongon azonban ezúttal találunk történelmi eseményt feldolgozó szerzeményt (1741), valamint egy izgalmas feldolgozást is.

A német power metal brigád Brainstorm második hazájának tekinti Magyarországot.  Az idén 25 éves zenekar rendszeresen játszik nálunk jelentős közönség előtt fesztiválokon és klubkoncerteken, illetve lemezeladások terén is Magyarországon a legsikeresebb, leszámítva természetesen Németországot. Jellemző hazai sikerükre, hogy a 2005-ben kiadott dupla koncert DVD-jük (Honey From the B’s) jelentős részét a „Liquid Monster Tour” név alatt futó turnéjuk budapesti buliján rögzítették.

Népszerűségük titka az erőteljes, tesztoszteronnal átitatott, ám egyben fogós, emlékezetes dallamokkal is felvértezett power metal muzsika, legnagyobb fegyverük pedig énekesük, Andy B. Franck.  A frontember mágikus hangja önmagában is nagy erény, ám a dalnok közvetlen, humoros, és sztárallűröket mellőző személyisége révén a metalszcéna egyik legbarátságosabb, és legkedveltebb énekesévé avanzsált az elmúlt években. Az igazi áttörést a 2005-ös, Liquid Monster lemezükön található megasláger, az All Those Words hozta el számukra:

A Brainstorm áprilisban adta ki tizedik stúdióalbumát, amely a Firesoul címet kapta. A lemezről a gitáros Thorsten Ihlenfeld így nyilatkozott: „A Firesoul magában hordozza mindazt, ami a legjobb a Brainstormban”. A címadó dalról pedig ezt állította: „nagyon kemény, nagyon zúzós, nagyon metal”.

A koncert egyik vendégzenekara a kanadai Crimson Shadows. A torontói székhelyű brigád tavaly került a reflektorfénybe, amikor több ezer zenekart megelőzve megnyerték a világ legjelentősebb metalfesztiválja által szervezett tehetségkutatót, a Wacken Metal Battle-t. A győzelem egyik hozadéka, hogy az osztrák Napalm Records szerződtette őket, így a második lemezüket (Kings Among Men) már egy komoly terjesztéssel rendelkező cég istápolja.

A Crimson Shadows zenéje meglehetősen egyedi, hiszen unikális módon vegyítik a Dragonforce által tökélyre vitt szuperszonikus sebességgel operáló epikus power-speed metalt, és a Children of Bodom, Kalmah, Norther fémjelezte nordikus melodikus death metalt. A rendkívül változatos lemezen több énekstílust is alkalmaznak, a kiváló dalszerzői képességeket kiaknázva pedig a gyors iram mellett a dallamosság is megmarad. Friss videoklip a lemezről:

Az egyre aktívabb metalélettel rendelkező Ausztráliából érkezik a koncert negyedik együttese, az avantgard folk metalt játszó Troldhaugen. A zenekar augusztus végén jelentkezett második albumával (Obzkure Anekdotez For Maniakal Massez) és eddigi teljesítményük alapján a norvég Trollfest rajongó számára okozhatnak kellemes élményt. A Catoptric Contortions című daluk:

A Hammer Concerts ezzel az eseménnyel ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, ennek kapcsán a jubileumi jegyakció keretében 15 korábbi Hammer Concert által szervezett koncert jegyének bemutatása ellenében a belépő ára csak 15 forint! További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr936687745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum