RockStation

TOP 10 idén 10 éves rock/metal album

2015. október 17. - sebiszabi

top10_2005.jpg

Az idén jubiláló legendás lemezeket bemutató sorozatunk utolsó részéhez értünk 2015-ben. Azok maradtak hátra, amik ebben az évben töltik/töltötték be a tizedik életévüket, és ez az idő is elegendő volt ahhoz, hogy kiérdemeljék a legendás státuszt. Termékeny év volt a 2005-ös is, szóval simán előfordul, hogy valami elkerülte a figyelmünket, de ilyenkor szoktuk kérni, hogy segítsetek nekünk. Hajtás után 2005-be ugrunk vissza, hatalmas zenékkel.

 

Avenged Sevenfold – City of Evil

Tetszik vagy nem tetszik, volt amikor az Avenged Sevonfold is jó lemezeket csinált. A 10 évvel ezelőtti City Of Evil meg pont ilyen.
Pedig nem úgy indult, hogy viágsiker lesz ebből, de aztán valahogy a tengerentúlon csak rákaptak a népek és meg sem álltak a platinalemez státuszig

Bullet for My Valentine – The Poison

Az akkoriban még színtiszta metalcore-ban utazó walesi Bullet For My Valentine-nak mindjárt az első lemezével sikerült az áttörés. Igaz mondjuk, hogy sikerüket pont a tengerentúlon alapozták meg, ahol akkor hasított a metalcore rendesen.

Dark Tranquillity – Character

A svéd melodeath receptje alapján a DT ezzel a lemezzel elérte zenei evoluciójának csúcsát. Ez és a két évvel későbbi Fiction is a színtér legjobb lemezeit adták. Kötelező.

Disturbed – Ten Thousand Fists

A Disturbed már lassan minden listánkon szerepel, de az az igazság, hogy a chicagoi brigád a rockzene megkerülhetetlen zenekarává vált a 2000-es évek első évtizedében. Legsikeresebb albumukat pedig pont 2005-ben jelentették meg.

Dream Theater – Octavarium

A "klasszikus Dream Theater" album. Legalábbis anno a banda így harangozta be a lemezt. A koncepció a zenei oktáv köré épül, oly módon, hogy nyolc dal egymás után olyan hangnemben (F, G .. F) szól, hogy az egy oktávot ad ki. A dalok között átvezető effektek pedig olyan hangnemben (F#, G# ...), hogy azokat is beszúrva a zongora billentyűinek egy oktávját adják ki. Elég kocka, nem? De hát ők már csak ilyenek...

Gojira – From Mars to Sirius

A francia négyes olyan szörnyet szabadított a világra, hogy csak imádni tudjuk őket érte. Kőkemény és brutális tech death, ami emellett kreatív és egyedi. Ennek csúcsa a From Mars To Sirium lemez 2005-ből. A repülő bálnás lemez minden perce élmény, még ha nem is egy könnyen emészthető anyag.

High On Fire - Blessed Black Wings

A High On Fire maga a lápi iszapban fürdőző varacskos disznó, a mocsári Motörhead.
Blessed Black Wings című számos elismerést hozott a zenekarnak. Nemcsak európai és amerikai fesztiválfellépések következtek, de többek között a Kerrang!, a Revolver, vagy a Pitchfork zenei magazinok is a 2005-ös év legjobb lemezei közé válogatták az anyagot. Nem véletlenül.

Opeth - Ghost Reveries

A svéd mesterek nyolcadik nagylemeze az Opeth eleddig legjobb lemeze. A Mikael Åkerfeldt vezette banda klasszikus felállása is ehhez a lemezhez köthető, nem véletlenül. Tökéletesre csiszolt progresszív death metal lemez, egyszerre lágy, felemelő és pusztítóan brutális. Fura kombináció, de pont ezért zseniális.

Soilwork – Stabbing the Drama

A Soilwork utóbbi két lemeze simán veri a korábbiakat, de ez a lemez nagyon szorosan követi őket. Tipikus Soilwork: kemény és dallamos, ahogyan szeretjük. A Nerve kezdete meg elpusztíthatatlan.

System of a Down – Mezmerize/Hypnotize

Egy azon évben két állatian erős lemezzel előrukkolni, tényleg csak a legnagyobbak sajátja. Billboard lista első helyezések, rá egy évre Grammy-díj, szóval amit be lehetett söpörni azt igazából besöpörték.Máig érthetetlen, hogy azóta egyetlen lemezt sem adtak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr27980031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herma · http://breakthesilence.blog.hu 2015.10.17. 16:58:41

Nekem a Primordial The Gathering Wilderness-e az előző évtized lemeze. Aztán a DeadSoul Tribe csúcsalkotásának (és 2005 második legjobbjának) tartom a The Dead Word-öt. A Solefald-tól az egyik kedvencem a Red for Fire, nagyot robbantott a Code a Nouvelle Vague-val, legalább ilyen különleges, csak senki sem ismeri a The Gault egyetlen albumát. A Candlemass Messiah-s visszatérését is nagyon szeretem, aztán van még az Evoken, Nevermore, Nile, Porcupine Tree (ha ez belefér a kategóriába) aktuális lemeze, ez már 10. Persze a ti listátokról az Opeth-tel és a SoaD-nal sem tudnék vitatkozni, és igazából lehetne még vég nélkül folytatni (mint mindig)...

2015.10.17. 17:00:07

╭━━━╮╱╱╱╱╱╱╱╱╱╭╮
┃╭━╮┃╱╱╱╱╱╱╱╱╱┃┃
┃┃╱╰╋━━┳┳━━┳━━┫┃╭┳━━╮
┃┃╱╭┫━━╋┫╭━┫━━┫╰╯┫╭╮┃
┃╰━╯┣━━┃┃╰━╋━━┃╭╮┫╭╮┃
╰━━━┻━━┻┻━━┻━━┻╯╰┻╯╰╯
╭━━━╮╱╱╱╱╱╱╱╱╱╱╭╮╱╱╱╱╭╮
┃╭━╮┃╱╱╱╱╱╱╱╱╱╱┃┃╱╱╱╱┃┃
┃╰━━┳┳╮╭┳┳━━┳━━┫┃╭┳━━┫┃
╰━━╮┣┫╰╯┣┫╭━┫━━┫╰╯┫╭╮┣╯
┃╰━╯┃┃┃┃┃┃╰━╋━━┃╭╮┫╭╮┣╮
╰━━━┻┻┻┻┻┻━━┻━━┻╯╰┻╯╰┻╯

Mercyful Fate 2015.10.17. 17:27:22

Black Label Society: Mafia..üti az összes itt felsoroltat messze.

Johann Bernhard Fischer von Erlach 2015.10.18. 20:05:53

Gamma Ray - Majestic
Nevermore - This Godless Endeavor
Kreator - Enemy Of God
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum