RockStation

TOP 10 istenkáromló zenekarnév

2015. augusztus 01. - sebiszabi

top10_blaszfemia.jpg

"Minden banda próbál sokkal mocsokabb és gonoszabb lenni, mint a többi zenekar". Ez az örök igazság még anno Alice Cooper szájából hangzott el. Ugyanez igaz lehet a zenekari nevekre, és a becenevekre is: még inkább istenkáromlóak legyenek, mint másoké. Persze, hogy a zenekar választott neve blaszfémiával vastagon átitatott, nem jelenti automatikusan azt, hogy annak zenéje tele van olyan témákkal, mint a Sátán imádata, állatok feláldozása, vér orgiák és démoni közösülések. De tény, hogy néhány esetben ténylegesen erről van szó. Akármi is motiválta a névválasztást, hogy a projekt sikerét ebben látták, vagy valóban egy tényleges lelkiállapot tükre ez, a lényeg, hogy a hajtás után minden idők 10 leginkább istenkáromló zenekari neve. Irány a Pokol!

10. Goatwhore

A Crowbar, a Soilent Green, az Acid Bath tagjai a mocsári New Orleansban álltak össze, hogy a blackened death metal alapvetést, a Goatwhore-t összehozzák. A keményen dolgozó banda olyan sátánista és vallásellenes témájú mesteri lemezek sorát rakta le az asztalra, mint a 2009-es Carving Out the Eyes of God, vagy a legutóbbi Blood for the Master (2012). Brutális támadása a hit ellen olyan dalokon keresztül, mint a Death to the Architects of Heaven vagy a Judgement of the Bleeding Crown.

9. Christ Inversion

A ma már nem működő black metal alakulat a Christ Inversion természetesen Észak-Amerika pöcegödréből, New Orleans-ból támad. 1994-ben alakult a banda, de nem is tartott sokáig, Anton Crowley néven gitáron egy bizonyos Phil Anselmo játszott...Hivatalos logójuk a duplán keresztre feszített Jézus volt, az egyik fejjel felfelé, a másik fordított irányban - csodálatos. A Christ Iversion olyan sátáni szörnyetegeket szabadított a világra, mint a Godfall, Holocaustik Antichrist Fire stb. A zenekar azzal büszkélkedhet, hogy ők adták a black metal történelem legdurvább és legcsiszolatlanabb felvételeit, amit jól kiegészítenek tematikus szövegeik.

8. Eyehategod

25 éve pumpálják a new orleans-i doom-ot és sludge-ot, de az Eyehategod több, mint egyszerű istenkáromló zenekar. A Black Sabbath, a Melvins és a Corrosion of Conformity által inspirált zenekart nem kell nagyon bemutatni, hiszen már mázsás alapművek sorát tette le az asztalra, mint a Take as Needed for Pain (1993), Dopesick (1996) and Confederacy of Ruined Lives (2000). Mike William szavainak finoman oltott komor mélységét úgy hozzák a felszínre, amit csak nagyon kevesen tudnak.

7. Christian Death

Habár a név ordít az extrém metalért, nem onnan ismerjük a zenekart, inkább a rock területéről. 1979-ben alakult Christian Death nagyjából együtt fejlődött ki a gótikus rock irányzattal és a ma már klasszikussá vált debütáló lemeze, a Theatre of Pain még ma is, harminc év után húzza be az új rajongókat. Aztán nem maradt a bandában eredeti tag a tagcseréket követően, így az alapító Rozzy Williams megtagadta a név használatát, amiből aztán egy jó kis mocskos jogi vita lett, rá néhány évre, 1988-ban Rozzy felakasztotta magát. A zenekar még ma is aktív, legutóbb 2007-ben jelentkeztek lemezzel, American Inquisition címmel.

6. Severed Savior

A kalifornai brutál death metalban nyomuló Severed Savior (~levágott megmentő) egészen előkelő helyen van, de nem ez volt az eredeti nevük. 1999-ben Christ Denied néven alakultak. Két nagylemezt adtak eddig ki, Brutality is Law (2003) és a Servile Insurrection (2008), az első durrant nagyobbat. A mai napig aktív Several Savior anyagok gore-alapúak és szigorúan vallás ellenesek. Ez a két téma keveredik a dalokban, mint például a Inverted and Inserted-ben vagy a Unholy Member-ben, ez utóbbi részletesen festi le Szűz Mária "szűztelenítését".

5. Burn the Priest

Mielőtt a Lamb Of God korunk egyik legünnepeltebb modern metal bandájává vált volna, a banda eredeti neve Burn The Priest volt. A 1994-es indulás óta hiába használták ezt az erősen keresztényellenes nevet, zenéjük azért ennyire nem volt gonosz kifelé. Minden mai Lamb Of God tag valamilyen módon kapcsolatba hozható a Burn The Priest-tel, de 1999-ben Virginiában hozott ítélet eredményeképpen - mely kimondta, hogy a zenekar neve túl éretlen és hamis színben tünteti fel a zenei irányát a bandának - megváltoztatták a nevüket Lamb Of God-ra, és ami innen történt - ahogy mondani szokták - már történelem.

4. NunSlaughter

Nem hallottál a NunSlaughter zenekarról, pedig már 1987 óta léteznek, Pittsburgh-ben alakultak és elképesztő számú albumot, demo-t, split-et, kislemezt, live albumot, válogatást stb-stb. adtak már ki. S hogy mennyire a szól a zenekar a megszentségtelenítésről? Nézzünk néhány számcímet: Fuck the God in Heaven, Waiting to Kill Christ, Impale the Soul of Christ on the Inverted Cross of Death. Hát ennyire. A zenekar azért annyira komolyan nem veszi magát, ahogy majd a lenti videóban is látszik, amikor Don the Dead elmegy állásinterjúra a keresztyénekhez...

3. Impaled Nazarene

Alap dolgokkal gondolom, mindenki rendben van, tehát nem kell a Názáreti megnevezést túlmagyarázni (=Jézus Krisztus), de ilyen szövegkörnyezetben használni, mint a karóba húzott názáreti, több, mint erős. A finn black metal bagázs már 24 éves, 11 stúdiólemezzel a háta mögött és ami érdekes még, hogy a zenekarban játszott korábban Alexi Laiho, a Children Of Bodom főnöke. A grind és punk elemekkel bőven tarkított zenéjük kellemes csilingel templomok és kápolnák rejtett zugaiban, szerte a világban.

2. Deicide

Ennél nagyobb istenkáromlás nem igen létezik (Deicide = Istengyilkosság). A leggonoszabb dalok megírása versenyben tuti dobogós banda 1989 óta létezik, korábban ilyen-olyan neveken, de a 1990-es debütáló lemezük a metaltörténelem egyik legdurvább beköszönése olyan vallásellenes klasszikusokkal, mint Lunatic of God's Creation vagy a Crucifixation. Talán a frontember, Glen Benton a mai napig a legelkötelezettebb a death metal iránt, ő a homlokára is vésette a fordított keresztet.

1. Rotting Christ

A görög metal veteránok ezért a névért egészen biztos, hogy a pokol tüzén fognak égni az idők végezetéig, de lehet, hogy ezt nem is nagyon bánják, hiszen a 11 kiadott zseniális lemez után az jelenlegi underground bandák, mint a Christ Dismembered vagy Decapitated Christ tagjai arra szórják a pénzüket, hogy Rotten Christ pólókat vegyenek, hiszen a stílusra gyakorolt hatásuk vitathatatlan. A korai nyers és fröcsögő The Sign of Evil Existence albumtól a gazdag és operai elemekkel ékesített Cine Iubeşte Şi Lasă lemezig bezárólag a vallásellenes, okkultista és mitológiai témákkal dolgozó zenekar a blaszfémia metalzenei megfelelője.

 

(via Loudwire)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr747670620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.08.01. 18:44:06

Glen Bentonnak nem kellett volna meghalnia krisztusi korban?

agarik 2015.08.01. 19:38:37

Mégis, melyik isten, és miben merül ki a káromlás?

Részemről az echte-keresztény együttesek (pl. Insane Clown Posse) sokkal rosszabbak, főleg mert kártékonyak.

tralalala 2015.08.01. 20:07:20

@agarik: "Mégis, melyik isten, és miben merül ki a káromlás?"

...ilyet csak trollkodásból lehet kérdezni.

ommm 2015.08.01. 20:43:22

Basszus, a Deicide-on kívül szánalmas, kicsit sem eredeti vergődés a többi, már bocs :)

ThroughAlphaNoir 2015.08.01. 21:24:32

Ennyi erővel Morbid God (ma Moonspell néven futnak)...

eßemfaßom meg áll 2015.08.01. 21:37:16

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: az a jó, hogy lehet kiadni egy uj posztot 0 munkával és pörögnek a reklámok. Mármint nem tudom, itt vannak?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.08.01. 22:00:53

bohócok...
ha valaki kritizálni akar bármit, értelmesen tegye. vannak is értelmes black metal csapatok.
persze a róluk szóló cikkre nem kattintana senki XD

Nbl 2015.08.02. 01:01:16

Most csináltam egy egyszemélyes zenekart: Godfucker. Hanyadik leszek a listán?

nyikk 2015.08.02. 09:14:37

Hazai is van, Christian Epidemic:)))

2015.08.02. 11:17:35

A Goatwhore-nál nem tudom hol az istenkáromló név, hacsak nem a goat-ot a god-dal keveri a kedves szerző:)))))) Benton meg nem vésette, hanem égette a keresztet a homlokára. @tralalala: A kérdés teljesen jogos, nagy rakás isten forog a köztudatban, mi persze egyből a nyugati keresztény istenre gondolunk, de attól még jópár ilyen mesebeli alak van, kinek éppen melyik.

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.02. 12:05:22

Ez egy nagyon érdekes összefoglaló..kicsit az okokról és a háttérről lehetett volna többet írni, kíváncsi lettem volna...

recirkulációs kör 2015.08.02. 14:47:42

@tralalala:
Pedig igaza van.
Én sem tudom, mi istenkáromló van ezekben a zenekarnevekben (talán az EyeHateGodot kivéve), és pláne hogy melyik istent káromolják.

Sponge Bub (törölt) 2015.08.02. 18:18:04

Szerintem egyértelmű, a katolikus/keresztény vallásra vonatkozik a cím, miért mi más ellen lázadnának ezek a zenekarok? Zeusz? Ré? Vagy Ámor? stb.

A listán keverednek egy kissé az Isten ellenes és az az egyház ellenes (pl. NunSlaughter) nevek.

Egyébként bekerülhetett volna még akár a Judas Priest, Morbid Angel is.

Ja, és Goatwhore nevének szereplését én sem értem.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum