RockStation

„Elég feszesen játszunk együtt és a bulik is egyre szórakoztatóbbak” – interjú Torkjell „Toschie" Roddal, az Audrey Horne énekesével

2015. január 14. - magnetic star

audrey_horne_live_1.jpg

A részben black metalos háttérrel rendelkező tagokból álló norvég Audrey Horne a tavaly megjelent Pure Heavy albumán minden eddiginél mélyebbre – egészen az 1970-es évekig – ásott le a rockzenei gyökerekhez, a banda arculata és dalszerző készsége azonban megmaradt. Ennek köszönhetően nem csupán az év egyik csúcslemezét tette le az asztalra a stílusban a csapat, de egy különösen élvezetes koncerttel is megörvendeztetett Bécsben. A buli után sikerült kifaggatni a frontember Toschie-t. (Fotók: Polgár Péter)

2014 tavaszán zajlott le a Rock Revelation turné, amelyek a Grand Magus, a Zodiac és a The Vintage Caravan társaságában jártátok be Európát. Sikeres volt a megmozdulás? Ideálisnak volt mondható számotokra ez a csomag?
Toschie: Igen, nagy sikerrel futott és hatalmas móka volt. A három banda, akikkel együtt turnéztunk, nagyszerű zenekarok és óriási arcok. Szerintem jó csomag volt, mivel mind a négy csapat jó és élőben is rendesen odatette magát. Ugyanakkor mindegyik más és más, még ha mindannyian igen súlyos stílust képviselünk is.

Azon a túrán már játszottatok számokat a Pure Heavy albumról?
Toschie: Igen, azon a turnén hat olyan dalt játszottunk, amelyeket az albumra írtunk. Minden este kettőt vettünk elő, koncertenként mást és mást. Jó volt így gyakorolni ezeket, ráadásul a közönségtől is kaptunk visszajelzéseket az új anyagra.

És hogy ment a mostani kör, amelynek során már a Pure Heavy bemutatója zajlott?
Toschie: Arról is ugyanezt tudom elmondani. A dán Pet The Preacherrel és a spanyol 77-el turnéztunk. Mindkettő remek banda és jó volt együtt lógni velük. A közönség igazán nagyszerűen fogadott bennünket, remekül éreztük magunkat a túrán. Klassz, hogy annyian jönnek el újra és újra a koncertjeinkre és támogatnak minket folyamatosan. Zenekarként elég feszesen játszunk együtt és a bulik is egyre szórakoztatóbbak, úgyhogy reméljük, a nézettség a jövőben is turnéról turnéra növekszik majd.

Espen Lien basszer nemrég óta játszik nálatok, 2012-ben szállt be hozzátok. Teljes jogú tagja már a zenekarnak? Játszik-e még néha veletek élőben Kim Gulbrandsen billentyűs-háttérvokalista?
Toschie: Igen, Espen már teljes jogú tag nálunk. Azóta van itt, hogy elkezdtünk zenét írni a Youngblood albumra. sok szempontból a javunkra válik, zeneszerzőként és társasági emberként egyaránt. Jó fej srác, jó adag humort hozott a csapatba. Kim viszont már nem játszik velünk, pusztán azért, mert kényelmesebben érezzük magunkat ötösben. Máshol zenél tovább és boldog így.

A Pure Heavy album 2014 szeptemberében jött ki. Szerinted jó volt az időzítés? Az Out Of The City talán komoly sikerszám lehetett volna, ha a nyári fesztiválok idejére rukkoltatok volna ki vele. Vagy tévednék és így is segítségetekre volt a lemez megfelelő szintű promóciójában? Jól fogadták az emberek az albumot?
Toschie: Azzal egyetértek, hogy ez egy „nyári nóta” és hogy talán jobb lett volna, ha akkor is jelenik meg, de összességében szerintem nincs ennek akkora jelentősége. Ha egy dal jó, akkor jó és kész. Nyilván nagy segítséget jelentett az album promóciójában, különösen a hozzá készült pazar videóval. De általánosságban is remek volt a lemez fogadtatása, elégedettek vagyunk a visszajelzésekkel. Most ezzel ez albummal turnéztunk és meg kell mondjam, élvezet volt ezeket a friss számokat élőben nyomni, de lemezként az anyag lefutotta a maga körét és mostantól már a következő lemez megírására összpontosítunk.

audrey_horne_live_6.jpg
A definitív Audrey Horne hangzás szerintem a Youngblood albumon alakult ki. Ennek fényében könnyebb volt megírni a Pure Heavy anyagát a Youngbloodhoz képest? Jammelés közben írjátok a nótákat?
Toschie: Igen, rengeteget jammelünk. Manapság így írjuk a zenét. A Pure Heavy-t megírni se nehezebb, se könnyebb nem volt, mint a Youngbloodot. Roppant kreatívnak érezzük magunkat mostanában és reméljük, ez az érzés a jövőben is megmarad. Próbálunk nem túl sokat elemezgetni, amikor zenét írunk és nem korlátozni magunkat abban, milyen fajta zenét csináljunk. Viszont minden egyes albumnak igyekszünk új ízt adni, hogyne nagyon ismételgessük önmagunkat.

Játszotok még olykor a régebbi lemezeitekről (a Blaze Of Ashes nótán kívül, amelyet Bécsben nyomtatok)?
Toschie: Az első két albumunkról már nem játszunk semmit, de talán lesz még valamikor pár bulink, amelyeken a régi dolgokat nyomjuk.

Az Out Of The City, illetve a friss Holy Roller videoklipből egyértelműen kiderül, hogy hatalmas rajongói vagytok a Muppet Show-nak. A koncerteken is a Muppet Show főcímdalát használjátok intróként. Ki(k) a kedvence(i)tek a show-ból? Van manapság hasonló műsor, esetleg TV-sorozat vagy film, amelyben szívesen szerepelnétek?
Toschie: Hát ja, ki ne szeretné a Muppet Show-t? Az én kedvencem a két öreg fószer az erkélyről. Két fanyar humorú öreg fikagép, nem lehet őket nem szeretni! Ha én szerepelhetnék valamelyik műsorban, a Simpsons-t választanám.

Tetszenek a kikacsintás-szerű utalások a klasszikus rock / metal nótákra is a szövegeitekben. Spontán módon születnek nálad a dalszövegek?
Toschie: Igen, mindig akkor jönnek a szövegötleteim, amikor a dallamokat írom és általában egy szó vagy mondat ragad meg a fejemben. Ezekből indulok ki és írom a szövegeket aztán. Szóval sok szempontból spontán a folyamat, ugyanakkor a tudatalattim „irányítja”. Azt szeretném, ha ezek olyan „képek” lennének, amelyek passzolnak a zenéhez, nem pedig olyan sztorik, amelyek szájbarágós üzenetet hordoznak.

Nem tervezitek egy DVD kiadását? Annyira szórakoztatóak vagytok élőben, hogy szerintem simán meg tudnátok tölteni egy DVD-t mókás dolgokkal egy teljes Audrey Horne koncert mellett.
Toschie: Már tervben van a dolog!

Amellett, hogy az Audrey Horne-ban énekelsz, tetováló-művészként is híres is vagy. Készítettél tetkókat a többieknek is a bandából? Mely más ismert művészeknek dolgoztál már?
Toschie: Csak Espent tetováltam és senki mást, a többieknek nálunk nincsenek is tetkói. Jó pár norvég zenészt tetováltam, köztük Hank von Helvete-t a Turbonegro-ból, Ivart az Enslavedből, meg másokat.

http://www.audreyhornemusic.com/

 

ENGLISH VERSION

audrey_horne_live_5.jpg

“We have reached a level of tightness and our shows are getting more and more entertaining” – interview with Torkjell „Toschie" Rod (vocals) of Audrey Horne

In the Spring of 2014, you’ve done a European tour with Grand Magus, Zodiac and The Vintage Caravan (Rock Revelation Tour 2014). Was it a successful tour? Was it an ideal package for you?
Toschie: Yes it was very successful, and a whole lot of fun. The three bands we toured with were amazing bands and great people. I think it was a good package, as all four bands were good and delivered good shows, and at the same time we are quite diverse even though we all have both our feet in the heavy genre.

Have you already played any songs from the Pure Heavy album on that tour?
Toschie: Yes we played six songs that were written for the album on that tour. We played two each night, and shifted songs each night. It is a good way to rehearse them as well as get some feedback on new material from our audience.

And how’s the present tour been, supporting Pure Heavy?
Toschie: Same thing really. We toured with Pet the preacher from Denmark and 77 from Spain. Both are great bands and cool guys to hang out with. The audience was really good to us, and we had some amazing times on this tour. It is cool the see so many people keep coming back to our shows, and support us time after time. As a band we have reached a level of tightness and our shows are getting more and more entertaining, so hopefully the crowd will continue to grow on each tour in the future.

Bass player Espen Lien is the most recent addition to the band, he’s been playing with you since 2012. Is he a full right member of the band now? Do you still use Kim Gulbrandsen as live keyboardist and backing vocalist sometimes?
Toschie: Yeah Espen is a full right member now, and he has been since we started to write music for the Youngblood album. He contributes on so many levels, both in songwriting and on a social level. He is a funny guy and has brought a lot of humour to the band. Kim never plays with us anymore. It is simply out of the fact that we are more comfortable as a five piece. He has continued with music elsewhere and is happy with that.

The Pure Heavy album came out in September. Do you think the timing was right? I guess Out Of The City could have been such a hit if you could have made it to the Summer festivals. Or am I wrong and it still helped to get the appropriate promotion for the album? Has the record been well received?
Toschie: I agree that it is a “summer song”, and maybe it would have been better to release it then, but all in all I don’t think it matters that much. A good song is a good song. It sure did promote the album well, especially with the really cool video that was made for it. In general the album has been received really good, and we are happy with the feedback on it. We are touring with this album now and I must say we are having a good time playing these new songs live, but as an album it is done and we are starting to focus on songs for our next album now.

I think the definitive Audrey Horne sound was formed on the Youngblood album. In view of this, was it easier to write the material for Pure Heavy than for Youngblood? Do you jam on some ideas when you write songs?
Toschie: Yeah we do jam a lot. That is how we write music these days. Pure heavy was neither harder nor easier to write than Youngblood. We are feeling very creative these days and hopefully we will continue to feel this way in the future. We try not to analyze too much when we write music, and not have any limitations as to what kind of music to make. But we always try to give each album a new twist so that we don’t repeat ourselves too much.

Do you sometimes play stuff from the previous records live as well? (I mean other than Blaze Of Ashes that you’ve performed in Vienna).
Toschie: We never play any stuff from our two first albums any more, but I guess we will do some shows with old stuff in the future.

The videos for Out Of The City and, most recently, Holy Roller, make it absolutely obvious that you are huge fans of the Muppet Show. You even use the Muppet Show theme song as your live intro. Which is (are) your favorite character(s) of that show? Is there any similar show or, let's say, TV series / movies nowadays you'd be happy to feature in as special guests?
Toschie: Yeah. I mean who does not love the Muppet show? My favourites are the two old guys on the balcony. Bitter old men full of piss and vinegar, what’s not to love? If I were to feature in a show it would have to be The Simpsons.

I also like the nods and references to all those classic rock / metal songs in your lyrics. Do you write texts in a rather spontaneous way?
Toschie: Yeah, I always just make up shit when I write the melody lines, and usually a word or a sentence gets stuck in there. I then use those a starting point and then write from that. So in many ways it is spontaneous, and also “guided” by my sub consciousness. I like them to be “pictures” that fit the music and adds to the music rather than stories that preach a message.

Aren’t you planning on making a DVD? You’re such an entertaining live act and I imagine you could fill a DVD with fun stuff so easily, besides an entire Audrey Horne concert.
Toschie: It is on the drawing board!

Besides being the lead singer in Audrey Horne, you are also a famous tattoo artist. Have you done some tattoos for the rest of the band? Which other well known artists has he worked for?
Toschie: I have tattooed Espen, but that’s it. The other guys do not have any tattoos. I have tattooed a lot of Norwegian artists among them Hank von Helvete from Turbonegro, Ivar from Enslaved and a bunch of others.

http://www.audreyhornemusic.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr667072571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum