RockStation

Olyan ez, mintha a kocsidból hiányozna egy fékkábel ... - Interjú Corey Taylorral a Slipknot énekesével

2015. február 08. - KoaX

0slipknot2015_72.jpg

Bevallom őszintén délután marhára izgultam, hogy Corey Taylorral kell interjút csinálnom a Slipknot budapesti koncertje előtt. Anno még amikor megjelent a Left Behind klipje, akkor mutatta meg egy jó barátom nekem a zenekart, és azóta nagyon csípem őket. Az interjú során természetesen voltak tabuk, amiket nem lehetett feszegetni, viszont az énekes így is meglehetősen közlékeny volt, sok mindenről esett szó és még az elhunyt basszusgitárosról, Paul Grayről is mesélt kicsit Corey Taylor.

Mi a helyzet?

Corey: Ohh, tudod... Pörgünk ezerrel, készülök a bulira.

Idén pont tizenegy éve, hogy nálunk jártatok, akkor egy hatalmas bulit nyomattatok. Milyen emlékeid vannak Magyarországról?

Corey: Nagyon szép emlékeim vannak Magyarországról. Tényleg építészeti remekművek vannak nálatok, amik egyszerűen hipnotizálnak, megbabonáznak, és még többet akarok látni belőle. Ez az első város, ahova úgy jöttünk vissza tudod, hogy mind azt mondtuk, hogy "ohh wáááo, oda nézzetek ..., nem te nézz oda". Emlékszem, hogy hatalmas közönség előtt adtunk egy ingyenes koncertet, ahol a tömeg egyszerűen megőrült. Most viszont nagyon hideg van! (haha). De amúgy ugyan olyan gyönyörű, mint 11 évvel ezelőtt. Most végeztünk a Meet and Greet-el és egyszerűen felspanolt, hogy azok a srácok mennyire be vannak indulva értünk. Eszméletlenül várom, hogy már a színpadon állhassak, és azt csináljam, amihez a legjobban értek. Tudod, sokat vagyunk távol otthonról, hiányzik a család, de amikor találkozol a rajongókkal, amikor készülsz a bulira és már csak pár óra van hátra a koncertkezdésig, olyankor minden gondod elszáll, és alig bírod kivárni, hogy a színpadon állhass.

0riport_coreytaylor2012_14.jpgA mostani turnén ugye már új dobosotok és basszerosotok van. Hogyan teljesítenek élőben?

Corey: Nagyon jól beváltak! Ők nagyon fiatal srácok, még igazából előttük van az egész élet. Nagyon jól játszanak, jól megállják a helyüket, és nagyon tisztelet tudóak, tudják, hogyan kell bánni a közönséggel. Tiszteletet érdemelnek minden tekintetben. Sokat szoktunk jammelni együtt, persze néha kijön az, hogy mások vagyunk, eltérőek, de azért kezdtünk együtt dolgozni, mert rendkívül pozitívan állunk a jövő elé, és minden buli egyre jobb!

Mindannyian egyedi maszkot viseltek, ez lerágott csont már. Nekik lesz valaha saját készítésű maszkjuk?

Corey: Talán egyszer igen, tudod ez nem egy egyszerű dolog. Mindannyian különbözünk, de ezt már ismered akkor, hogy a maszkok mit jelentenek (végre valaki). Próbálkoztunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha nekik is lenne egyedi maszkjuk, hogy ők is megtalálják tényleg saját egyéniségüket a színpadon, ugyanakkor szerintem, erre még várni kell. Kell még egy kis idő, hogy megtalálják rendesen a saját helyüket a bandában. Tudod, hogy mi az a téma, ötlet, ami itt tényleg megállja a helyét, ami minket tükröz, mert ez a zene, amit most csinálunk, ez tükrözi igazán a zenekart. Szóval... tényleg annyit tudok mondani, hogy talán majd egyszer.

Olvastam, hogy hoztok magatokkal saját kis próbatermet is a turné során. Ilyenkor csak örömzenélés folyik, vagy esetleg születnek/születtek már új témák is?

Corey: Igen, ez igaz. De csak ritkán használjuk arra, hogy új dalokat írjunk. Vannak persze ötletek, amiket rögzítünk, mert nem akarjuk, hogy kárba vesszenek, de főleg a koncertek előtt használjuk, hogy bemelegítsünk. Aztán a végén még ki tudja... lehet a turné végére megírjuk itt az új album alap témáit.

0slipknot2015_07.jpg

Mi az amit a legjobban szeretsz illetve gyűlölsz a turnézásban?

Corey: Imádom a koncerteket, ahogy a közönség tombol, ahogy jól érezzük magunkat egy este folyamán. Ez mind csodás dolog, és egyszerűen imádom. Ez az, ami minden szar gondolaton átsegít, amikor nincs jó kedved, ez az ami kiragad a rossz útról, hogy valami baromságot csinálj. A rossz dolog pedig az, hogy hiányzik az otthonod, a családod, nekem a fiam. Most tizenkét éves, az anyjával maradt most otthon. Egyszerűen nagyon hiányzik, de szoktunk azért skypeon beszélni, de szerencsémre egy nagyon értelmes kis srác. Megérti, hogy apának ez a dolga, ezt kell csinálnia, de ez marha nehéz. Eszméletlen szerencsés vagyok, hogy ilyen családom van! Imádom őket!

Az új albumra eléggé sokat vártunk, ami érthető is. Szerinted mennyire tükrözi ez a bandát most?

Corey: Úgy gondolom, hogy ez azt tükrözi, hogy milyen is a zenénk, hogy min mentünk keresztül az elmúlt években. Tudom, hogy rengetegen várták ezt az albumot, és még többen akarják, hogy jöjjön megint egy új album, de ilyenkor mindig azt mondjuk, hogy nem, nem, nem... Nekünk idő kell, nekünk kell készen állni, nem pedig neked! Nem akkor kell kijönnie egy albumnak, amikor te akarod, hanem akkor amikor mi érezzük úgy, hogy ennek eljött az ideje. Szóval ez most tényleg azt tükrözi jelen pillanatban, hogy mennyire komolyan vesszük ezt az egészet, és nem akarjuk ócskasággal kiszúrni a rajongók szemét.

0riport_coreytaylor2012_19.jpgZeneileg szerinted mi a különbség az All Hope is Gone és az új The Gray Chapter között?

Corey: Húú, haver! Jó ideje úton vagyunk, de halál komolyan mondom ilyen jó kérdést még nem kaptam! Érdekes kérdés, köszi! Nos.. Az új felállás reményteli, kicsit szürkébb, nem annyira színes, de megértettük, hogy felépítettünk valamit tizenhat év alatt. Elértünk valamit, ezt azért el kell ismerni függetlenül attól, hogy valaki szeret-e minket vagy sem. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy életben tudjunk maradni.

Ez az album kicsit kétségbeesettebb szerintem, mint az elődje, más energiák vannak benne. Nem szoktam erről beszélni, de az, hogy elvesztettük Pault egy hatalmas érvágás a számunkra. Kurva jó zenéket írt a srác, és nagyon hiányzik. Bevallom, első körben nem is voltam benne biztos, hogy nélküle ezt tovább lehet csinálni. Olyan ez, mintha a kocsidból hiányozna egy fékkábel és éppen egy tó felé hajtasz ezerrel. Nehéz időszak volt ez nagyon számomra, de szerintem ő is azt akarta volna, hogy folytassuk. Méltányolná, hogy nem szartunk be a gatyánkba és tovább csináltuk. És persze a közönség is méltányolja, ahogy érzem. És ez a méltányosság hallatszik is az új albumon valamennyire. Ebből is igyekeztünk erőt meríteni a nehéz időkben. Sokat köszönhetünk a közönségnek.

A turné neve, hogy készülj fel a pokolra. Szerinted te fel vagy készülve rá?

Corey: PERSZE! Én fel vagyok készülve mindenre! Gondolj csak bele! Láttál koncert felvételt? Hatalmas ördög fej a színpadon, lángok mindenhol, és kilenc őrült maszkos forma a színpadon! Nagyon is készen állok! A kérdés inkább az, hogy ti felvagytok-e készülve rá?

Számodra mi a jelentése a kecskének, mit jelképez?

Corey: A kecske az olyan, mint a maszkjaink. Clown ezért is ragaszkodott ahhoz, hogy legyen egy új kecskés logónk, amit ő maga tervezett Meg ezért aggatja a dobja elejére is. Ez egy nagyon jó megjelenése szerintem a sötét erőknek, amik ott lakoznak az emberekben. Mellette pedig a halált is rendkívül jól megtudja jeleníteni, de nem kell ám itt semmi sátánista hülyeségre gondolni. Ez szimplán egy jelkép, de nem áldozunk a színpad mögött kecskét sem más állatot valami felsőbb hatalomnak.

0slipknot2015_84.jpg

Izgulsz még a színpadra lépés előtt?

Corey: Próbálok nem izgulni, határozottan próbálok, de tudod minden buli előtt sétálgatunk a backstage-ben, meg ahogy haladunk a színpad felé, akkor kezd el kijönni igazán. Úgy koncert előtt nem, de amikor tényleg már sétálunk közösen a színpad felé, elvégezzük a rituálénkat, ilyenkor szokták lekapcsolni a fényeket, és hallod, hogy a közönség elkezd ordítani teli torokból, na az az a pillanat, amikor kihúzod magad, elkezdesz pipiskedni, megemelkedsz és elkezd verni a szíved, mintha infarktusod lenne. Imádom ezeket a perceket. Akkor kezdődik az igazi őrület, de ez egy természetes érzés szerintem, mindenki izgulna ilyenkor. A közönség is izgul szerintem. Tudod, néha veszélyes szokott lenni lent a helyzet a küzdőtéren, és olyankor még azért is izgulunk, hogy ti ki ne nyírjátok egymást véletlenül.

Gyűjtesz valamit? Autókat, újságot, bakelitet?

Corey: Vártam ezt a kérdést, mert ez kicsit kényes téma. A képregényeket imádom, és gyűjtöm is őket, meg az akciófigurákat, de nem vagyok egy GEEK! Szóval, ne úgy képzelj el, hogy otthon ülök, és porolgatom, és hét lakat alatt őrzöm őket bontatlan csomagolásban. A kedvenc akcióhősöm Snake Pliskin, az Escape From New York filmből! (Menekülés New Yorkból, 80-as évekbeli akciófilm, aminek Kurt Russel volt a főszereplője. A szerk.) Amikor kis srác voltam, én is szereztem egy szemfedőt és abban rohangáltam, hogy majd megmentem a világot. Szerintem, ez minden idők legkirályabb filmje, ajánlani tudom csak mindenkinek, aki még nem látta!

0slipknot2015_53.jpg

Melyik az a kérdés, amit a legjobban utálsz egy interjú során?

Corey: Tudod, amivel megtudnak lepni még mindig, hogy a maszkokról kérdeznek, hogy "mesélj ez mit jelent" Fúú, haver tudod tizenhat év alatt ezt a kérdést rohadtul megutáltam! Kaptak már rá elég választ az emberek, olvasson utána kicsit a sajtós arc. Pont ez volt most Milánóban! Eljött egy olyan arc interjúzni, aki szerintem semmit nem tudott rólunk, de nem viccelek, semmit. És elkezdett ezekről kérdezősködni... Azt hittem meghülyülök. Szóval, esetleg a jövőben, ha szeretne valaki tőlünk erről érdeklődni az NE TEGYE! Haver, nagyon köszi, hogy ezt megírod, mert most már tudok erre hivatkozni majd.

Köszönöm a lehetőséget Corey-nak, hogy szánt rám egy kis időt, és köszönet a Magneoton kiadónak, hogy tető alá hozta az interjút. 

Fotók: Réti Zsolt. Az interjúfotók a 2012-es Nova Rock Fesztiválon készített interjú során készültek.

http://www.slipknot1.com/
https://www.facebook.com/slipknot

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr487149555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mardelszky 2015.02.09. 12:27:45

szerintem erre a milánói interjúra gondolt, tegnap én is mosolyogtam a kérdéseken :D
www.youtube.com/watch?v=XAPiSRDI_sw

dr kotász (törölt) 2018.01.13. 21:28:49

megint elolvastam, most is ugyanúgy tetszett
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum