RockStation

20 érdekes tény az Iron Maidenről

2014. szeptember 28. - magnetic star

ironmaiden2013.jpg

Az Iron Maiden egyike azon rock-dinoszauruszoknak, akik aztán tényleg a rockzene történelemkönyveinek aranybetűkkel írt oldalaira kerülnek. Ráadásul népszerűségük ma is legalább akkora - ha nem nagyobb -, mint a zenekar pályájának csúcsán a 80-as években. A Loudwire összeszedett jópár olyan érdekességet, melyet csak a hithű rajongók, vagy még talán ők sem tudnak, mi pedig most eláruljuk nektek ezeket.

1. Az Iron Maiden nem egyik napról a másikra vált ismertté. 1975 Karácsonyán alakultak és négy küzdelmes évük következett, mígnem kiharcolták a szerződést az EMI Recordsszal.
 
2. Az Iron Maiden híres kabalafigurája, Eddie the Head azért kapta ezt a nevet, mert eredetileg nem volt más, mint közönséges színpadi kellék. Egyetlen kísértetmaszkból (vagy nagy fejből) állt és a zenekari logó, illetve a dobcucc fölé függesztették ki.

0ironmaiden2014_07.jpg
3. Dave Murray és Adrian Smith gitárosok gyerekkori barátok. Smith Murraytől vette első elektromos gitárját öt fontért és az első zenekaraik egyikét-másikát is közösen alapították.

4. A Charlotte the Harlot dal (az első Iron Maiden albumról) főszereplője később olyan nótákban bukkant fel újra, mint a 22 Acacia Avenue (1982), a Hooks in You (1990) és a From Here to Eternity (1992).

5. Mielőtt még Bruce Dickinson váltotta volna a túlságosan „megbízhatatlannak” minősített Paul Di’Anno-t – az első Maiden énekes, akinek a hangja lemezen is hallható –, a csapathoz egy még kevésbé megfelelő vokalista, Dennis Wilcock csatlakozott és arról próbálta meggyőzni Steve Harrist, hogy a Maiden image-ét a KISS-éhez igazítsa.

6. A The Number of the Beast markáns borítóján (Derek Riggs munkája) az ég az éjszakai fekete helyett kék lett a trehány nyomdai minőségellenőrzés folytán. A színnel kapcsolatos hibát végül 1998-ban hozták helyre.

Beast-Black-and-Blue1.jpg
7. A The Number of the Beast felvételei idején Martin Birch producer súlyos autóbalesetet szenvedett, a javítás számlája pedig éppen 666 fontra rúgott. Birch nem akart fizetni, mígnem az összeghez hozzáadtak egy fontot.

8. Steve Harris ma is bánja, hogy 1982-ben a kitűnő Total Eclipse maradt le a The Number of the Beastről és került a Run to the Hills kislemez B oldalára a kevésbé sikerült Gangland helyett.

 

 

9. Miután a The Number of the Beast kapcsán több vallási csoport is támadta a Maident, a zenekar felvett egy üzenetet a Piece of Mind lemez Still Life nótájához, mégpedig visszafelé. A szöveget Nicko McBrain dobos mondta fel a maga védjegyszerű komikus akcentusával, de semmiféle sátánista tartalma nem volt.

10. A Piece of Mind utolsó száma, a megvásárolt példány származási helyétől függően, Dune-ként és / vagy To Tame a Landként is szerepelhet a borítón. Ennek az az oka, hogy a népszerű sci-fi sorozat alkotója, Frank Herbert nem tartozott a heavy metal kedvelői közé és nem adta beleegyezését.

11. Aki alaposan szemügyre veszi a hieroglifákat a Powerslave borítóján, olyan rejtett üzeneteket talál, mint „bollocks,” („baromság”) „Indiana Jones was here” („itt járt Indiana Jones”) és „Wot, no Guinness?” („Mi van? Nincs Guiness?”)

powerlave-detail.jpg
12. Pályája korai szakaszában az Iron Maiden mereven elzárkózott a szintetizátor használatától. A Somewhere In Time albumon ehhez képest sok rajongót megleptek, mivel a legnagyobb sikernóta, a Wasted Years kivételével minden dalban hallható a szinti.
 
13. A Can I Play With Madness klipje jelentette a Monty Python legenda Graham Chapman egyik utolsó szereplését kamerák előtt (ő alakította a szigorú tanárt). Chapman 1989 októberében hunyt el.

 

 

14. Mielőtt Janick Gers gitáros az Iron Maiden család tagjává vált, még a konkurenciához tartozott. 1980-ban a White Spirit motorja volt. Ők, a Brit Heavy Metal Új Hullámának részeként, a Maiden riválisának számítottak és leginkább a Deep Purple-höz roppant közeli hangzásviláguk miatt emlékezhetünk rájuk.

15. Dickinson az első szólólemezére írta a Bring Your Daughter…to the Slaughter nótát, de végül engedett Steve Harris unszolásának és beleegyezett, hogy a Maiden vegye fel az 1990-es No Prayer for the Dying lemezre.

16. A kilencedik Maiden album, a Fear of the Dark volt az első, amelynek borítóját nem Derek Riggs alkotta. Melvyn Grant grafikája került felhasználásra.

IM Fear.jpg
17. Blaze Bailey, aki 1994-99 között váltotta Bruce Dickinson a Maidenben, jelentős sikert ért el korábbi bandájával, a Wolfsbane-nel, amely 1989-ben az első Egyesült Királyságbeli csapat lett a Rick Rubin-féle Def American kiadónál.

18. Bármilyen hihetetlen, de miután Blaze Bayley 1999-ben kikerült az Iron Maidenből, Steve Harrist eleinte nem sikerült meggyőzni arról, hogy Bruce Dickinsont hívja vissza a zenekar soraiba. Ám, hála Eddie-nek, végül minden érintett megvilágosodott!

0ironmaiden2014_18_1.jpg

19. A 2003-as Dance of Death album záró száma, a Journeyman az egyetlen olyan Iron Maiden szerzemény, amely teljes egészében akusztikus gitárokkal került rögzítésre.

20. Bruce Dickinson társszerzője volt a Chemical Wedding című film (2008) forgatókönyvének, amely címet – amint az a legelkötelezettebb rajongók számára közismert – az 1990-es évekbeli Dickinson szólólemezek egyike is viseli.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr446734521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2014.09.29. 00:02:55

Olyan sem volt még a történelemben, hogy a banda frontembere kapitányként légifuvarozza koncertre a rajongóit. :)

www.youtube.com/watch?v=DYn2TNGWET8

murray 2014.09.29. 09:17:14

18. engem ez meglepett azt hittem Bruce visszatérése már Blaze kirúgása előtt meg volt tervezve.

gigabursch 2014.09.29. 09:18:21

Kimaradt a szaknévsorból Bruce válogatott tőrvívósága (egyébként mestere sokáig egy a Csepel SC sorait erősítő, 56-ban disszidált honfitársunk volt)
A 12 Wasted Years c. videóban egy tök jó asszózást is lehet látni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.29. 10:14:01

Hát nem tudom. Nem tartozom a legnagyobb Maiden rajongók közé (azért az arénakoncerten ott voltam), de ezeket a tényeket egy kivétellel ismertem.

Lényeges érdekességek viszont kimaradtak, pl hogy Bruce kereskedelmi repülőgép pilóta és a jogoisítványhoz kellő folyamatos gyakorlat miatt simán ki lehet fogni pl Londonból a Kanári szigetek felé. De a tőrvívó múlt sincs meg, pedig érdekesség. Vagy éppen a Vaslédi és a Vasszűz '80-as évek-beli konfliktusairól is lehetne írni. Vagy éppen a múlt évben kiadott Iron Maiden sört is meg lehetne említeni (itthon is kapható, bár nem olcsó).

Amúgy a zenekarnak elég jól összeszedett magyar nyelvű wiki oldala is van.

Achmed, a hitetlen 2014.09.29. 10:14:41

Volt egy olyan kis intermezzo is, amihez így hirtelen nem találtam semmi internetes anyagot.
Amikor Dicki épp nem volt a Maiden tagja, a húgommal egy kocsmában söröztünk, a tévében egy buta krimisorozat ment. Az adott rész főszereplője egy hosszú hajú rockzenész volt. Először azon csodálkoztunk, mennyire hasonlít Dickire, aztán az egyik jelenetben a bandájával belekezdett egy számba, amiben ő gitározott és énekelt... és igen, Druce Dickinson volt az :)
Viszont sehol sem találom, hogy melyik sorozat melyik része volt az.

Piimpa 2014.09.29. 10:32:28

persze hogy úgy rúgták ki Blaze-t, hogy Bruce-szal már megegyeztek. Steve HArris egy robot, mindent megtervez pontosan előre.

majd nyilván improvizálgatni fog egy ilyen kérdésben.

károly szántana 2014.09.29. 10:42:15

@Achmed, a hitetlen: Nem a The Paradise Club lesz az a sorozat? (imdb.com-ról)

netiltsálle 2014.09.29. 11:04:28

Eddie azért kapta a nevét, mert amikor még csak egy fej volt, akkoriban volt a zenekarnak egy skót származású road-ja, aki akcentusa miatt úgy hívta, hogy "The 'ead", és innen Ed->Eddie.

KUHULIN 2014.09.29. 11:10:04

@Achmed, a hitetlen: Ennyi erővel lemásolhatta volna az egész könyvet...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.09.29. 11:51:09

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: A legmenőbb epizódja a pilótaságnak az volt amikor egy csődbe ment angol utazási iroda utasait hozta haza a Kanári szigetekről. Azt nem tudom hogy a Maidenes géppel vagy sem, de ha igen, akkor kimaxolta a vagányságot.

Hu_manus 2014.09.29. 12:41:36

@Alick: Szerintem is ez az igazi "hír" a banda életében. A felsorolt húszegynéhány tény eltörpül emellett. A színpadon laza rocker szerepet játszó énekes civilben az egyik legnagyobb precizitást és pontosságot megkövetelő pilótaként ügyködik hosszú évek óta.

Macelek 2014.09.29. 14:13:29

@gigabursch: Az 1984-es budapesti koncert idején Bruce le is nézett az egyik tőrvívó klubba. Volt is meglepetés amikor felismerték.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum