RockStation

Üdvözlünk, nők kora: Crucified Barbara, Junkstars, Supercharger @ Dürer Kert, 2014.10.01.

2014. október 03. - BETH

0crucifiedbarbara2014_40.jpg

Ha képzeletben összetesszük a Motörhead-et és a The Runaways-t, akkor a Crucified Barbara képe fog kirajzolódni előttünk – és ez az a hasonlat, amit a svéd, csak hölgyekből álló banda is szívesen alkalmaz. Miért is ne tennék, amikor ez az elképzelés szinte teljesen rájuk lett szabva, mert valószínűleg tényleg ilyen lenne például egy Lemmy – Joan Jett szimbiózis, a feminim tökösség keveredve ezzel az ős ’leszarom’ rockkal. A punk, pop, thrash, heavy metal jegyekkel változó arányban kísérletező, és játszó formáció október elsején egy igazi, súlyos estével tépte le az arcunkat, melynek keretein belül felvillantotta azt az életérzést, amiről ez az egész zenei irányzat szól(na).

A szeptember 17-én megjelent immáron harmadik In the Red című albumuk feszes ’munkarendű’ turnéjának budapesti állomásán a közönség – az élmény fényében – valahol kiábrándítóan alacsony arányban képviseltette magát. Erre ezek a metál ősasszonyok, akik konkrétan tényleg jó nők, szépen átrendezték a teret, még egy ilyen, tényleg nem túl drasztikus méretű publikum előtt is. Ez a lendület volt végül az, ami végigkísérte az egész produkciót, és tényleg képes volt magával ragadni, és megtartani a jelenlévőket.

0supercharger2014_02.jpg

Az estét a Junkstars nyitotta, akik a lányokhoz hasonlóan egy szintén svéd, punk/rocknroll ’habitusú’ csapat, és 2012-ben alakultak (Max ’Diesel’ Malmquist – gitár, ének, Tobias ’Bronxen’ Ljungqvist- basszusgitár, vokál, valamint Matthias ’Matte’ Wanneberg – dobok). A folytatásban a dán Supercharger (Mikkel Neperus –ének, Thomas Buchwald – gitár,  Benjamin Funk – dobok, Lars Rygaard  - zongora, szájharmonika,  Karsten Dines Johansen – basszusgitár) fűtötték tovább  - rocknroll/ és ’turbo rock’ dalokkal kísérve -  a hangulatot.

Ezután, olyan este tíz magasságában a szórakoztatás kizárólagos jogát átvette a Crucified Barbara (Mia Coldheart – ének, gitár, Klara Force – gitár, vokál, Ida Evileye – Basszusgitár, Nicki Wicked – dobok, vokál). Körülbelül 16 dallal igyekeztek felemelni minket maguk mellé a rock Parnasszusra, ami valóban sikerült nekik. Vannak azok a bandák, akik amúgy  - technikailag - tökéletesen szólnak a felvételeken, és igyekeznek a hozzájuk illő attitűddel szerepelni a ’piacon’, de élőben valahogy tízszer tökösebbek és hitelesebbek. Ezen az estén a Crucified Barbara ezt képviselte, egész egyszerűen a mai, sokszor már tizenkettő egy tucat elven működő metál irányvonalat klisé helyett klasszikusként adták el. Az, hogy ez így hatott, nyilván nem csupán a felkészültségüknek, hanem a jól érzékelhető zenei alázatuknak, ösztönös színpadi jelenlétüknek, és a sallangoktól, allűröktől mentesen előadott, jól felépített setlistnek is köszönhető.

0crucifiedbarbara2014_34.jpg

A zenei blokk közepére szúrták be a lágyabb, akusztikus számokat – Jennyfer, Count Me in, hogy aztán a legvégén a jelenlévők újra kitombolhassák magukat például az Electric Sky című, a legújabb albumon található dalra.  Ha ki kellene emelni olyan pillanatokat, ahol tényleg kifejezetten felfokozott hangulatot teremtettek, az a Shut your Mouth, Everything We Need, Count Me In, Rock me like The Devil, Electric Sky című alkotások koncert momentumai lennének, de az igazság az, hogy a koncert résztvevőjeként a magaskultúrában egyáltalán nem menő, tudatlan szőrszálhasogatástól mentes, pozitív képet kell felfestenem. Ösztönös, életérzést teljesen átadó vagány, dögös koncert volt, az összes olyan elemmel, mint például a ”dögölj bele abba ha nem szeretsz te fasz” „eladtam a gyerekeimet a rock and rollért” stb, amit csak a női rockzenészek tudnak így előadni, és amelyek a legtökéletesebb terápiás módszerként funkcionálnak egy-egy kellően beszürkült nap után. Crucified Barbara – köszönjük, várunk vissza titeket.

És, hogy ők mivel köszönték meg  – a legenda szerint –  például az I sell my Kids for Rock’n Roll című daluk inspirációját?  „A Crucified Barbara szeretné megköszönni a zeneipar elit rétegei felé haladva napról napra növekvő és kiteljesedő szűklátókörűségnek és előítéleteknek az inspirációt, ami által ez a dal megszülethetett”. Nincs több kérdésünk.

0crucifiedbarbara2014_11.jpg

0crucifiedbarbara2014_23.jpg

FOTÓ: RÉTI ZSOLT. TOVÁBBI KÉPEK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr546753949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum