RockStation

Thrash riffek teljes sebességgel: 4ARM - Survivalist (2015)

2015. április 29. - Frogfoot

4arm_survivalist.jpg

A legnyilvánvalóbbakon kívül az ausztrál zenekarok szinte teljesen kiesnek az átlag rajongó látóköréből, keveset hallunk a ottani metaléletről. Pedig az Encyclopedia Metallum négy oldalon keresztül sorolja fel a zenekarokat, amelyek a heavy metaltól a goregrindig minden irányzatot lefednek!

De a 4ARM-nak jó esélye van, hogy kitörjenek a Terra Australis Incognitáról ugyanis már a Testament/Overkill és a Slayer előzenekara is volt az amerikai turnékon. A 2004-ben alapított melbournei zenekarnak ez a negyedik albuma már új felállással készült (Markus Johansson az új gitáros/énekes), aminek köszönhetően elsőre nem ismertem fel őket, pedig korábban már hallgattam a 2012-es lemezüket. Az erős Metallica hatások tagadhatatlanok voltak és kb. ott vették fel a fonalat ahol a Metallica abbahagyta a thrash zenét, de most ez is változott valamelyest és ennek is köszönhető, hogy nem ugrott be a zenekar, a csapat igazából zeneileg nem változott olyan sokat, az alapvető karakterisztikai változás Johansson énekhangjának köszönhető.

A nyitó szám (Eyes of the Slain) mintegy hét és fél perc hosszú, ami szokatlan egy thrash albumon, mint azt az Exodus kapcsán már kifejtettem ez nem túl szerencsés, de itt mégsem válik túlzottan zavaróvá a NWOBHM-hatás, elég változatossá teszi a számot és így nem válik unalmassá a hossza ellenére sem. De utána itt a thrash ideje. A thrash riffek teljes sebességgel beindulnak a komplex Poisoned Mind és a Poverty of Flesh (kiváló gitárharmóniákkal a felénél) mindvégig érdekes és ez a kulcsszó. Szerencsére ez így marad egészen a lemez végéig, a záró félig ballada Survivalist-ig.

4arm.jpg

Markus Johansson dallamosabb. mint az átlag thrash metal énekes, olykor mintha Matt Heafy (Trivium) visszhangja lenne, de egy bizonyos  Hetfield-hangja is van-a címadó dal különösen visel némi hasonlóságot. A zenében a Metallica keveredik a Trivium újabb lemezeivel és természetesen a 4ARM saját egyéniségével. A Metallica helyből adja magát a riffelésben és a tempókban, de a gitártémákban rengeteg a klasszikus Testament íz is. A legjobb pillanatok az albumon: Eyes Of The Slain, Poisoned Mind és a Survivalist

Igényes, kiválóan megírt thrash metal album azoknak, akik hajlandók figyelmen kívül hagyni az album néhány hiányosságát és a relatív egysíkúságot. Nem forradalmasította sem saját stílusát, sem a metalt, de a 4ARM kiváló minőségű zenét csinál,a modern ausztrál thrash metal színtéren: a pontos riffek, a gyakran összetett témák és az agresszió mellett megtartják a dallamosságot és a zeneiséget. A sebesség is csak annyi amennyi kell, a hangzás pedig sallang nélküli. Erős hetes.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr647406958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum