RockStation

Még mindig a több és több energián van a fókusz - Interjú Billy Graziadei-jel a Biohazard énekes/gitárosával

2015. július 23. - csubeszshuriken

l1070646.JPG

A Rockmaraton negyedik napjára érkezett az idén Dunaújvárosba a Biohazard, hogy a Hatebreed társaságában felszántsák aznap este a nagy színpadot. A koncert előtt sikerült elkapnunk a szinte zavarba ejtően kedves Billy-t, az énekest egy rövid beszélgetésre, aki addig a fesztivál területén flangált a banda többi tagjával együtt, hogy elkészíthessük vele ezt az interjút. 

Ok minden? Merre játszottatok az előző napokban?
Billy: Tegnap játszottunk Spanyolországban a Ressurection Fest - en ami hatalmas buli volt, nagyon nagy élmény volt nekünk is ott lenni. Rengeteg menő banda lép ott fel, fantasztikus a közönség, egy klassz országban, ez nekünk is kicsit olyan volt, mintha vakáción lennénk.

Van egyébként ilyenkor időtök, kedvetek megnézni más bandák koncertjét?
Billy: Sokszor igen, meg kíváncsiak is vagyunk más bandákra, de tegnap a Pro - Pain után játszottunk, későn is érkeztünk és mindössze fél óránk volt a felkészülésre, szóval ez alkalommal nem.

Fontos nektek egyébként, hogy éppen kikkel játszotok egy színpadon? Úgy értem, egy Pro Pain aki stílusban közelebb áll hozzátok mondjuk, mint egy akármilyen másik banda egy fesztiválon, jobb partner megosztani a színpadot?
Billy: Persze, szeretünk együtt játszani azokkal a bandákkal akiket jobban ismerünk. Hiszen sokan ezek közül a bandák közül a barátaink. Mint ahogy a Hatebreed is, akik ma este követnek minket a színpadon. Mi pedig szeretünk találkozni a barátainkkal. Meg persze ez most egy szerencsés párosítás, de egyébként nincs olyan nagy jelentősége. Megvan a saját közönségünk, akiket be tudunk vonzani, és akikkel óriási lesz egy buli, szóval igazából tök mindegy, hogy Michael Jackson vagy a Slayer játszik még aznap este a színpadon, egy Biohazard koncert akkor is olyan lesz amilyen szokott lenni.

Az utolsó "Reborn" albumot még Evan részvételével vettétek fel ugye? Ő részt vett még abban ahogy összeraktátok a számokat?
Billy: Valamelyest igen, de ő akkor már távozóban volt, szóval nem jelentős az a rész ami a számok szerzésénél az övé volt.

Azért kérdezem, mert gondolom fogtok készíteni új albumot, és akkor ez lesz az első olyan album ami nélküle készül.
Billy: Evan többé nem tagja a zenekarnak, ez egy lezárt dolog. Az előző albumnál sem volt már jelentős az a rész amit ő vállalt volna a munkából. Mi pedig csináljuk tovább a dolgunkat és most már nélküle Biohazard a Biohazard.

Ki írja most a számokat, vagy akkor ki írta mindig is, te és Bobby?
Billy: Korábban rengeteg számot szereztünk közösen, de ha az utolsó albumot nézzük, akkor inkább én és Danny voltunk akik összeraktuk a dalokat.

Mikor jön az új album?
Billy: A terv az, hogy vagy ennek az évnek a vége felé, vagy valamikor a jövő évben ki fogjuk tudni adni az új lemezt.

Vannak már kész dalaitok, turné közben van időtök ezzel foglalkozni?
Billy: Persze vannak kész dalaink. Amik, ha nem is a turnén jöttek össze, de kész van belőlük néhány. Itt vannak a telefonom egyébként. Akarod őket hallani?

Persze, miért ne, megmutatnád?
Billy: Dehogyis. Szó sem lehet róla! (nevet)

Az utolsó albumról el lehet mondani, hogy valamifajta visszakanyarodás volt az Urban Discipline vonalához? Ehhez lesz hasonló az új lemez is?
Billy: Igen, persze lehet az Urban-hoz is hasonlítani az utolsó lemezt, de nem is ez a fontos. A vibrálás a lényeg. Tudod, minden felvételünkkel elégedettek vagyunk, de vannak olyan dalok amik nagyon jól szólnak a lemezen és ezért ott is kell, hogy legyenek. Meg vannak azok a dalok, amikről tudod, hogy élőben fognak nagyobbat szólni, mert színpadra íródnak, inkább oda valók. Mi ilyen dalokat szeretnénk most írni. Amik tele vannak energiával és élőben működnek igazán. Erre szeretnénk most hangsúlyt fektetni. Ebben fog igazán hasonlítani az Urban számaira, hiszen azok is élőben működnek igazán.

És milyen szövegeket írtok hozzá? Az utolsó album szövegei személyesebbek voltak, mint az előzőek? Hogy látod ezt?
Billy: A mi szövegeink mindig személyesek, annak is kell lenniük. Ebben nem fog különbözni. Szeretünk a szövegekben visszatekinteni a dolgokra amiket láttunk, tapasztaltunk, kiadni magunkból ami bennünk van, legyenek ezek mély dolgok akár. Ettől pedig nem fogunk, nem tudunk eltérni, elrugaszkodni, de ahogy mondtam, az új albumot az energia töltet határozza majd meg, amit tud közvetíteni, és a szövegeket is ehhez igazítjuk majd. Egyszerűbbek, energikusabbak lesznek.11239687_10203640251241770_117808190347464543_n.jpg
Te a zenélés mellett sportolsz is igaz? Lemész most is a helyi sportclubokba körülnézni?
Billy: Igen, sportolok, de inkább hívjuk küzdelemnek, verekedésnek. Most sajnos nem lesz időm lemenni helyekre, de egyébként leszoktam. Vannak ismerőseim is, akiket megismertem mindenfelé az évek során és hasonló dolgokat csinálnak, szóval ez mindig jó kikapcsolódás. Meg persze kihívás is. Lemenni valahova és azt mondani valakinek, hé küzdjünk meg, aztán beleállni az mindig jó buli.

Benne vagytok még vastagon a New Yorki Hardcore életben, például olyan dolgok szervezésében, mint a Black and Blue Hardcore Superbowl?
Billy: A Black n Blue a Madball srácok bulija, azt ők szervezik meg minden évben. Mi pedig felléptünk ott, de az más. Ott nem fellépők vagyunk, hanem barátok, akiket barátok hívtak meg. Ez az egész egy nagy család, amit már sokszor elmondunk, és így az, hogy ennek a szervezésében benne vagyunk, vagy sem nem számít. Nem tudunk kívül lenni ezen akkor sem, hiszen mint mondtam mindenki a barátunk a mai napig, mi ebben élünk.

Szóval Freddy a Madballból simán felhív mondjuk kedden reggel és azt mondja mi a pálya, merre jársz haver?
Billy: Persze, hiszen ez a barátság. Ez belefér bármikor még, ha elfoglaltak is vagyunk. Ő felhív és én megkérdezem segítsek - e valamiben, hova menjek. Ez így működik.

Tartjátok még a Roadrunner Records-os haverokkal is a kapcsolatot? Azért kérdezem, mert mostanában van egy ilyen trend, hogy supergroup-ok jönnek létre különböző bandák tagjaiból, nektek meg rengeteg zenész haverotok van, nem terveztek ilyet, másokkal együtt játszani valamikor?
Billy: Persze, egy csomó barátunk van, akikkel tartjuk a kapcsolatot, például nagyon szeretem Igor Cavalera-t és mai napig beszélünk, de közös dolgokat nem tervezünk. Evan volt az aki egyébként ezeket nagyon szerette, és például pályafutásunk során az együttműködéseink mondjuk a Cypress Hill-el, vagy másokkal az neki köszönhető. Meg az akkor volt. Én is szeretek másokkal játszani, de erre most nincs idő, meg itt van nekünk ez a zenekar, jön az album, kapunk rengeteget a buliktól, ezt szeretjük és ez ki is elégít minket.

Azzal, hogy Scott jött, hozott változást a zenekarba. Úgy értem ötleteket az új számokhoz, plusz erőt ilyesmik?
Billy: Mi nem változtatunk semmin, mert amink van azt jónak érezzük. Scott nagyon jó srác, és nagyon jó zenész is, így nagyon jó választás volt őt hívni a zenekarba. Illik közénk és vele még jobbak és még jobbak tudunk lenni. Nem tudom megmagyarázni ez hogyan mitől működik így, vagy hogyan működik így, de mi négyen most rendkívüli összhangban tudunk játszani és ezt érezzük magunkon, a bulikon is. Éppen úgy tudjuk élvezni ezt, mint mikor elkezdtük, ennek pedig ő is részese.

Te egy amolyan igazi lokálpatrióta vagy és egyben apa is. Közben meg a turnék miatt sokat vagy távol az otthontól? Ez hogyan tud működni?
Billy: Néha nehezen. Nagyon szeretek játszani, rengeteg a barát a turnékon és ez sokat ad nekem. Látod, én nem hordom fent az orrom, mindig kint vagyok a közönség között, mászkálok, haverkodok, nekem ez az életem. Ebben pedig nem különbözik, hogy otthon vagyok vagy itt, én mindenhol ezt csinálom. A család az viszont más, tudod van egy fiam, apa vagyok és ez miatt sokszor nehéz, mert ők szintén az első helyen vannak. Most születésnap lesz és úgy is szerveztük, hogy hazatudjak menni, de utána ismét úton leszünk. A technikai eszközök persze könnyítik ezt, minden nap beszélünk, skypolunk, de azért mindig keresni kell az egyensúlyt a család és a zenekar között.

Tudom sokszor megkérdezték már itthon tőled, de nem bírom ki, hogy ne tegyem, emlékszel az első itteni fellépésetekre 94-ben?
Billy: Emlékszem, de ez 94 - ben volt? Úgy rémlik, mintha egy évvel korábban 93 - ban lett volna. A Dog Eat Dog meg Downset volt velünk akkor. Azért gondolom, hogy korábban volt, mert emlékszem arra a nagy helyre ahol játszottunk, és mi akkor még kis banda voltunk, úgy gondoltunk magunkra és nem értettük miért ilyen nagy helyre hívtak minket. Aztán láttuk ahogy megtelik az a nagy terem emberrel és csak csodálkoztunk az egészen. Meg emlékszem volt ott pár haver, és volt ott velük egy gyönyörű magyar lány, akit mindenki el akart venni feleségül és elvinni Amerikába. Persze az egészből nem lett semmi, de nagyon szép szőke lány volt erre emlékszem.l1070648.JPG

Azok közül akik akkor ott voltak ma is nagyon sokan itt lesznek szerintem, üzensz nekik valamit?
Billy: Várj, elő kell vennem a telefonom.(keres, olvassa és magyarul mondja) Szeretlek Magyarország, Ugrálj Magyarország! Ez így rendben lesz? Mindig jó emlékeim vannak a magyarokról, remélem nagy show -t fogunk csinálni.

Tavaly mikor itt játszottatok a Balatonnál szinte csak régi számokat nyomtatok, ez valami meglepetés volt vagy ajándék a mi generációnknak? Ez ma is így lesz?
Billy: Figyelj, ez egy régi fesztivál ugye? Huszonvalahány éves. Szóval mi pedig csak régi számokat fogunk játszani, mert ez egy régi fesztivál.

Köszönöm az interjút.
Billy: 
Mi is köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr407647954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum