RockStation

Falra hány kukorica, avagy a Top 5 Korn album a rajongók szavazatai alapján

2014. szeptember 30. - theshattered

kornwithwelch2013.jpg

Néhány hete az allaxess.com kihozott egy cikket, melyben újságírói értékelések alapján állították össze az idén 20 éves Korn legjobb 5 albumának listáját. A rajongók az eredmény láttán természetesen fellázadtak, így egy rajongói szavazás alapján állították össze a következőt, ami talán jobban kielégíti a vérszemet kapott fanok igényeit, álláspontját. Részletek lapozás után.

Ha megnézzük az újságírói top 5-öt nem is csoda, hogy a hithű kukoricarajongók kikészültek. Ha nincs kedved végigolvasni az itt található írást, csak vázlatosan a metódusról: minden albumhoz kerestek 5 nevesebb sajtóorgánumtól kritikákat (nem mindegyikhez ugyanazoktól!), átlagolták az ott kapott pontszámokat, majd ezek alapján állították sorba az eddig megjelent 11 soralbumot. Az eredmény a következő lett:

1. The Path of Totality (2011)
2. III: Remember Who You Are (2010)
3. Korn (1994)
4. The Paradigm Shift (2013)
5. Follow the Leader (1998)

Aki kicsit is ismeri Jonathan Davisék munkásságát, ez alapján nyilván felszisszent egy kicsit, az oldal készítői pedig kaptak hideget-meleget. A legtöbben az Issues és a Life is Peachy jelenlétét hiányolták, és debüt korong 3. helyét sem értették. Persze főleg a dubstep-metal próbálkozás első helye láttán értetlenkedtek, de a 2010-es, stílusában visszatekintő album, a III: Remember Who You Are sem említhető egy lapon a régi klasszikusokkal.

Az oldal készítői az olvasók kedvenceinek felmérésére csináltak egy szavazást, amin 23000 szavazat alapján elkészítették a következő listát. Ez már egy sokkal „rajongóbarátabb” rangsor lett, természetesen a klasszikus éra (értsd: 2004-ig) lemezei taroltak, a leggyengébben pedig a 2007-es cím nélküli lemez muzsikált. Mindössze a szavazók 2,1%-ának lett a kedvence az évek folyamán.

A kukoricafogyasztók kedvencei a következők:

5. Untouchables (2002)

korn_untouchables.jpg


A bakersfieldi ötös 2002-es, ötödik albuma az ötödik lett a listán. A megjelenésekor nem igazán kedvelt lemezen olyan slágerek találhatók, mint a Here to Stay, vagy a Thoughtless. Annak ellenére, hogy a koncerteken leginkább csak a nyitószámot szokták felidézni, erős album lett, ott a helye a Top 5-ben. Az érinthetetlen lemez a szavazók 11,2%-a szerint a legjobb.

4. Life is Peachy (1996)

Korn-Life-Is-Peachy.jpg


A Korn idén nagykorúvá érő második korongjának 4. helye talán csak azért meglepő, mert általában a legtöbb fan az első 3 helyre szokta besorolni ezt az első albumhoz hasonló nyers dühkolosszust. Olyan számokkal, mint a koncertekről kihagyhatatlan Twist, vagy az A.D.I.D.A.S. nem hiába sokak kedvence, a szavazók 12,5%-ának nyerte el a kegyeit.

3. Issues (1999)

Korn-Issues.jpg


Ahogy az eddigi két korong, ez sem került be a kritikusok alapján készített ötösbe, pedig a Falling Away From Me, a Somebody Someone, a Make Me Bad, vagy a többi kvázi Korn sláger, ami a bakersfieldiek zenekari zenitjét jelenti, megérdemli az itt elért pozícióját: 15,5%-ot kapott a rongybabás album.

 2. Korn (1994)

Korn-Korn.jpg


Az idén 20 éves első lemez, amit az USA-beli koncerteken az elejétől a végéig eljátszanak a Slipknottal közös turnén, vitán felül a nagybetűs Klasszikus Korn Album. Elég csak a Blind riffjére, a Shoots and Ladders skótdudájára, vagy a Daddy alatti kifakadásra gondolni és akkor még a többi atomrobbanással felérő szerzeményről nem is szóltunk. 16,4%-ot kapott a korszakalkotó, stílusalapító himnuszgyűjtemény.

1. Follow the Leader (1998)

korn.jpg


A kereskedelmileg legsikeresebb Korn korong a maga 14 millió elkelt példányával. A képregényes borítóba bújtatott lemez nem gyenge felhozatalát a Got the Life, vagy a Grammy nyertes Freak on a Leash, valamint vendégénekesek serege (Fred Durst, Ice Cube, Tre Hardson, Cheech Marin) erősíti. A szavazók 17,1%-a szerint ez a legjobb korong. Persze ezen lehet vitázni, de kétségtelen, hogy sokaknak meghatározó a rap elemekkel nem spóroló album.

A teljes lista pedig a következő:
1. Follow The Leader (17.1%)
2. Korn (16.4%)
3. Issues (15.5%)
4. Life Is Peachy (12.5%)
5. Untouchables (11.2%)
6. The Paradigm Shift (7.5%)
7. Take a Look in the Mirror (7.1%)
8. See You on the Other Side (4.8%)
9. The Path of Totality (2.94%)
10. Korn III: Remember Who You Are (2.92%)
11. Untitled (2.1%)

Természetesen, mint minden lista, ez is szubjektív, még ha egy kisebb városnyi ember is szavazta meg. Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr256747145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johann Bernhard Fischer von Erlach 2014.10.03. 10:02:57

Follow, Issues/Untouchables, Take/Paradigm, III, többi
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum