RockStation

Catcore: We Butter the Bread With Butter - Wieder geil! (2015)

2015. május 29. - theshattered

wbtbwb-wgcover.JPG
Gondolom, mindenki ismer legalább egy olyan zenekart, amire pont a hülye név miatt figyelt fel. Igen, ezt a csodálatosan epikus és mély értelmű nevet és ezáltal a germánok e megnevezés alatt alkotó ifjú fiait is így sikerült megtalálnom. Azt kell, hogy mondjam, hogy egy jó kis albumra akadtam rá a névnél is furcsább borító mögött.

Mert nem titok, hogy a lemezfrontnak is köszönhető, hogy meghallgattam az albumot. Mint tudjuk, a macskák az Internet urai, amire ráteszik a mancsukat, az nehezen kerüli el a népszerűséget. Hát, ha még hipnotikus szemmel bámul rád egy ilyen szőrmók a vérvörös alapú borítóról. Nem volt mese: meg kellett hallgatni.

A We Butter the Bread With Butter sokáig kerülgetett engem, lecsapni mégsem akart rám. Utólag nem is bánom, mert meghallgattam a tavalyelőtti Goldkindert is, de az elég harmatosra sikerült ennek a lemeznek a fényében. Ha azt hallottam volna először, nem biztos, hogy rácuppantam volna erre az albumra.

Viszont kapásból nem is olyan régen megmutogatott Ich Mach Was Mit Medien már teljesen más tészta. A szöveg még a nem túl veretes némettudásommal is a fárasztó, humoros, önmagukat sem igazán komolynak vevő kategóriába került (akárcsak a videó), de természetesen a zene metalcore/deathcore/electronikus keveréke adta a legnagyobb pluszjelet. Az egész lemez meghallgatása ebből kifolyólag nem is várt sokáig.

Ez a CD valóban olyan, mint egy macska. Hol odabújik hozzád a dallamoknak és a fogósságnak köszönhetően, hol riffekkel kaparja ki a szemedet. Igen, dalok a brutalitás és a pincébe hangolt gitárok mellett olyan dallamokat is megengednek maguknak, ami már szinte pofátlanság. Nem mondom, hogy mindenhol tökéletes a végeredmény, de az összkép nagyon jó lett.

A már említett Gondkinderhez képest a mélyebbre hangolás és az összeszedettebb dalok is jobban jellemzőek. Ott sem voltak rosszak az ötletek, de itt érezhetően sokkal jobban ráfeküdtek a dolgokra, bátrabban nyúltak mindenhez, ami a kezük ügyébe került.

wbtbwb_band.JPG

Ha eddig nem lett volna egyértelmű: ez a lemez sem a hithű ősmetálosoknak készült. Elég csak ezt a számcímet megnézni: Thug Life. De akit kiver a hideg a német nyelvtől, az se nagyon vegye elő a cicás CD-t. Aki viszont szereti a divatos(abb) irányzatokat, vagy az elektronikával díszített brutális gitárzenét, adjon nekik egy esélyt. Szerintem megéri!

Miért? A már említett, tuti koncertsláger várományos Ich Mach Was Mit Medien súlyos kezdése utáni elektronikába váltása már megmutatja, hogy kb. mire kell számítani a 10 dal hallgatása közben. Az Exorzist és az Anarchy brutális/dallamos váltásait sok más stílusbeli zenekar megirigyelheti szerintem, még ha nem is a legkomplexebb témákról van szó. A Bang Bang Bang súlyozása is biztos nagyot sújt majd élőben, de az elektronikában leggazdagabb (szinte már Hollywood Undead-es) Thug Life is a jobbak közül való.

Persze nem minden dal tartja az egyformán magas szintet. A lemez második felében már elő-előkerülnek a kevésbé kreatív, kvázi töltelék témák. Legalábbis a Gib Mir Mehr nekem már nem az erősebb eresztést képviseli, ahogy a Rockstar-t sem igazán menti meg a diszkós „uh-uh”.

Az én véleményem viszont az, hogy aki nyitott az újabb irányzatok felé, nyomassa be a fülkagylójába ezt az albumot, aki nem, az inkább nagy ívben kerülje el őket is. A fanok tuti imádni fogják, ahogy nekem pozitív volt az első benyomás. Reméljük, valamikor megfordulnak majd felénk is. Addig is: All hail the almighty cats!

We Butter the Bread With Butter Official
We Butter the Bread With Butter Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr347498020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum