RockStation

A fekete lyukon innen és túl: Prong, Steak Number Eight, Hark @ Bécs, Szene, 2015.04.28.

2015. május 02. - magnetic star

prong.jpg

Legutóbbi két albumával minden túlzás nélkül a fénykorát idézi a Tommy Victor vezette Prong és a mai színtéren is szeretne meghatározó tényezővé válni, azaz igyekszik folyamatosan szem előtt lenni. A Songs From The Black Hole feldolgozáslemez apropójából szerveződött mostani turnéjuk is ezt bizonyítja.

prong01.jpgA walesi Harkban érett korú, meggyőző kiállású arcok nyomják a stoner / sludge muzsikát. Ettől lesz hiteles a dolog. Jimbob Isaac gitáros-vokalista rendes énekdallamokkal is próbálja feldobni a dalokat. Újszerűt vagy egyénit persze nem igazán mutatott a trió (bár a 90-es évekbeli C.O.C., Floodgate hatású témáik kimondottan jólestek a fülnek), viszont bemelegítő zenekarként megtették, amit lehetett.

A belga Steak Number Eight lebegős alternatív / poszt-rockja ezzel szemben még csak emlékfoszlányokat sem hagyott bennem maga után. Egyik indokolatlanul hosszúra nyúló, monoton szám követte a másikat és az ének éppúgy nem volt képes mély érzelmeket kelteni, ahogy a gitárok sem szólaltak meg számottevő súllyal. Holott náluk tényleg ketten pengetnek, Jimbob egyetlen nyers, szutykos riffje azonban az ő teljes szettjükben produkált karistolást-maszatolást felülírja.

Nem beszélve Tommy Victorról! A Ruining Lives lemez címadója mindjárt bőven elég volt ahhoz, hogy minden kellemetlen előzményt egy csapásra meg nem történtté tegyen. Pedig a Prongban sincs másodgitáros, csak hát kell oda egy olyan egyéni stílusú játékos, mint az öreg Tommy, na meg az egyedül rá jellemző ultra vastag hangzás, amellyel a Songs…-ról adagolt feldolgozások is megdörrentek. Akárcsak a visszatérés óta született anyagok legjava és a 90-es évek klasszikusai (az egyik csúcsalkotásként hivatkozott Cleansingről műsorra tűzött három dal egy blokkban ment le). Mindebből jó tömény és arányosan összeállított másfél órás program állt össze.

prong02.jpg
Magát a bandát is öröm volt nézni. A jelenlegi felállásban tudniillik három frontember tevékenykedik. Tommy mellett Jason Christopher bőgős szintén előszeretettel tartja a kontaktust a közönséggel. Jó fazon és szerethető figura, bár első ránézésre nem kicsit flegmának tűnhet. És ott van még a mindössze huszonhat éves Arturo „Art” Cruz dobos, aki az irdatlan erő és ötletesség mellett látványosan és hatalmas átéléssel üt. Egy ízben a technikusával hajigálták egymásnak a dobverőt szám közben!

prong03.JPG
Ahogy Tommy újra elérte a régi alapművek színvonalát, úgy formálódott körülötte igazi zenekar is. A 2009-es budapesti bulihoz képest ez döntő különbség volt. Akkor annak örültünk, hogy itthon üdvözölhettük a Prongot, most meg annak, hogy egy csúcsra járatott csapatot láthattunk, tökéletes műsorral.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr197421000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum