RockStation

Dark Tranquillity: technikás metal bandák a Dürer Kertben

2014. november 03. - rockstation

Dark Tranquillity band 2014.jpg

November 16-án tér vissza új albumával a skandináv dallamos, technikás death metal egyik élcsapata, a Dark Tranquillity. A göteborgi banda nem egyedül, hanem három másik zenekar társaságában érkezik a Dürer Kertbe: hallhatjuk a komplex, feszes prog-power nótákat szállító finn Amoral produkcióját, az algériai, berber hatásokat felmutató francia Acyl ethno-metal műsorát, valamint az olasz Mat Lehmann saját zenekarának bemutatkozó koncertjét is.

Bő 20 éve robbant be a metal színtérre a Dark Tranquillity, Skydancer című első albumával. Idén a tizedik lemezét adja ki a svédországi Göteborgból származó dallamos death metal csapat: a Construct című friss kiadvány azt bizonyítja, hogy a zenekar képes megújulni és a legjobbak között maradni.

Az új lemezzel a svédek új korszakot akarnak nyitni a zenekar történetében, és ennek megfelelően a dalok végleges formába öntése is hosszú időt vett igénybe. A Construct a négy előző lemezből álló, több mint 10 éves korszakot zárja: a Damage Done (2002), a Character (2005), a Fiction (2007) és a 2010-es We are the Void után – egy 2012-es EP-t leszámítva - három évet kellett várni a folytatásra. Részben ennek is köszönhető, hogy a 10 dalból álló stúdiólemez mellett két további friss szerzemény egy külön kislemezen került kiadásra: az A Memory Construct és a Sorrows Architect többek között limitált példányszámos, piros vinyl kislemezen vált elérhetővé.

Az új kiadvány a billentyűs, Martin Brändström Rogue Music nevű stúdiójában került felvételre. A dalszerzés és a dalok szerkezete is megváltozott: ezúttal a dallamok és az érzelmi mélység adja meg a lendületet, nem pedig a tekervényes gitárszólamok – ami persze nem jelenti azt, hogy a hangszeres tudás kevésbé lenne kiemelkedő az Constructon. A keverést az Opeth, a Katatonia és a Kreator oldalán már bizonyított Jens Bogren végezte. Daniel Antonsson távozása után az új lemezen ismét a csapat alapító tagja, Martin Henriksson játszik basszusgitáron – egészen 1999-ig eredetileg is ő volt a csapat basszerosa.

Niklas Sundin, az alapító gitáros az alábbiakat mesélte el a mérföldkőnek szánt új lemez készítéséről: „Általában a próbákon születnek meg az új dalok: mindenki bedobja az ötleteit, aztán ezeket a töredékeket formáljuk össze eggyé. Ez egy nagyon demokratikus, de egyben igen időigényes megoldás. Ennél a lemeznél valahogy nem is működtek a régi módszerek, úgyhogy néhány zsákutca után megpróbáltunk máshogy állni a feladathoz, így a dalok végül gyakorlatilag a stúdióban születtek meg. Anders Jivarp, Martin Brändström és én néhány hétig minden egyes nap a stúdióban dolgoztunk. Ugyan elővettünk néhány régi ötletet – tudni kell, hogy a Dark Tranquillity riffarchívuma elég kiterjedt – de a legtöbb nóta teljesen friss. A lemez nem annyira riff-központú, mint a korábbi lemezek. - folytatta Niklas - Valóban a dalokra akartunk koncentrálni. A legfontosabb az volt, hogy ne kezdjünk önmagunk ismétlésébe.”

Mikael Stanne, az énekes elmondása szerint bár ő maga kedveli a fülhallgatóra optimalizált lemezeket, ez egy jóval közvetlenebb anyag, melynek dalai élőben is pontosan úgy szólnak, ahogy a lemezen. A címválasztásról és a dalszövegekről Mikael elárulta, hogy az album címét főnévként kell értelmezni. Egy olyan konstrukcióra utal, amelyet az emberek a saját tudatukban építenek fel, afféle fantazmagóriaként. „Mindig foglalkoztatott az emberek azon szükséglete, hogy efféle rendszereket építsenek fel a fejükben. A tény, hogy megkönnyebbülés kedvéért képesek vagyunk olyan dolgokat kitalálni, amiben aztán hihetünk. Elsősorban a vallásra gondolok, de a lemez a filozofikus mélységű témák mellett mindennapi dilemmákat is érint. A végeredmény lényegében az, hogy sosem bízhatunk meg teljes mértékben az emberi agyban, mert minden képzete szubjektivitás tárgya.”

Amoral2014_1_Photo_Valtteri_Hirvonen.jpg
A turnén 50 perces műsorral vesz részt a finn Amoral, mely idén megjelent, Fallen Leaves & Dead Sparrows című lemezét mutatja be. Az egykor thrash metallal induló csapat első három albumának köszönhetően technikás, dallamos death metal zenekarként vált ismertté, 2009-ben azonban egy új, tisztább és dallamosabb énekhangú frontemberrel folytatták a működést, így ezúttal is egy feszes, komplex, zakatolós progr-power metal műsorra készülhetünk a részükről.

A turnén részt vesz a francia eredetű, de elsősorban arab, azon belül algériai, berber hatásokat felmutató progresszív ethno-metal csapat, az Acyl, valamint meghallgathatjuk a Blaze Bayley oldaláról ismert olasz basszusgitáros, Mat Lehmann új zenei projektjét is. További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr346858779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum