RockStation

TOP 10 legjellegzetesebb metal kabalafigura

2015. szeptember 19. - magnetic star

top10_mascot.jpg

A heavy metal műfajban különösen nagy hangsúlyt kap a képi megjelenítés. A zene egy művészeti forma, azonban nem szükségszerűen kell arra korlátozódnia, hogy csupán egyetlen érzékre hasson. A műfajhoz tapadó sztereotípiákkal mindannyian tisztában vagyunk, ugyanakkor vannak olyan zenekarok, amelyek esetében a vizuális adalék messze nem egyenlő a tagsággal. Gyakran kabalafigurák is részét képezik az image-nek. Könnyen felismerhetővé, beazonosíthatóvá teszik a bandát. Jelentőségük a logóén is túlmutat: magát az együttest képviselik, mintegy önálló személyiségként, és a rajongók is szívesen gyűjtenek be mindent, amelyen ez a fajta „márkajelzés” díszeleg. Íme, a tíz legjellegzetesebb metal kabalafigura!

Snaggletooth (Motörhead)

A brutális agyarakkal büszkélkedő pofa még úgy is ijesztő, hogy nem több mint egy test nélküli fej. Snaggletooth szinte kivétel nélkül az összes Motörhead borítóról ránk vicsorog, és a legendás csapat szinonimájának tekinthető. Snaggletooth különböző alakokban vált ismertté, de alapvetően nem változott sokat, ahogy a banda muzsikája sem. A láncok és a szegecsek pedig azt a kemény, küzdelmes életet jelképezik, amelyet maga Lemmy Kilmister is él.

Violent Mind (Kreator)

Violent Mind először az 1990-es „Coma of Souls” album borítóján bukkant fel, majd tizenegy évvel később, a „Violent Revoultion” alkalmával vált ismét láthatóvá. A műfaj más kabalafiguráival ellentétben Violent Mind nem mindjárt az első alkalommal vált védjeggyé, idővel viszont a Kreator image-ének meghatározó részévé vált. A sebekkel teli arc a thrash elit szövegvilágát (társadalmi konfliktusok, elnyomás…) jeleníti meg.

Not Man (Anthrax)

A „Nem-ember” már csak azért is egyedi kabalafigura, mert egyetlen borítón sem jelenik meg. Az Anthrax úgy döntött, nem változtatgatja a krumpli-fejű figura alakját alkalomról alkalomra. Ehelyett Not Man a zenekar merch cuccain tűnik fel időnként, de még így is azonnal felismerhetővé, semmi mással össze nem téveszthetővé tette a bandát.

Vic Rattlehead (Megadeth)

Ez a koponya-figura már a korai Megadeth grafikákon is megjelent. Később hol mellőzték, hol újból elővették, a rajongótábor viszont sosem feledkezett meg róla. A koponya szeme helyén felszegecselt szemellenző, a füle helyén fémkupakok, a szája bevarrva (nem lát, nem hall, nem beszél).

Jack O. Lantern (Helloween)

Ha egy zenekarnak Helloween a neve, akkor kizárt dolog, hogy ne társuljon hozzá egy gonosz tök! Szerencsére a csapat gyakran villantja fel a humoros oldalát és szerepelteti Jack O. Lanternt kiadványai borítóján, sőt (egyszerűsített változatban) a csapat logójának „O” betűjében is. Itt a kiváló példa arra, hogy a metal nem pusztán a komolykodásról és a keménykedésről szól, hanem a viccelődésnek is bőven ad teret.

Eddie the Head (Iron Maiden)

Eddie kétségkívül a heavy metal legjellegzetesebb kabalafigurája. Az Iron Maiden valamennyi borítófestményén látható a „Flight 666: The Original Soundtrack” kivételével. Először még árnyék-alakként tűnt fel a „Running Free” kislemezen (1980), az azóta eltelt harmincöt esztendő folyamán pedig számtalan alakváltozáson ment keresztül. Ráadásul a koncertek alatt is rendszeresen megjelenik a színpadon, tovább fokozva ezzel a zenekar hihetetlen népszerűségét.

Chaly (Overkill)

A denevérszárnyakon szálló, szarvakat növesztett koponya, amely a legtöbb Overkill borító éke, alapjában véve barátságos figura, bár időnként meredek helyzetekben is láthatjuk. 1988-ban lézert lövellt a szeméből egy fickóra, aki épp egy csatornából mászik kifelé. Bő két évtizeddel később az „Ironbound” borítóján rács mögé, a „The Electric Age”-en pedig villamosszékbe került. Koponyaként nyilván nem ez volt az első alkalom, hogy szembenézett a halállal, és vissza is fog térni, arra mérget vehetünk!

Roy (Children of Bodom)

A kaszás az egyik leggyakrabban megjelenített alak a heavy metalban. 1997-ben a Children of Bodom bemutatkozó lemezének megjelenésekor a rajongók unásig láthatták már a figurát, a csapat azonban megfiatalította és kabalát csinált magának belőle. Azóta is minden borítójukon láthatjuk Royt, akinél jobb emblémát keresve sem találhattak volna, hiszen a banda nevét egy hármas gyilkosság helyszínévé vált finnországi tó ihlette.

Crystar (Danzig)

A Samhain és a Danzig emblematikus koponya-figurája eredetileg egy Marvel képregényben volt látható, mielőtt Glenn Danzig a birtokába vette volna. A képregény persze nem vált túl ismertté, mivel csupán tizenegy kiadást ért meg, a szóban forgó figura pedig a nyolcadikban szerepelt. Crystar úgy maradt meg tartósan a rajongók emlékezetében és vált a Danzig emblémájává, hogy csak a Samhain „November Coming Fire” albumának, illetve az első Danzig lemeznek a borítóján tűnt fel.

Murray (Dio)

Murray sötét alakja a klasszikus „Holy Diver” borítóján volt látható először, amint egy fuldokló papot tart láncon. Ezzel rögtön be is férkőzött a metal rajongók szívébe. Az igazi neve Murralsee és több mint trillió éves. A történet előre haladtával eggyé vált Ronnie James Dio-val, és történeteket mesélt neki a Föld korai korszakából. Az énekes ezeket a misztikus Dio image erősítésére használta.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr317800042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum