RockStation

Pusztulatos Post-rock Április! - posztmodern programajánló

2015. április 10. - Nemesúr

keep_calm_1_eff.jpg

A posztmodern és elszállós zenék kedvelőinek ez az esztendő még sokáig fog élni az emlékezetében... Annyira sok buli van hátra csak ebben a hónapban, hogy még mi sem tértünk magunkhoz, alig győzünk felváltva járni és írni róluk. Most viszont úgy gondoltuk, kedveskedünk Nektek egy kis naptárazással... Íme a hó előrelátható része post-mindenségileg!

~

04.11 - Mar Gruesa, Johnny In The Jungle @ BP, Janis Pub

A kísérletezős-számépítgetős rockzene 2 ígéretes, ifjú tehetsége randizik egyet (no homo!) szombaton, Budapest egy eldugott kis szegletében, ingyenesen. A Mar Gruesa zenéje csak simán (elképesztően összerakottan) jó, sok kis egyszerű elem, amiből végül valami nagyszerű épül, valami, ami meghaladja a részek összességét, és egyszerre ugorhatnak be róluk az egyébként május 21.-én szintén erre járó And So I Watch You From Afar és a hazai Rosa Parks első szárnypróbálgatásai... Johnny in the Jungle pedig igyekszik nem elveszni a töméntelen zenéjükbe passzírozott hatás között, ami a garázsrocktól fogva a Hendrixi pszichedéliába tekintgetésen át egészen a mélyűrig rakja a városerdőből kifelé vezető utat. ...Túl sok lenne őket összeterelni a Makrohanggal? Megrepedne-e akkor a tér instrurock-szakítószilárdsága?

~

04.15 - Vialka (F), Fauno Pera @ BP, A38

Egészen másfajta randi, de sokkal romantikusabb vár az A38-on aztán: a francia zenekarokat felvonultató Tours De France programsorozatot zárja a kanadai "nomád-poszt-mindenben" utazó páros, a Vialka turnén és folyamatos kísérletezésben ÉL, minden egyes koncerten másképp szólalnak meg, és a legkülönbözőbb világzenei irányzatokat (klezmer, blues, free jazz) gyűjti és keveri a nehéz, torzított posztmodern zenével: mintha népzenészek akarnák megmutatni, mi az a poszt-bármi... A magyar "supergroup" Fauno Pera pedig megmutatja, hogy milyen határokat képes lebontani az improvizált zene a hallgatóban és a színpadon. Effekttenger, theremin, húrok és fúvósok, elborult ütemmonstrumok - lehet kezdeni felizgulni...

~

04.15 - Mono (JP), Helen Money (US) @ BP, Dürer

Hozzatok párnát és takarót és valakit, akit jó ölelgetni. A szentimentális, szinte terápiás lélekfacsarás mandulaszemű nagymesterei, a MONO veszi be a Dürer színpadát. Előttük a csellót - az Apocalypticával ellentétben nem csupán albumcímekben - dekonstruáló vonósművész, Helen Money húzza el a nótánkat, szürreális sistergéseket és ritmikákat és loopokat kicsalva a klasszikusnak hitt hangszeréből...

~

04.16 - Downfall of Gaia (US), Them Frequencies (BG), Preamp Disaster (CH), Torn From The Earth @ BP, Kvlt 

A hó közepén négyszer is a legfeketébb vizekre evezünk a Kvltban: a 16.-ai éjszaka zajló tritónusok pokoli mélységeket nyitnak meg, és egy 4-6 órás black/doom/post-metaltripélményben részeltetheti magát bárki, aki - a bugyorba vagy csupán magába zuhanás kockázata mellett - lemerészkedik. Az éj fő attrakciója a Sunbather mellett (sok helyütt: helyett) a black metal igazi újraértelmezőjének tartott Downfall of Gaia, akik várhatóan 1 kínkeserves és letaglózó órán át prezentálják, milyen is fulladozni a darvak seregében... A belga Them Frequencies prog-hardcoreja (állításuk szerint "sötét és nehéz blueszenéje"), a cseh Preamp Disaster meditatív-majd-acsargó poszt/alter-metalja és a magyar Torn From The Earth surmó sludge-játéka szavatolja viszont azt, hogy egy vacsi áráért igazi multikulti letargiában merítkezhess meg. Kötelező minden borult arcnak!

~

04.18 - Sounds Like The End Of The World (PL), Rosa Parks, Umreti Fit, Intu, Projekt Akusztik @ Pécs, Big Bell

A Rosa Parks, országunk talán legfaszagányosabb instru-postrock alakulata egész tavasszal turnézik az országban, pl. pénteken, 17.-én Szegeden egy édes-sápatag svéd minimál-alterrock csajcsapattal ropiznak... No de a pécsi bulit nem csak a velük a színpadot megosztó, gyönyörűen öncélú jugó para-punkot nyomó szegedi Umreti Fit, a világzenei improvizációban (mesterien) utazó INTU és persze a lengyel, kedvesen apokaliptikus Sounds Like The End Of The World  (akik előtte nap, 17.-én a budapesti Route 66-ben is tolják!) jelenléte dobja meg, hanem azért e sorok írója is pécsi vagy mifene, és állíthatja: ritkán kerül egyetlen ernyő alá ennyi érdekes, kísérletező banda. Ez egy olyan buli, amire még a fővárosból is megérheti leutazni a műkedvelőnek...

~

04.20 - Grand Mexican Warlock, Tündérvese @ BP, Instant

Hogy mennyire "poszt-" a fellépők bármelyike, az erősen vitatható. Inkább mondjuk, hogy mind a hazai "heavy psychedelic"-et tulajdonképpen jelentő, egyben fél felállását ezúton búcsúztató GMW-re, mind a berágott-grunge-fajzatban utazó Tündérvese világában találni bőven poszt-mindenféle hangzásmaradványokat. És hogy  nem "posztosok", hanem "pszichedelikusak"? Az csak a puristákat zavarja. Minket tutira nem fog.

~

04.24-25 - Huba Világa: Ratkóczi Huba + barátai all-stars szólóest @ Pécs, Est Café, majd @ BP, Roham Bár

Ratkóczi Huba gitárművész, akit pl. a Nekem Budapest filmzenéjéből és számos irodalmi estről (Jelenkor, Rájátszás) ismerhetünk, végre egyik kezével összeszedte színpadra való dalait, a másikkal meg zenész-dalnok barátait, hogy egyetlen sztárvendégekkel telizsúfolt produkcióba sűrítse minden kreatív géniuszát... Subscribe, Grand Mexican Warlock, Napokon, Turbo, Yonderboi, Haunebu, Seen, Esclin Syndo, Zagar, Jazzékiel tagok és frontmanusok váltogatják egymást a mikrofonnál, de nem a rivaldában. Már csak ezekből kiindulva is egy ezerszínű, a konvenciókat elbontó, megismételhetetlen showra számíthatunk - 24.-én a Pécsi Est Caféban, 25.-én pedig a budapesti Roham Bárban.

~

04.29 - Kayo Dot (US), Botanist (US) @ BP, Gozsdu Manó Klub

A hónapot méltón zárja a jó öreg "vidéki rockpince a fővárosban" GMK, s benne az avantgárd minden-metálos, fura és gyönyörű Kayo Dot, akik zenéjükben a bárdi énekmondást és a post-metalos súlyt elegyítik elektromos kütyük és dropok hadával, valamint a legkevésbé norvég-templomgyújtós Botanist, aminek tagsága a jelek szerint előszeretettel susmor-hörög a dalaik alá és nagyon szeretik a szép zöld növényvilágot. 

~

...És ha a hónap végére még marad pénzed és bármi emésztő gondolatod, akkor tényleg túl jó dolgod van. Adományokat viszont szívesen fogadunk tőled, csak írj a szerkesztőségünkre - mi a hozzánk vágott pénzkötegekért cserébe igazi felebaráti megértést és még több fasza ajánlót szolgáltatunk örömest!

~

by Nemesúr(/Nemes Márk)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr307353876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.10. 17:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum