RockStation

Hallgasson metál zenét, az megnyugtatja!

2015. június 22. - sunthatneversets

metal_kid.jpg

A Queenslandi Egyetem pszichológusai szerint a heavy metal kedvelői inspirálttá és nyugodttá válnak, ha kedvenc fejletépős számaikat hallgathatják. A Frontiers in Human Neuroscience című szakfolyóiratban publikált írás szerint a kutatás során 39, 18 és 34 év közötti extrémzene-kedvelőt vizsgáltak, akik rendszeresen hallgattak ilyen muzsikákat.

A megfigyelés első negyed órájában a résztvevőket a szokásos stresszt kiváltó témákkal (például munka, kapcsolatok, pénzügyi problémák) hergelték, majd 10 percen keresztül vagy fémzenét hallgattattak velük, vagy egy csendes helyiségbe helyezték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a zenehallgatást követően a stressz csökkent és az ingerlékeny hangulat csillapodott. 

Leah Sharman, az egyetem pszichológusa azt mondta, hogy a zene mérsékelte a szomorúságérzetet és erősítette a pozitív érzelmeket. „Ha mérgesnek érezték magukat, az extrémzene-kedvelők olyan agresszív muzsikát hallgattak, amely megfeleltethető volt saját dühszintjüknek. A tanulmány másik célja annak kiderítése volt, hogy a zaklatott hangulatban lévő résztvevők milyen dalokat választanának ki a lejátszási listából” – mondta Sharman. „Érdekes volt megfigyelni, hogy a kiválasztott zenék fele agresszív témákat dolgozott fel, a másik fele viszont főként szomorú szövegvilággal közvetítette a világfájdalom érzését. A vizsgálat alanyai szerint az extrém zene fokozta boldogságérzetüket, sőt, saját bevallásuk alapján egyenesen csordultig töltődtek szeretettel az első hallásra nem túl barátságos muzsikától. A válaszok egyértelműen azt sugallták, hogy a zeneválasztás célja a pozitív önszabályozás volt” – írták a kutatás szerzői.

Szóval, ha ideges, hallgasson metál zenét, az megnyugtatja!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr277562678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2015.06.23. 07:41:18

Reggel AC/DC-t hallgatva keltem. Nagyon frankó volt az egész reggel miatta. :)

Naki vagyok kerdojel 2015.06.23. 08:59:14

Na most már értem, miért vagyok ilyen nyugodt típus. 30 éve metálzenét hallgatok (az utóbbi 20 évben már nem kizárólag, de főleg). Ajánlom mindenkinek, aki szereti, valamint aki nem szereti, annak is.
Hogy más stílusból is ajánljak valamit, ami nem kicsit jó, hanem nagyon: Nick Cave and the Bad Seeds: Let Love In

Bobby Newmark 2015.06.23. 10:08:36

39 fős minta kontrollcsoport nélkül, bevallásos alapon eléggé lófasz esti fénnyel kategória. Ez a "kutatás" valami pénzmosás vagy támogatás lenyúlás volt, nem tudományos munka.

inebhedj - szerintem 2015.06.23. 10:27:21

Gondolom a népzene, a neurofunk vagy éppen kisgrofo kedvelők teljesen másképp működnek.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum