RockStation

In memoriam Wayne Static (1965 - 2014)

2014. november 07. - csubeszshuriken

MG_7735-1024x786.jpg

Ez a néhány sor itt most annak a múlt héten napvilágot látott szomorú hírnek szól, hogy a jellegzetesen égnek meredő hajkoronával rendelkező nagyszerű zenész Wayne Static 48 évesen, egyelőre nem pontosan tisztázott körülmények között eltávozott közülünk.

Az eredetileg Wayne Richard Wells nevet viselő muzsikus Michigan államból indult, hogy aztán Chicago városán át megérkezzen a napsütötte California ígéretes vidékére, hogy befussa azt a több mint negyed évszázados sikeres pályafutást, ami neki megadatott. A hétéves korában szüleitől kapott első gitáron kezdte csiszolgatni azt a tudását, amit aztán először az 1987-ben alakult Deep Blue Dream nevű rövid életű zenekarban kamatoztatott. Ahol egyébként egy Billy Corgan nevű sráccal zenéltek együtt, aki miután ezt a közös formációt feloszlatták, megalapította a remek The Smashing Pumpkins zenekart. Mint ahogy Wayne is nem sokkal ezután a neki szintén nagy sikert hozó Static - X névvel fémjelzett felállást. Az indusztriál elemekkel átszőtt nu metál csapat egészen pontosan 1994 - től tartotta magát számon és olyan arcok erősítették még sorait, mint az azóta szintén legendássá vált Tony Campos, vagy Koichi Fukuda. Az első, rögtön nagy elismerésnek örvendő Wisconsin Death Trip című lemez azonban csak 1999 - ben jelent meg. Viszont az három olyan számmal nyitott, ami mind a mai napig a csapat legsikeresebb nótáinak dobogóján áll. A Push It, az I'm With Stupid, vagy a Bled for Days lettek a zenetévék által is akkor sűrűn játszott, máig legnézettebb videoklip dalaik. Ezt a debütáló albumot követte aztán az elektronikus kütyükkel is babráló énekes / gitáros vezetésével még öt újabb stúdió lemez, amelyek közül az utolsó Cult of Statik a 2009-es évben jelent meg.

A Machine címmel útjára bocsájtott második lemez idején a zenekar már az Ozzfest deszkáin ugrált és a Fear Factory állandó turnépartnere volt. A felejthetetlen fizimiskájú frontember arcával az élen, ömlöttek a sikerek a statikusokra. Wayne személyes jó barátjának, a Korn - ból ismert Johnatan Davis - nek a segítségével vették fel 2003 - ban a harmadik Shadow Zone című lemezt. Ez a zenekar által már korábban - és még később - is megjárt Billboard 200 listájának a huszadik helyén landolt. Itt azonban még nem volt megállás. Ahogy az előző albumról az Anything But This a Resident Evil Soundtrack lemezére, úgy erről az újról a szintén giga népszerűségnek örvendő The Only ugrott fel a Need For Speed játék betétdalai közé. A Static - X pedig ment tovább. Jött a következő két stúdió lemez a Start A War és a Cannibal. Ezekkel pedig ismét oda tudtak dörrenteni a 2007 - es Ozzfest metál karácsonyon. Az énekes által összeállított recept a dalokhoz az évek alatt pedig csak arányaiban, de alap összetételében mit sem változott, hiszen jó ízűen kajálta a közönség. Az elektronikával megspékelt zúzós riffek, ugrálós ütemek és a Mr. Static által produkált dallam gazdag ének jellemezték és tették sajátossá a banda hangzását. Mindezek dacára azonban egy agyon nem publikált, de kalamajkásnak tűnő végjáték után a fent említett Cult Of Static lemez megjelenését követően feloszlott a zenekar. Wayne pedig nagyjából ezzel egy időben feleségül vette a pornó iparból ismert Tera Wray nevű hölgyet, majd a húsevést és a templom látogatásokat még mindig nélkülözve neki veselkedett a Pighammer című szólólemezének. Amit 2011-ben meg is jelentetett, és ami, ha szerényebb helyen is, de még mindig elég jó volt, hogy ott világítson a Billboard eladási listáján.

Ezután próbálta még újraéleszteni a Static-X lényét, egy teljesen új felállásban. Adva így olyan koncerteket, ahol már meztelen felesége is sokszor része volt a színpadképnek, de saját egészségügyi problémái, és ex zenésztársai neheztelése a jogtalan névhasználat miatt, végül meghiúsították a zenekar életben tartására szőtt terveket. Persze aztán lettek más tervek, de az idő sajnos 2014 november első napjának reggelén elfogyott. A miértek ellentmondásosak és vitatottak. Az énekes zenésztársa és korábbi jó barátja Tony Campos korábban azt sugallta több nyilatkozatában, hogy a drogok álltak a barátságuk közé. A család és sok más zenész pedig azt mondja, hogy Wayne és felesége jó ideje tiszták voltak. A halál okát pedig a rockzenészeket sújtó sztereotípia okán próbálják meg csupán a drogtúladagolásra fogni. Ami ezzel szemben békés volt és álmában érte az énekest. Na, de ez így is úgy is szomorú tény. Meg azért akárhogy is volt, egy ismét ilyen fiatalon elhunyt zenésznél mindig ott marad a kérdés, hogy akkor ezért mondják, hogy a rock and roll az nem egy tánc?

Nyugodj békében Wayne Static!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr766873313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum