RockStation

A metal zenészek korábban halnak az átlagnál

2015. március 26. - dzsi.

age-of-death-and-musical-genre-620x658.jpg

A Sydney Egyetem pszichológia professzora, Dianna Theadore Kenny a közelmúltban készített egy tanulmányt, amely szerint a metal zenészek sokkal korábban haláloznak el, mint a legtöbb egyéb műfaj muzsikusai. Kutatásai szerint a metal zenészek nőként átlagosan 35 évig, férfiként pedig 38 évig élnek (ez például a country zenészek átlag életkorának nagyjából a fele érdekes módon, pedig ott is rendesen pörög a szeszelés). Azt persze ő is elismeri, hogy a végső életkor értékek akár amiatt is alacsonyabbak lehetnek valamelyest a vártnál, mert a metal jóval fiatalabb műfaj, mint a jazz vagy a blues, így a statisztika merítési lehetősége is alacsonyabb a további, nagyobb múlttal bíró műfajokéval szemben. 

A halálozási okok alakulására is kitér részletesebben: "A férfi zenészek véletlenszerű halálozása (amelybe a közúti balesetek és a kábítószer túladagolás is beletartoznak) műfajszerte magas aranyúra tehető, de a rockzenészeknél ez is jóval jelentősebbre rúg (24,4%), metalban pedig még szembeötlőbb az eredmény: 36,2%. Az öngyilkosságok aránya majdnem 7%-os a teljes mintában, a punk zenészeknél ez 11%-ra ugrik, a metal zenészeknél pedig elég félelmetes 19,3%-ra. A legkevésbé a gospel zenészek hajlamosak végezni saját életükkel, náluk csak 0,9%-os ez az arány."

cause-of-death-by-genre-620x631.png

Kicsit ránézve még a táblázatra, azért az is kiderül, hogy nem minden halálokot a metal zenészek vezetnek: gyilkosság áldozataivá például 51%-os és 51,5%-os eséllyel a rap és hip-hop előadók válnak (az a sok stukkerlengetés meg ísztszájd-vesztszájd...), és az életkor szerinti elhalálozást is ők vezetik - többnyire már 30 év alatti korban öröklétre szenderülnek. Rákban legnagyobb arányban a jazz (30,6%) és a folk (32,3%) muzsikusok veszítik életüket - ez utóbbiban persze az átlagosan magasabb életkor is szerepet játszhat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr977306072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2015.03.27. 15:14:41

Nem tudom, mennyire hiteles, mert a rock műfajába sok dolgot be lehet szuszakolni. Egy sima tömegzenére is rá lehet fogni, hogy rock, meg a metálra is. Szerintem ebben a statisztikában egy metálost két helyre is strigulázták.

dzsi. 2015.03.27. 17:46:08

@Shagrath: jogos, köszi, javítva!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum