RockStation

Amerika karnyújtásnyira: Vicious Rumors, Demonlord @ Budapest, Dürer Kert, 2014.06.26.

2014. június 30. - magnetic star

Vicious live 1.jpg

Na, hát pontosan ez hiányzott az idei koncert-felhozatalból! Egy vérbeli régi sulis power metal est! Mondom, régi sulis, tehát irgalmatlan intenzitást, penge hangszeres megoldásokat és erőteljes énekhangon megszólaltatott dallamokat egyesítő muzsika, vagyis semmi fantasy-ihlette bombasztikus-szimfonikus izé, az más lapra tartozik. Voltaképp a power metal amerikai válfajáról beszélünk, amelynek egyik legmarkánsabb képviselője az immár harmincöt (!) éve töretlenül nyomuló, az utóbbi években különösen aktív Vicious Rumors. Geoff Thorpe gitáros és csapata, ha gyakran változó felállásban is, de állandóan turnézik és mostanában évente jut el hazánkba. Ennek megfelelően sokadszorra láttam őket – ideértve a különböző külföldi fesztiválbulikat is: Wacken, Balingen stb. –, de mind közül alighanem ez az alkalom lesz számomra a csúcs.

Tovább

Csiki-csuki a TesseracT mikrofonja mögött

tesseract.jpeg

A brit djent élmenők a tavalyi Altered State albumuk előtt váltottak énekest, Ashe O'Hara Daniel Tompkins helyére ugrott be, aki meg a Skyharbor-hoz igazolt. A hírek szerint anno a váltás teljesen baráti hangulatban történt, de stílusbeli különbségek miatt. Úgy tűnik viszont, hogy mégsem ekkora a nézetkülönbség, mert Daniel Tompkins visszatér eredeti együtteséhez, így a következő turnén már ő énekel, és valószínűleg a következő, harmadik lemezen is. Ugyanakkor arról szólnak a hírek, hogy a Skyharbor-os tagságát sem fogja megszüntetni, továbbra is működni fog az a vonal is. Október 11-én tehát szinte az eredeti felállásban láthatjuk a zenekart az A38-on az Animals As Leaders társaságában.

Csókolom! Itt az éves Boris: Boris - Noise (2014)

Boris Noise.jpg

A világ folyamatosan változik, de egy dolog biztos, ha új évet írunk, akkor van új Boris. A japán trió fossa magából a lemezeket, így most már nem is szeretnék belemenni részletesen hányadik albumuk is ez. Sokadik. A fekete öves Boris rajongók viszont tudhatják, hogy itt nem feltétlenül szalagmunkán kitermelt sláger alkotás megy, hanem színtiszta zenei formában öntött önkifejezés. Ebbe pedig sok minden belefér. A J-pop-tól, az ambient elektrótól kezdve a stoner rockon, és noise punkon át az ében fekete doom, drone dolgokig szinte bármi.

Tovább

Odatette magát a Metallica a Glastonburyn

Metallica glastonbury.jpg

Bár negatív hájp volt bőven a Metallica Glastonbury Fesztiválos fellépése körül, volt aki nem átallotta szolidan szarozni a zenekart, de ha megnézzük a szombaton adott koncert felvételét, akkor azt kell mondanunk a közönség szart az előzetes negatív felhangokra, hiszen egy nagyon jó koncert kerekedett ki a fellépésből. Ez alkalomra egy külön - egészen vicces - intro is készült, amiben a zenekar megemlékezett a héten elhunyt Eli Wallach-ról is, aki ugye annak a Jó a Rossz és a Csúf című filmnek az egyik főszereplője volt, melynek egyik betétdal a Metallica koncertek állandó intrója. A koncertről képeket egyébként itt nézegethettek. 

Tovább

Itt van Nagaarum első profi hangzású lemeze

Rabies-Lyssa-borito.jpg

Nagaarum csak úgy ontja magából az anyagokat. Most új lemeze jelent meg, ráadásul szerinte az elsőolyan, ami profi hangzást kapott.

Na, azért sterilitásról szó sincs - teszi hozzá -, nem csak azért, mert nem szeretem, nem is tudnám megcsinálni. Lényegében volt pár kikötés önmagamnak, aminek úgy érzem, sikerült eleget tegyek. Például: Nincs torzulás, nincs túlvezérlés, pontatlanság, vagy hamisság. Emellett minden hangszernek és témának hallatszódnia kell. 51 perc eklektikus metalzene hallható a Rabies Lyssa kiadványomon, mely öt hónapon át készült. Soha ennyit nem dolgoztam egy anyagon, mint ezen. Két kedvelt és perverz témámat a járványokat és a kihalást házasítottam össze, hogy egy koncept-történeten keresztül vizionálhassam le a mondanivalót. Természetesen ingyen és jogtisztán húzható a honlapomról.

Akcióhős muzsikusbőrben...: Steven Seagal Blues Band, Modern Art Orchestra @ Kongresszusi Központ, 2014.06.27.

Steven-Seagal-Blues-Band.jpg

Egyre több hollywoodi színészóriás próbálja ki a zenei pályát is. Bruce Willis, Don Johnson, Johnny Depp, Keanu Reeves és mások után a bunyós filmek egyik koronázatlan királya, a pókerarcáról felismerhető Steven Seagal is beállt a sorba (ami mára egyre végtelenebbnek tűnik). Az Aikido mániás, Putyin-barát akciósztár, akinek valamennyi régi filmjét láttam anno videón az Ölve vagy halvától a Nico-n át a Lángoló jégig, amellett hogy első alkalommal tette tiszteletét kis hazánkban, most egy egész más oldalát villantotta fel. Amikor éppen nem csapkodja és rugdossa halálra ellenségeit, akkor összeáll a haverjaival és nyomja a bluest. (A képek nem a helyszínen készültek)

Tovább

Slayer és még sokan mások a 19. Brutal Assault Fesztiválon

01_30.jpg

Augusztus 6-9. között már a 19. Brutal Assault Fesztivált rendezik meg a Josefov katonai erődben a csehországi Jaromerben. A négy napos maratoni headbangelésben több, mint 90 zenekar lép fel a világ minden tájáról. A fesztivál headlinere a Slayer lesz, akik még soha nem léptek fel itt korábban. (Fotó: Réti Zsolt)

Tovább

Halálnak halálával...: Death To All, Gorguts @ Budapest, Barba Negra Track, 2014. 06. 25.

17.jpg

A tavalyi Testament közbotrányokozással felérő hangzása után kissé aggódva vettem ismét az irányt a Rákóczi híd budai hídfője felé. A hely nevén kívül első ránézésre nem sok minden változott érdemben, de legalább az egy évvel ezelőtti elemi csapás nem ismétlődött meg. Sőt, kifejezetten érződött az igyekezet a tisztességes megszólalásra. (Fotók: Máté Évi)

Tovább

11 vicces reklám heavy metállal

Commercials.jpg

A heavy metal nem a legtipikusabb aláfestő zene egy reklámban, sőt az sem tipikus, hogy maguk zenekarok vagy egyáltalán a szubkultúra megjelenik benn. A Loudwire-nél azonban most mégis úgy gondolták, hogy összeszedik azokat a reklámokat, melyeknek köze van a műfajhoz. Lesz itt csirkét robbantó Dokken, hot-dogot reklámozó Cinderella, történelem leckéhez aláfestő zenét játszó Suffocation, de még egy részeg Slash is.

Tovább

Initiation at Neudeg Alm: új Wolves In the Throne Room-dal az új lemezről

Celestite-WITTR.jpg

Július 8-án jelenik meg az egészen speciális muzsikában utazó Wolves In the Throne Room új lemeze, a Celestite. Az éteri hangzású zene, mintha a Pink Floyd-ot ültetnénk Sunn O)))-ba egészen megkapó összképet alkot, mindenkinek ajánljuk, aki szereti a különleges zenei csemegéket. Az új dal is ilyen, itt hallgathatjátok meg:

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum