RockStation

MOSHING ON ORFŰ, 2015. - (az első) 5 dögös érv Orfű mellett

2015. június 07. - Nemesúr

fishing-on-orfu-cover_eff_1.jpg

Tavaly a nagy kérdésünk az volt, vajon érdemes-e a Fishing On Orfű az idehaza oly irigyen és csak mármeghívóvaa' osztott "Rockfesztivál" titulusra... S miután ezt gyönyörűen bizonyította, s már teljes mellszélességgel ajánlhatjuk az év talán legjobb vidéki fesztiválját a tavaly történtek után, rámutatunk Nektek, hogy mi a ménkű keresnivalója lehet egy (black)szabbatistának, egy djentlemennek vagy egy kopaszkutyának a déli erdőkben?

A 2015-ös Fishing On Orfű sorsfordító lesz, saját történelmében biztosan, és ha igen-igen jól sikerül, meglátjuk, jövőre írhatunk-e már róla a Magyar Glastonburyként... Vajon tudja-e hozni a tavalyi rocknroll pörgést és frissességet, nem aprózódik-e el saját programjai súlya alatt, és képes lesz-e végleg betenni tornacipős tappancsát a Hazai Nagyok közé? Nos, ha minket kérdeztek...

foo_luv_eff.jpg

...van pár jó jele annak, hogy DE. A tavalyiakat (csúcs táp, tábori érzés, a magyar fesztivál circuit apraja-nagyja. és főleg: java) nem soroljuk el újra, de ami idén ÚJ és TÖBB és MÁS, azok:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. JEGYEK... FRISS, ROPOGÓS JEGYEK!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A Fishing On Orfűre május 7.-ére elfogytak a jegyek... nem ám az elővételesek, hanem egyáltalán. Már hivatalosan. Méghozzá közel 1,5 hónappal a kezdete előtt, ami hazai viszonylatban talán egyedülálló. Viszont, és most tessék belekapaszkodni szűkölve a megtakarításba: a héten egyik fő szponzoruk visszaléptével a szervezők június 3.-án, szerdán úgy döntöttek, felszabadítanak 300 last minute 3 napos bérletet! 

300_logo_png.png

Ne várd meg, mire ennek a listának a végére érsz - addigra szinte száz, hogy akarod. De lehet, már addigra elfogynak. Szóval még most kattints... írj nekik, könyörögj, ami kell. Amennyiben pedig még így se jönne össze, nyugi: az esemény falán több-kevesebb sikerrel talán még halászhatsz magadnak.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2. BOR, TÚRA, SÖR... ÚJRA!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ha valahogy nem leled már a romantikát abban, mikor a 4 órája megismert délvidéki ötvenes trasher spanod loknijain át lélegzed a vizezett sört töködig sárral és csak félig hamisgyrosszal teli gyomorral, akkor rád is gondoltak: soha nem látott mennyiségű és minőségű borászati, sörműves, kirándulós és a helyi konyha ínyencségeit kínáló napközbeni off-programmal néztek az igényeid után. Igaz, ezeknek van ára, plusz előre is kell jelentkezni... és végső soron berúgsz, bugizol és bezabálsz mindkét esetben... de ha már (vagy még) úgy érzed, abban a korban vagy, mikor érdemes mindezeket emlékezetessé tenni, akkor ne sajnáld magad, meg a gubát rá. Egy kis falusi fine-dining (-nem röhög-) még nem tesz sznobbá, pláne, ha ilyen.

foo_tablo.png

Aszongyahogy: kezdetben vala a Hosszúlépés Fröccstúra, ahol minden nap más alkotópárossal gusztálhatod a bukékat. A pénteki Beck Zoli + Háy Jánosos, Rájátszásos, nem pedig rájátszós téma már betelt, de csütörtökön még az utoljára HS7-esnek mondható Szűcs Krisztián + Szállinger Balázsos, és pláne, rockerilag jelezném: a szombati, Supernem legénységével karöltős züllésre még vannak helyek! De lesz még itt hasonszőrű FOO Sörtúra (ugyanez pepitába SOKKAL több Kapucinus kézműves sörrel), ami sokkal metálabb, pl. csütörtökön Kispálékkal, pénteken Tóth Gergővel a Blind Myselfből ihattok és sztorizhattok, míg nem láttok Pomogácsokat. A Sör-korsó-Abaliget címmel spicces bringatúra szerveződik (kiváló alkalom a Kocsmából Hazáig maraton gyakorlására); a Szekszárdi Gourmet, Masters On Orfű, Sommelier On Orfű verziókban kemencés és sztárséfes kaják, mini borász-kihívás, kávégusztálás folyik, de folyamatos biciklitúrák, rekeszépítő- és csapatsportversenyek (pingpongnál a papát, ügyességinél az öcsit hagyhatod) és a környék kb. összes turista- és szolgáltató-helyszínének akciói várnak. Ja, és bónuszba' minden nap slam-poetry, őstermelői vásár és baráti társaságok, civil szervezetek játszóházai, jam-sarkai, chillezős pavilonjai... Annyira sok, hogy mire tételesen a végére érek, már seggnyalásnak érzem, pedig nem is. Egyszerűen csak az fog unatkozni, aki nem ott alszik (egy sátorban. Vagy egy padon). Vagy elitta a nótapénzt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
3. A KÜLFÖLDIEK KÉPVISELETE!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hogy egy pillanatig se hidd, hogy véletlenül megint Egy Random Magyar Nyári Fesztiválra csöppentél, Kálóczék nagyon bölcsen és a tavalyi letlive.-es sikeren felbuzdulva egyből 2, ráadásul rockerilag igazán értékelhető bagázst is lerántanak nekünk, hogy elmossák az agyunkat párszáz wattal. Viszont idén az energiabomba agyszétrúgás felől furcsább és ősibb vizekre eveznek a tavon...

A Pulled Apart By Horses leedsi, toplistás alakulat, akik megmutatják, mi fán is terem az alternatív igazából, pláne, ha zúz. Mintha a Kings Of Leonból kivettük volna a márcot, és a helyére tettünk volna egy distort pedált, mintha a Blur megfeledkezett volna a nyávogásról, mintha a Royal Blood kapott volna némi rétegzettséget,  vagy az ASIWYFA éneket, mintha... Áh. "Just fuck everything you know!", ahogy a Lizard Babyben is mondják.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök, péntekre virradóra), 01:00, PTE Nagyszínpad

A pofátlanul fiatal osztrák Mother's Cake a hazai közönségnek lassan egyre jobban ismert, talán a legkedvesebb meglepetés: a Pécsi EST Café színpadján már bizonyították, hogy, abszolút királyai a kortalan rockzenének. A 70's évek pszichedelikáját és progrockját erősen idéző hangszerelés, de egy bespeedezett Flea-vel felérő, döbbenetes intenzitású basszerjátékkal, a legjobb grungénekesekét idéző orgánummal, meg izzadt-ugrálós-földhözbaszós showval tálalva. Recept: az RHCP és a Mars Volta istentelen fattyának a szájába tolunk egy kövér dzsoját, kezébe egy fendert, és rá se kell kiáltani, hogy nyomja, mert már rohama is van. A 2010-es Local Hero nemzetközi 2. helyezettjei, hazájuk agyondíjazott kedvencei, a Creation's Finest pedig a 2012-es év talán legerősebb európai debütlemeze volt az amúgy alapjáraton mindössze három fős bandától. Folytatása, a zseniális, élőben rögzített Off The Beaten Track stúdió-minőségű, a 3. fejezet pedig, melynek címe Love The Filth, olyan friss, hogy épp most jelent meg! No meg azért nem mindenkit hív meg maga Iggy Pop, aztán az Anathema, hogy legyen az előzenekara! De azokat a FOO is!
Mikor/hol? - 2. nap (péntek), 19:00, PTE Nagyszínpad

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4. MINDEN, AMI SOKAKNAK ANNYIRA NEM IS ROCK, DE ATTÓL MÉG KURVAJÓ.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nyugi, csak húzzuk az agyatokat, lesz még 5 érvünk, és azok súlyosabbak, rockosabbak lesznek. Addig is, ha nem a pogó az egyetlen tánc, amit ismersz, szerintünk lazulj be a következőkre:

TUDÓSOK
A legendás drMáriás, Erik Sumo (AKA Tövisházi Ambrus) és "annak a BRAINSes ragázó csávónak, tuddoood" a tudományos igényességű zenekara. Ami bejárta a bolygó összes fasza avantgárd színterét, és pisikaki viccekkel röhögték körbe azokat. Akik az ország talán első nemzetközi hírú underground fesztiválját, a Nagy Fület vittek szinte egyedül a hátukon. Akik imádnának ezért a rossz képzavarért. És akik "zenéjében" egyszerre találhatsz fájóan mély értelmet, és nóroxát büntető, szégyellnivaló nemslágereket. Például a szeretetről, mint ezt:
Mikor/hol?1. nap (csütörtök, péntekre virradóra), 01:00, Vans Színpad

BLAHALOUISIANA
Ez a zenekar annyira bájos és profi, hogy aki nem szereti, az jó eséllyel Cattle Decapitatiönre tervezi a menyecsketáncot is. Mindenki másnak, főleg a Sixpence None The Richer, Mazzy Star és korai Amy Winehouse rajongóknak, igazi felüdülés eme nagylány vagy napocska alakú sütemény. A Blahalouisiana a 70's évek hippis softrockjából indul a romantikus gitárpop felé, de jól. Hibátlan hangú és hangszerelésű, hibátlan mosolyú, hibátlan angolságú alterpop (DE_NEM_INDIE), most már magyarul is, szép fiúk, szép jányok (a színpadon és az első sorokban), és rozémámoros, félénk kis mosolyok... De komolyan, kattintsál már.
Mikor/hol?3. nap (szombat), 22:20, Vans Színpad

KUBALIBRE
A kedvenc hazai szarzenekarom, ami mind kiderült élőben, egyáltalán nem is szar. Sőt. Ki hitte volna, hogy az alter zene lehet maróbb és találékonyabb a legtöbb hazai punknál? (Az, aki ép ésszel hallgatta végig a legtöbb hazai punkot.) Hagyjuk. A kultikus pécsi bagázs időről időre visszatér halottaiból, és megénekli azt, hogyan tud ótvar és szívfájós és rocknroll lenni egy bőrkabát-gallérok mögül alanyi jogon lenézett senkiházi bölcsész, IS. A Kubalibre koncertjét látogatni külön kárpótlás lesz, ha már a daluk után mégsem Baszódj Meg Nagyszínpad lett a fődeszka (SZÉGYEN!!!!:(). Addig is, küldjük együtt ezt a dalt exeinknek helyben csujogatva:
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 17:00, PMFC színpad

KIPU
Kipusztulásra ítéltetett "Magyar Manchesterünkből" mégis kiemelkedett egy zenekar pár éve, akik önerőből, kiadó nélkül is kipréseltek egy egyszerre cuki és zúzós albumot, majd kissé kiábrándulva, épp Fishinges barátaikkal és a tónál forgatott klipkkel megtámasztva, csak annyit üzentek nekünk, hogy Baszd meg a hullócsillagaidat! A pécsi Kipu ölég sajátos és mégis rugdalózos korai dalaiban minden ötvöződik, ami randialapot teremthet egy West Side Storyba illően lehetetlen ősrocker-bölcsészgólya románchoz... a frissekben pedig mindehhez egy kis mozgalmas QOTSA-s desert rock utánérzés tapad, mint csöcsre a tanktop! És amellett, hogy macisak, szerintem ilyen dalokkal megérdemlik a figyelmet is.
Mikor/hol?0. nap (szerda), 23:50, PMFC színpad

HOLLYWOODOO
Annyira próbálom visszafogni a "legendás" meg "kultikus" szavak elhányását, amennyire csak lehet, de látjátok feleim szümthükkel, ilyen felhozatalnál nehéz. A 2000-s évek alternatív (és funk-)rockjának talán egyetlen tényleg sajátos hazai képviselője, a Hollywoodoo nagy szerénységgel és a döbbenetesen lefogyott Trócsányi Gergővel az élen, pár éve újra koncertezik... bezzeg úgy kell vadászni rájuk, mint az Örvényesre az éterben. Pedig összehasonlíthatatlan az Erdőt vagy a "Micsoda éjszaka volt...!"-ot óbégatni, ha élő az aláfestés. Ugyanitt pitbullfejű metálarcoknak javaslom a lenti dalukat, ideális takarításhoz.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 20:15, PMFC színpad

JAZZÉKIEL
A triprock titulussal az ez utáni zenekarral egyező, de azt teljesen más (nevezetesen: zajos-effektes-zongorás-zaklatott) végéről megfogó budapesti Jazzékiel az év legerősebb hazai visszatérését produkálta a Másokat Szeretnivel tavasszal, és sötét, költői borút és baszdmeget szórnak a népbe a Fishingen is. Kevesebbet nem is várnék.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 21:30, PMFC színpad

A KUTYA VACSORÁJA
A tavalyi FOO-t zseniálisan záró, égig érő 3 órás showt adó, összevissza-jammelt Varga Líviusz egotrip. Gyere le, és tanulsz valamit a magyar szövegírásról, a pofa és a hangerő egyensúlyáról, meg a stricikről, de tényleg.
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 01:00, PTE Nagyszínpad - ÚJRA ŐK ZÁRNAK, HUJUJ!

FRENK
Aki tavaly egy fáradt és visszafogott, ugyanakkor szó szerint (a jelenből) elragadó egyszálgitáros koncertet tolt, idén is visszatér. Az ország egyik legundergroundabb, mégis legmarkánsabb singer-songwritere csak alkalmilag lépeget ide-oda, fel-le - egy kis cigihamvas glittert hagyva maga mögött.
Mikor/hol? - 3. nap (szombat), 16:00, Borfalu színpad

ZANZINGER
Micsoda Dani elfoglalt csávó lehet. Év végén a legjobb 2014-es lemezek közé teszik külföldi szakma által is előkóstolt szólóalbumát, év elején mindjárt az index A Szám döntőjéig viszi, aztán ironikus szintipopot csinál STAS-szal és Lone Waltz Records néven független kiadót alapít Upor Andrással és Duke Bluebearddel együtt a magyar bárdkultúra felvirágoztatásáért. Mindezalatt ingázik néha Pécs és Budapest között. Szeretjük az ilyen kilengéseit. Ti is fogjátok.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 16:00, Borfalu színpad

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5. ...BÚCSÚBULIK.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SUBSCRIBE
Arról külön cikket írhatnék, hogy az ország feltehetőleg összvissz legsikeresebb metálzenekara miért húzza le a rolót. De túl elfoglalt vagyok a dalok újrahallgatásával és a rácsodálkozással, hogy mennyire, mennyire ördögbaszta kurvajók is ezek a most már space-rap-prog-funkrock-metalcore tébolydában utazó fiúk, és túl izgatott, hogy idén utoljára bár, de még láthatom, hallhatom, átélhetem őket. Nyuszifül, nyuszifül, ha ezt kihagyod, édes rózsádnak csússzon be a ----.
Mikor/hol?1. nap (csütörtök), 22:50, PTE Nagyszínpad

HEAVEN STREET SEVEN
Aki a fenti híren meglepődött, és csípőből bevágta a "...bezzeg a büdös alterosoknak de jól megy" nudlit, annak közölném: a HS7 is abbahagyja. Nem hittem volna, hogy ettől szomorú leszek, de egy Dél-Amerikát meg egy Tudom, hogy szeretsz titokbant még most is szégyenmentesen óbégatok el spiccesen. Talán kapunk pár magyarázatot, talán kapunk egy elkeseredettsége miatt nagyon betorzított showt. Talán megtanuljuk végre ezt a pár dalt. Talán összeszedjük a már gimiben erre rajongó csajt 8 évvel ezelőttről. Ki tudja.
Mikor/hol? - 0. nap (szerda), 20:00, Boldogság Te Kurva Nagyszínpad

ISTEN HÁTA MÖGÖTT
Az IHM az összeállását ünnepelte korábbi FOO fellépésein... most úgy néz ki, a végleges búcsút fogja. De az IHM egy olyan tiszavirág, aminek hallucinogén a pollene és csápok a szirmai. És én és még pár kultista biza csápolni fogunk, mint egy feketemisén, hozzá szart eszem éjjel és baglyot... mert bizonyos tekintetben a magyar TOOL-t búcsúztatjuk, egy olyan zenekart láthatunk (most már valszeg tényleg) utoljára fesztiválszínpadon, ami alapjaiban formálta át a hazai kemény gitárzene történelmét, és megmagyarázta az egész lét értelmét mindössze azzal, hogy megbántott egy szabót.
Mikor/hol?3. nap (szombat), 22:50, PTE Nagyszínpad

~

És ez csak a menü felevan még 5 további érvünk.

Hogy miért menj, és mire menj.

De majd holnap, gyerekek. Holnap...

~

foo_kyeah.png

~

cikk+firkák by Nemesúr(/Nemes Márk),
a fotók javát a FOO felületeiről szedtük össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr837522638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum