RockStation

Tiszta érzelmek: Ignite akusztikus koncert, John Cole Burnett @ Budapest, A38, 2015.02.01.

2015. február 04. - magnetic star

0ignite2015_22.jpg

Számítani lehetett rá, hogy az Ignite szombati koncertje a létező leghevesebb és szélsőségesebb reakciókat váltja ki (akárcsak Téglás Zoli bizonyos megnyilvánulásai – még ha a legjobb szándék is vezérli az embert, nyilván akkor sem jöhet be minden húzása…), csak hát sokan hajlamosak megfeledkezni az épületes világnézeti megfejtések börzéjén arról, hogy itt muzsika is van ám, méghozzá nem akármilyen. Az energiával teli Ignite nóták akusztikus áthangszereléséről pedig előre borítékolható volt, hogy tartogatni fog zenei meglepetéseket.

Az előttem idáig tök ismeretlen John Cole Burnett a Zolihoz fűződő személyes (és korábban munka) viszonya folytán vendégeskedhetett itt. Bár a neve nem sugallja, de szintén magyar gyökerei vannak, beszéli is a nyelvet, amúgy meg egy elég fiatalnak kinéző énekes-gitáros srácról van szó, akit a legkülönbözőbb korosztályokat képviselő zenésztársak kísérnek. Rock, blues, R&B, funk egyaránt terítékre került, jó alaposan megspékelve szaxofonnal; tipikusan az a stílusegyveleg, amelyet mondjuk egy kis belvárosi klubban akár háttérzeneként is el lehet hallgatni jó ideig. Nem okoz fejfájást vagy rémálmokat. Igazán egyedit és különlegeset persze nehéz létrehozni ebben a műfajban – ahhoz minimum Joe Bonamassa kaliberű előadók kellenek –, de mi azért elvoltunk vele.

A zúzás-ugrálás-színpadmászás jegyében lezajlott egy nappal azelőtti akció után csendesebb, meghittebb közegben töltöttünk most Zoliékkal másfél órát. Egymás sarkán taposás nélkül. (Legfeljebb egy-két, a telefonjával non-stop bíbelődő egyed, meg valami önjelölt angolnyelv-zseni borzolhatta fel néhányunk kedélyeit a közönség soraiban pár pillanatig). A frontember ezúttal többet beszélt a dalok között, de a (napi) politikai tartalmat önmagához képest leredukálta, a „büszke légy rá, honnan érkezel” érzést adó és az egymás segítéséről szóló gondolatokkal felváltva azt. Higgyük el nyugodtan neki, mint ideje nagy részét innen távol töltő hazánkfiának, hogy igenis meghatódik, amikor teltházas bulikat nyom nálunk és magyarul beszélhet a publikumnak a saját életéről, érzéseiről. Meg a pár évvel ezelőtti betegségéről is, amelyet ma már olyannyira lazán kezel, hogy egy bal kart felemelős, jobb kézzel a „fütyülőt” megmarkolós tornagyakorlatra is rá tudta venni a férfinépet, hadd érezze és adjon hálát akinek kell azért, hogy egészséges.

0ignite2015_65.jpg
A visszafogottabb zenei kíséret pedig csak még jobban kidomborította, amit eddig is jól tudhattunk róla: nevezetesen hogy micsoda hangja és dallamérzéke van. Elég triviális dolog vele kapcsolatban leírni, hogy annyira természetesek a dallamai, mintha népdalokat énekelne, mert hát a sztenderd programzáró A csitári hegyek alatt eleve népdal a javából… De akkor is ez az igazság. A szombati műsorhoz képest az egyik jelentős eltérést a Slowdown örömteli felbukkanása jelentette, a Let It Burnt meg már hallhattuk ilyen lassabb változatban tavaly a FEZEN-en, csak nem ennyire lecsupaszított hangszereléssel. A U2-féle Sunday Bloody Sunday végére, afféle zenei geg gyanánt, a Korcsmárosné pár taktusa is beékelődött, ellenben a pálinkaosztogatás itt a hajón nem ismétlődött meg. A Bleeding elején egy kis „erdőjárásra” indult a csapat, így inkább elkezdték ismét elölről a számot, de még ez is belefért és senki nem követelte vissza a pénzét (pedig Zoli tréfálkozva fel is ajánlotta, mondván, sok volt az elb…ás az este folyamán).

Ünnepi hangulatban, méltóképpen zárta az Ignite a mostani európai körét. Idén végre jön az új album, sőt a Zoli Band is munkához lát majd, szóval ahogy mondani szokás, folyt. köv. hamarosan!..

Fotók: Réti Zsolt. A képek az előző napi Barba Negrás koncerten készültek

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr87141357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum