RockStation

20 érdekes tény a Panteráról

2014. november 01. - magnetic star

pantera.jpg

A Pantera a valaha létezett legsikeresebb heavy metal zenekarok egyike volt, egyszersmind az 1990-es évek legfontosabb metal bandája. Az 1980-as években azonban a Pantera jó ideig szinte észrevétlenül működött. Majd hihetetlen sikerszériát futott be, végül pedig tragikus körülmények törték meg a pályáját és tették gyakorlatilag lehetetlenné az újjáalakulását. Most visszatekintünk a csapat életútjára húsz olyan ténnyel, amelyeket eddig talán nem is tudtatok a Panteráról. (via Loudwire)

1. A Pantera családi „vállalkozásként” indult. Jerry Abbott, Darrell és Vinnie apja volt a lemezek producere és hangmérnöke, sőt ő is adta ki ezeket a banda saját, független kiadóján (Metal Magic) keresztül.

2. A Metal Magic a Pantera 1983-as bemutatkozó albumának címe is volt, utalásképp a zenekar eredeti nevére: Pantera’s Metal Magic.

3. A Pantera a glam korszakában, az eredeti énekes Terrence Lee Glaze-zel, két klipet készített saját erőből: az All Over Tonight (Projects in the Jungle, 1984) és a Hot and Heavy (I Am the Night, 1985) nótákhoz. Mind a látvány, mind a zene meglepő lehet.

4. Rex Brown előbb zongorázni tanult és a ragtime szerző Scott Joplin nagy rajongója volt, mielőtt áttért volna basszusgitárra. Még rockerként (hatásai közé többek között a ZZ Top és a Def Leppard tartozott) is egy gimnáziumi jazz bandában basszusozott, sőt azt is felajánlották neki, hogy fősulin tanuljon jazzt.

5. Miután Terrence Lee Glaze-zel elváltak útjaik, a Pantera rövid ideig a power metaban utazó Steel Prophet énekesével, Rick Mythiasinnal dolgozott, majd végleges megoldásként bevették Philip Anselmo-t.

6. A Pantera előtt Anselmo több New Orleans-i csapatban is énekelt. Az egyik a Samhain nevet viselte, na persze nem volt azonos a legendás Misfits frontember Glenn Danzig vezette Samhainnal.

7. A Power Metal záró számában, a P*S*T88-ban (akkori nevén) Diamond Darrell énekelt.

8. 1989-ben Darrell sikeresen szerepelt a meghallgatáson, amikor a Megadeth gitárost keresett. Arra azonban nem sikerült rávennie Dave Mustaine-t, hogy vegye be a nagy tesót, Vinnie Pault is. Ekkor Darrell úgy döntött, mégis inkább a Panterában folytatja.

9. Terry Date producer, akinek segítségével a Pantera 1990-ben a Cowboys from Hell albumon kialakította a védjegyszerű hangzását, impozáns addigi munkássága – ideértve a Metal Church, a Dream Theater, a Soundgarden stb. egyes anyagait – alapján kapott felkérést a bandától a munkára.

0down213_123.jpg

10. A Philip Anselmo fejére tetovált „C.F.H.” felirat – nem nehéz kitalálni – a „Cowboys From Hell” rövidítése. Dimebag Darrell a vállán viselt hasonló tetoválást.

11. Az 1992-es Vulgar Display of Power album a horror-klasszikus Ördögűző (1973) egyik emlékezetes jelenetében elhangzottak után kapta a címét.

12. Annak a Pantera rajongónak, aki önként tartotta oda az arcát az 1992-es Vulgar Display of Power borítóján látható ökölcsapáshoz, állítólag közel nyolcvan ütést kellett kiállnia, mire összejött a tuti.

Pantera-Vulgar-Display-Of-Power1.jpg

13. A Far Beyond Driven lemezre Dimebag Darrell jóval a szokványos rock n’roll hangolás alá, egészen C#-re hangolta a gitárját, hogy az egyes dalokhoz a lehető legsúlyosabb hangzást érje el.

14. Akkoriban a Panterának volt egy rövid összetűzése a Kerrang! magazinnal, amikor a népszerű heavy metal újság leközölt egy, Vinnie Paulra nézve nem túl hízelgő karikatúrát „You fat bastard!” kísérőszöveggel. Szerencsére sikerült hidegvérrel kezelni a dolgot.

15. Míg a banda Dallasban dolgozott a The Great Southern Trendkill lemezen (1996), Philip Anselmo New Orleansban rögzítette az énektémáit, méghozzá Trent Reznor (N.I.N.) stúdiójában. Elmondása alapján azonban a dalok megírásakor együtt volt a csapattal.

16. A Trendkill album 13 Steps to Nowhere nótájában az ismert New Englandi grindcore csapat, az Anal Cunt hírhedt énekese, Seth Putnam háttérvokálozik.

17. Anton Crowley, aki a Necrophagia nevű kultikus death metal banda 1999-es albumán, a Holocausto de la Morte-n gitározott, nem más, mint Philip Anselmo, aki jogi okokból ténykedett ezen az álnéven.

18. A 2000-ben megjelent utolsó Pantera stúdiólemezen – Reinventing the Steela Goddamn Electric dalban a Slayer gitáros Kerry King is játszik; szólóját első nekifutásra rögzítette az Ozzfest egyik állomásán a színfalak mögött!

19. A Reinventing the Steelnek egy másik nótája, a SpongyaBob Kockanadrág animációs sorozat Téli álom című epizódjában hangzott el.

20. Tizennégy évesen, egy rémesen elsült csíny során, Philip Anselmo lángra gyújtotta szülei házának egy részét. A sztorit itt hallhatjuk magától Anselmo-tól:

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr736844509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

((Adam)) 2014.11.02. 10:47:09

Nyugodj békében (Dimebag)Darrell Lance Abbott...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum