RockStation

10 rockzenész a 27-esek klubjából

2015. október 03. - magnetic star

27.jpg

Számtalan rockzenész távozott el az élők sorából idő előtt, tragikusan fiatalon – az okok igen sokfélék: balesettől túladagolásig –, és különösen megdöbbentő, hogy feltűnően sokan haltak meg közülük huszonhét éves korukban. Az úgynevezett „27-esek klubja” tagjainak történetét többen is próbálták megfejteni. Így születtek történetek jogi úton leplezett emberölésekről, sőt adott esetben az ördöggel kötött alkuról is. Ez jellemző módon akkor történt, amikor a zenész halálát némi rejtelmesség övezi: eltűnés, elmaradt boncolás stb. Az alábbi cikkben tíz esetre próbálunk fényt deríteni, elválasztva a fikciót a valóságtól. (via: Ultimate Classic Rock)

10. Robert Johnson

A legendás blues muzsikus, akinek dalait („Dust My Broom”, „Sweet Home Chicago” stb.) feldolgozta többek között a Rolling Stones, Bob Dylan, Eric Clapton és az Allman Brothers Band, 1938-ban hunyt el. Valószerűtlenül rövid életéről igen keveset tudunk, és halálának körülményeiről is vadabbnál vadabb pletykák terjedtek el. Egyesek azt állítják róla, hogy eladta a lelkét az ördögnek, és hogy egy alkalmi női beszélgetőpartnerének féltékeny barátja mérgezte meg.

9. Sean McCabe

A Minor Threat / Fugazi legenda Ian MacKaye-nek egy izgágább „kiadásaként” ismert Sean McCabe színpadi egyénisége és sötét, mégis humorral teli szövegei – ami a 90-es évek philadelphiai punk színtérből hiányzott – tette egyénivé és különlegessé az Ink & Daggert. Az énekes egy indianai motelszobában halt meg 2000-ben, a saját hányásába fulladt bele nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása után.

8. Richey James Edwards

A hivatalos feljegyzések szerint Richey James Edwards, a Manic Street Preachers gitárosa és dalszerzője 1995-ben „feltehetően meghalt”, miután rejtélyes körülmények között eltűnt. Holtteste azonban soha nem került elő, így az összeesküvés-elméletek hívei és a derűlátóbb rajongók töretlenül bíznak abban, hogy egy napon visszatér majd. Ez persze nem valószínű, mivel az autóját olyan helyen találták meg, ahol sokan követtek el öngyilkosságot, a zenész ottlétéről pedig máig nem szólnak hitelt érdemlő tanúvallomások. Edwards „klubtagsága” ezzel együtt feltételesnek tekintendő. A Manic Street Preachers nélküle is folytatta, noha a jogdíjai egy részét félretette arra az esetre, ha visszatérne.

7. Ron „Pigpen” McKernan

Ron „Pigpen” McKernan, a Grateful Dead billentyűs-énekese 1973. március 8-án hunyt el. A halál oka belső vérzés volt, amelyet a zenész súlyos mértékű alkohol-fogyasztása idézett elő. McKernan – nem nehéz kitalálni: a Pigpen (disznóól) ragadványnevet borzalmas személyi higiéniája és züllött életvitele miatt kapta – ott volt a 60-as évek közepén létrejött formáció alapítói között, évekig turnézott a bandával, és a legtöbb korai Grateful Dead alapművön is játszott. Függősége miatt megromlott egészségi állapota miatt azonban 1972-ben kikerült a csapatból. Kiválása után egy év sem telt el, amikor meghalt.

6. Bryan Ottoson

Az American Head Charge 2005-ben, a Mudvayne-nel közös turné közben vesztette el Bryan Ottosont. A gitárost a zenekari turnébuszon, az egyik fekvőhelyen találták holtan. Halálának okaként gyógyszer-túladagolás került megállapításra. A zenész a turné alatt torokgyulladással küszködött, amire penicillint, illetve egy meg nem nevezett fájdalomcsillapítót írtak fel neki. A rendőrségi akták iratai alapján Ottoson röviddel a halála előtt „nagy mennyiségű italt” fogyasztott egy bárban, a zenekar azonban gyorsan cáfolta a „nagy mennyiséget”.

5. Brian Jones

1969. július 3-án Brian Jones gitáros, multi-instrumentalista belefulladt a saját úszómedencéjébe – mindössze egy hónappal azután, hogy kirúgták a Rolling Stonesból. Zseniális slide gitárosként vezető szerephez is juthatott volna a hagyományos blues alapú Stonesban, ám Mick Jagger és Keith Richards a dalszerzői képességével (és karizmatikus színpadi megjelenésével) fokozatosan a háttérbe szorította. Az 1969-ben kiadott „Let it Bleed” albumon mindössze két dalt jegyez Jones, drogproblémája – valamint letartóztatása, amely a tengerentúli turnét is veszélyeztette – pedig a zenekar számára tolerálhatatlan volt. Feltehetően a fulladásban is kábítószer-fogyasztás játszott közre.

4. Janis Joplin

Janis Joplin 1970. október 4-én távozott el az élők sorából heroin-túladagolás következtében. Drog-és alkohol-problémái hosszú időre nyúltak vissza. A Los Angelesi Landmark Hotelben találtak rá friss tűszúrásokkal a karján, 4 dollárral és 50 centtel a markában. Egyes feltételezések szerint a dílere véletlenül túlságosan nagy adagot adott el neki, valamint más vevőinek is. A lemezanyag, amelynek utolsó simításait végezte éppen, 1971-ben jelent meg posztumusz kiadványként, „Pearl” címmel. A „Mercedes Benz” dalt három nappal a halála előtt énekelte fel.

3. Kurt Cobain

A Nirvana frontembere 1994-ben önkezével vetett véget életének, és a nagyközönség voltaképp az ő halála kapcsán ismerte meg a „27-esek klubja” kifejezést. Cobain az élete java részét zavarodott elmével élte le, ami tovább súlyosbított heroin-függősége, valamint a tény, hogy nem volt hajlandó elvonóra menni. Attól a pillanattól, hogy a „Smells Like Teen Spirit” berobbant a köztudatba, Cobain lett a 90-es évek grunge mozgalmának hangja, a Nirvana pedig további, rocktörténeti mérföldkőnek számító dalok egész sorát tette le az asztalra az énekes haláláig

2. Jim Morrison

A Doors zenéjét, valamint Jim Morrison személyiségét körüllengő rejtelmesség miatt sokan el sem akarják hinni, hogy az emblematikus frontember valóban meghalt. További okot ad a kételkedésre az a tény, hogy nem történt boncolás. Az énekes – állítólag – 1971. július 3-án halt meg párizsi lakásán a fürdőkádban, szívroham következtében. A francia jogszabályok alapján nem került sor további nyomozásra, mivel nem voltak erőszakos bűncselekményre utaló jelek. Tartja magát azonban a közhiedelem, miszerint Morrisonnal valójában heroin-túladagolás végzett egy közeli klub mosdójában. Vagy talán csak megrendezte az egészet, és lovakat tenyészt Oregonban.

1. Jimi Hendrix

A huszonhét évesen elhunyt rockzenészek közül talán senki sem hagyott maga után olyan erős „mi lett volna, ha…” érzést, mint Jimi Hendrix, aki 1970. szeptember 18-án halt meg barátnője londoni lakásán fulladás következtében. Kifejezőképessége és innovatív játéka ismeretében bizton állítható, hogy négy eredeti albumán csak ízelítőt hallunk abból, amit Hendrix megvalósíthatott volna még, ha a vörösbor és az (állítólag a vártnál erősebb hatású) altatók kombinációja meg nem fosztja ettől a lehetőségtől idő előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr447883688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum