RockStation

Lehet ez lesz az utolsó?: Morrissey - World Peace Is None Of Your Business (2014)

2014. október 12. - Ernő Hellacopter

morrissey lp.jpg

Merült fel bennem a kérdés, mikor pár órája olvastam a hírt, miszerint Moz rákos. Állapota nem kritikus, de nem szolgált információval a várható kimenetelekről, így nem lehet tudni, meddig tudhatjuk magunk között a popkultúra talán legnagyobb lázadóját.

Megosztó személyisége nemcsak ikonná, de gyűlölt figurává is tette őt az évek során. Sok embert ismerek, akiket a neve hallatán kiver a szarszeplő, de kevés olyan előadót, akinek ennyire fanatikus tábora lenne. Koncertjei alatt, főleg régebben, hiszen az előadóval a korosztálya is beleöregedett szépen a 21.századba, elég erős érzelmi megnyilvánulások fogadták őt világszerte. A most 55 éves ex-The Smiths énekes hardcore vegetáriánus, és zsigerből gyűlöli az állatkínzást, az állatok étellé silányítását, komplett rasszokat bélyegez meg, mert azoknak tradíció a kutyák megfőzése. Vannak, akikben ezek a szélsőséges megnyilvánulások a zenéjén túlmenően is ellenérzést keltenek, én nem vegaként is totálisan tudok azonosulni Morrissey gondolataival, zenéjéért pedig rajongásig odavagyok.

Igaz, a 2005-ös You Are The Quarry óta adós egy igazán erős lemezzel, de a Life Is A Pigsty nótáért örök életre hálás leszek. Morrissey nélkül így sem maradnék soha, hiszen a teljes The Smiths munkásságán túlmenően van egy Viva Hate-je, egy Bona Drag-ja vagy éppen Your Arsenal-ja. Ebből kiindulva sokat kotlottam ezen a cikken, mivel az új lemez, a W.P.I.N.O.Y.B sem vágott hanyatt első pár alkalommal. Márpedig Moz-ról vagy jót vagy semmit! Így vártam...vártam, míg ki nem forrta magát a nagy egész. Cseppenként ette magát a bőröm alá. Kezdődött a semmi extráról nem regélő Kiss Me A Lot-tal, aztán az ál-macsóskodó I'm Not a Man, majd ahogy végre felkerültek a dalszövegek, és jobban is megérthettem, hogy egy adott dal mitől ilyen vagy olyan, beütött majd' az egész lemez. Nem vagyok jó angolos, kell hogy lássam leírva, aztán Moz esetében még ez is kevés, mert egy mondatnak az ő esetében igen sok jelentése, értelmezése lehet. Szóval jól utánaolvastam, és így lett kerek a nagy egész.

Morrissey.jpg

Az egész lemez gazdagon hangszerelt. A rockosabb dalok közt is megbújik egy vonós, egy zongora, egy szitár, színesítve az amúgy is karakteres dalokat. Pontosan nem tudom kik felelnek jelenleg a zeneírásért, talán Bozz Boorer, talán Jesse Tobias, de a húsba vágó témákat feldolgozó, iróniával bőven átitatott szövegeket Morrissey ismét mesteri szinten hozza. A fiát Isztambul sikátoraiban kétségbe esve kereső apa (Istanbul), a szexualitását firtató közvéleménynek írt (I'm Not A Man), a legyőzött torreádor, akiért senki sem ejt könnycseppet, hiszen a szarkazmus oltárán bármi feláldozható (The Bullfighter Dies) történetek mind ugyanabba az irányba mutatnak: ezt az embert valóban érdekli a világ problémája! Az albumteaser-t olyan ismert arcokkal hozta össze mint Nancy Sinatra vagy Pamela Anderson, és miközben a még mindig gyönyörű hölgyekben gyönyörködik az ember, Morrissey elegáns szmokingjában elszavalja a címadó dal fő üzenetét, amivel nem csak Amerikában, Rómában, Barcelonában, Manchesterben, hanem itt Budapesten is mélységesen egyet lehet érteni.

"World peace is none of your business

You must not tamper with arrangements
Work hard and sweetly pay your taxes
Never asking what for
Oh, you poor little fool oh, you fool

World peace is none of your business
Police will stun you with their stun guns
Or they'll disable you with tasers
That's what government's for
Oh, you poor little fool oh, you fool

World peace is none of your business
So would you kindly keep your nose out
The rich must profit and get richer
And the poor must stay poor
Oh, you poor little fool oh, you fool"

Imádom hallgatni a hangját, szeretem, amikor emberek emberként gondolnak a világra, amikor nem direktbe, hanem ironikusan mondják bele a rendszer arcába, hogy "baszódj meg", de leginkább azt szeretem, amikor az egész családom Morrisseyt hallgatja, és béke van.

Moz azt nyilatkozta betegségéről, hogy: ha meghalok meghalok, ha nem, akkor nem. Nem tudom mi rock and roll, ha nem ez, én mégis abban bízom, hogy nem ez lesz az öreg utolsó lemeze, a történet itt nem érhet véget. Bár jóformán minden lemezén elköszön, ezt a lemezt nem tudom búcsúként értelmezni. Remélem nem is kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr446772081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum