RockStation

A célunk részben pont az volt, hogy megmutassuk, ilyen hangszerelésben is működhetnek a dalok - Képzelt Város-interjú

2015. január 15. - BETH

kepzelt_varos_by_komroczki_diana.jpg

A 2005-ben alapított hattagú posztrock-artrock zenekar, a Képzelt Város idén ünnepli tizedik születésnapját, az évfordulót pedig a tavaly év végén megjelent, IO című ötszámos EP-vel előlegezte meg. A lemezre négy régebbi dal unplugged újragondolása és egy vadonatúj szám került fel. A január 21-én az A38 Hajón tartandó EP-t bemutató koncerten az IO számai mellett az előző három album dalai közül többet is akusztikus feldolgozásban ad elő a Képzelt Város. A kivételes alkalomnak köszönhetően pedig ezúttal a zenekar volt énekese, Oláh Gergely is visszatér néhány szám erejéig. A lemezbemutató adta az alapos indokot, hogy beszélgessünk egyet Kovács Ákos András énekes-gitárossal és Győrffy Máté gitárossal. (Fotó: Komróczki Diána)

Adja magát a kérdés: tervezitek-e, hogy a későbbiekben egy teljes nagylemezt szenteltek az akusztikus felvételeiteknek?
Kovács Ákos András: Ez érdekes kérdés, főleg annak fényében, hogy ennek a felvételnek az ötlete viszonylag spontán módon született meg. Ha a soron következő nagylemez dalai alkalmasak lesznek egy ilyenre, akkor biztosan elgondolkodunk rajta, de semmiképp nem szeretnénk a dolgot elcsépelni. Akusztikus koncertjeink talán lesznek még, de hogy lesz-e valaha ebből nagylemeznyi hosszúságú anyag, az még nagyon a jövő kérdése. Valószínűleg a közönség igénye is döntő faktor lesz.

Mennyivel volt másabb ennek a felvételnek az elkészítése - a nyilvánvaló technikai és kivitelezésbeli különbségeken túl?
Kovács Ákos András: Más lelkiállapot, más típusú figyelem kell hozzá, mint egy hangos koncerthez, illetve hangos felvételhez. Az előző lemezhez hasonlóan nagyrészt egyben játszottuk fel a dalokat, de egy ilyen akusztikus felvétel esetében teljesen más hangulat lengi be a teret. Nagyon élveztük azt, hogy az egyes daloknak más-más tulajdonságai kerültek előtérbe. Továbbá rengeteget lehet tanulni egy ilyen alkalomból, amit szerintem szintén mindannyian élveztünk.

Véleményetek szerint változtatott-e az akusztikus felvétel a mondanivaló koncepcióján, a filozófiáján?
Kovács Ákos András: Nem hiszem. A célunk részben pont az volt, hogy megmutassuk, ilyen hangszerelésben is működhetnek a dalok és az általuk elmondottak. Nyilván máshogy hallgatják azok, akik esetleg ismerték már az eredeti verziót, és máshogy, akik nem, de ez utóbbiak számára talán éppen az eredeti dalok hatnak majd újszerűen.

kepzelt_varos_akusztik_a38.jpg

A közönség eddigi visszajelzései alapján milyennek ítélitek meg a fogadtatást?
Kovács Ákos András: Nagyon elégedettek vagyunk a visszajelzésekkel, különösebben komoly dologra nem is számítottunk, hiszen új dal mindössze egy van a lemezen, ami ráadásul valójában csak egy „fél” lemez. Ehhez képest úgy tűnik, sokakat érdekel a dolog és sokan kíváncsiak a zenekarnak erre az oldalára is.

Január 21-én tartjátok a lemezbemutatót, az A38 fedélzetén. Pár szóban összefoglalnátok kérlek, ha esetleg lennének kint az éterben hezitálók, hogy mire is számíthatunk?
Kovács Ákos András: A koncerten egyrészt a szokásosnál visszafogottabb verzióban hangzanak el a dalok, másrészt néhány szám erejéig beugrik Oláh Gergő is ünnepelni, valamint el fogjuk játszani a Pegazusok Nem Léteznek zenekar „Nem Tudom” című dalának feldolgozását is. Szóval csupa olyan dolog, ami ritkán történik meg a koncertjeinken.

Mik a további terveitek? Terveztek-e akár itthon, akár külföldön hosszabb turnét?
Győrffy Máté: Lesz több budapesti és vidéki koncert is tavasszal, meg biztos becsúszik pár fesztivál fellépés is, de nehezíti a dolgunkat, hogy Marci jelenleg félig Budapesten, félig Dániában él, emellett mindenki dolgozik. Hosszabb turnét nem nagyon tudunk így összehozni.

Több fórumon említettétek, hogy kellett ennyi idő az összecsiszolódáshoz. Mi volt a legnagyobb kihívás - ha volt ilyen - e folyamat közben?
Győrffy Máté: Ákos 2013 tavaszán csatlakozott hozzánk és olyan jól indultak a próbák, hogy egyből nekiálltunk az Anatolij lemeznek. Elkészültek a számok, stúdióztunk és nem nagyon koncerteztünk, kellett utána egy kis idő, hogy úgy is összeérjen a zenekar. Erre gondoltunk csak, amikor ezt mondtuk. Kihívás nem volt benne, mert az elejétől kezdve meg volt az összhang, csak kellett ez az idő, hogy tényleg minden teljesen együtt legyen.

És, a türelmetlen rajongók kedvéért: A következő albumról lehet -e már tudni valamit, mikorra várható a felbukkanása?
Győrffy Máté: Most kezdjük írni az új számokat, jósolni nem szeretnénk, főleg így, hogy nincs mindig mindenki Budapesten. De az biztos, hogy előbb-utóbb elkészül.

https://www.facebook.com/kepzeltvaros

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr697075489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum